04/06/2024 | 06:00
A Catalunya, els joves de 18 a 25 anys tendeixen a situar-se més a la dreta que la majoria de la societat catalana. Aquest sector també és el més espanyolista i el que menys s’identifica amb els partits polítics, especialment amb els independentistes. Les persones que tenen de 18 a 25 anys perceben la llengua catalana com a menys útil i són les més escèptiques amb el canvi climàtic. I, compte, també són les menys feministes i les que perceben l’amenaça de l’extrema dreta com a menys rellevant. Aquesta tendència, però, no la trobem només a Catalunya, sinó que es tracta d’un fenomen global.
Alhora, els joves són justament els més afectats per la precarietat laboral, per les dificultats d’accés a l’habitatge, per l’emergència climàtica o pels discursos d’odi creixents. A més, moltes vegades es veuen exclosos dels espais de decisió a les institucions i en la societat civil organitzada. Aquestes són algunes de les conclusions de l’enquesta Un malestar creixent: Enquesta sobre la participació política de la joventut a Catalunya, que ha publicat l’Escola de Formació Guillem Agulló.
Arran d’aquestes dades, en aquest capítol especial d’El pòdcast de CRÍTIC, que impulsem amb el suport de l’Escola de Formació Guillem Agulló, parlem sobre què pensen, què volen i quines són les preocupacions dels joves a Catalunya. Ho fem amb la politòloga i membre de la Junta d’Òmnium Cultural Mariona Lladonosa i amb Didac Amat, jurista, politòleg, també membre de la Junta d’Òmnium i responsable de l’Escola de Formació Guillem Agulló. Trobareu la conversa sencera a YouTube, a Spotify i a iVoox.
L'Escola de formació Guillem Agulló és l'eina de pensament i estratègia d'Òmnium Cultural. L'entitat impulsa la formació i la recerca per l'enfortiment democràtic arreu dels Països Catalans.