06/11/2023 | 06:00
Imagineu-vos que, d’un dia per l’altre, el propietari del pis on viviu us diu que el mes vinent passareu de pagar 690 euros de lloguer a gairebé el doble, 1.100 euros. Segurament, molts de nosaltres no podríem assumir el nou import i el primer que pensaríem és que ens estan fent fora de casa. A més a més, ara imagineu-vos que l’empresa propietària del vostre habitatge us diu que us aplica aquesta pujada emparant-se en una clàusula que li permet inflar el preu del lloguer tant com vulgui a partir del tercer any de contracte.
Això és el que li va passar a la Sílvia Torres, veïna de Granollers. El propietari del seu pis és el fons voltor Azora, el tercer amb més habitatges a tot l’Estat espanyol, dels quals 13.000 són de lloguer. Durant els primers mesos de la pandèmia, el Sindicat de Llogateres va denunciar que Azora havia volgut fer augments de fins a un 80% del preu de desenes de lloguers. La Sílvia, que era una de les afectades, va anar més enllà i va demandar aquest fons per clàusules abusives. I la justícia li dona la raó: diu que 9 de les 10 clàusules que constaven al contracte i que ella va denunciar atempten directament contra els drets dels llogaters.
En aquest capítol especial d’El pòdcast de CRÍTIC, que impulsem amb el suport del Col·lectiu Ronda en el marc de la Setmana d’autodefensa llogatera, parlem d’aquest cas i d’una sentència que és pionera a l’Estat espanyol. Ho fem amb Sílvia Torres i Montse Serrano, advocada del Col·lectiu Ronda que ha portat aquesta causa davant la justícia. Trobareu la conversa sencera a Spotify, a iVoox i a Anchor.
El pòdcast de CRÍTIC és un pas més del mitjà en l’aposta pel format radiofònic, però no l’únic. Des de l’octubre del 2021, CRÍTIC compta amb una secció pròpia de pòdcasts, on ha agrupat les diferents produccions que ha anat realitzant des del 2020. El redisseny i la reformulació de la secció han comptat amb el suport d’una subvenció de projectes del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.
Legítima defensa és un lloc dedicat a l'anàlisi, denúncia i reflexió sobre legitimitats i límits legals, per explorar les incertes del sistema i buscar solucions a problemàtiques que afecten a tothom. Un blog impulsat pel Col·lectiu Ronda que vol ser un espai per a l'assessorament jurídic compromès i per a la defensa d'una vida autònoma, lliure i digna.
Col·lectiu Ronda és una cooperativa de professionals dedicats a l'exercici del Dret, entès com un instrument de transformació social i una eina per a la resolució de conflictes, sota la idea de canviar les relacions entre les persones sobre la base del respecte, la dignitat i la cooperació. Entre els valors de Col·lectiu Ronda hi ha la justícia social, la independència política, sindical i econòmica, la democràcia, la cooperació i l'equitat de gènere.