12/12/2023 | 06:00
L’escriptor G. K. Chesterton deia que “no s’ha d’augmentar ni un penic el salari de ningú i no s’ha d’escurçar ni una hora el dia laboral, perquè això podria endarrerir el dolç i ràpid procés pel qual, ben aviat, la Terra pertanyerà als seus sis habitants amb menys escrúpols”. En aquesta frase s’inspira el darrer espot del Projecte Lliures, que presenta un futur distòpic bastant similar al que plantejava l’escriptor anglès: un horitzó en el qual, si res no canvia, un dia el món sencer serà propietat de l’home amb menys escrúpols del món.
Un terç de la ciutadania de Catalunya viu en risc d’exclusió social. Aquest percentatge s’eleva fins a gairebé él 53% quan parlem de la població migrant. Quasi la meitat de la societat catalana té dificultats per arribar a final de mes. I tot això passa mentre 28 persones i famílies catalanes es col·loquen en el rànquing dels més rics d’Espanya segons la revista Forbes. Encapçala el top 3 Isak Andic, fundador de Mango, seguit per la família Grífols i Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola. Entre tots tres acumulen una fortuna de 7.200 milions d’euros. Ben mirat, potser una mica ja vivim en un món distòpic.
En aquest capítol especial d’El pòdcast de CRÍTIC, que impulsem amb el suport d’Òmnium Cultural, parlem del projecte Lliures, que acompanya iniciatives que treballen per erradicar les desigualtats i l’exclusió social. Ho fem amb els periodistes David Fernàndez, membre de Coop57, i Mònica Terribas, membre de la Junta d’Òmnium Cultural, i també amb Teresa Crespo, expresidenta de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i membre de la vocalia de pobresa. Trobareu la conversa sencera a Spotify, a iVoox i a Anchor.
El pòdcast de CRÍTIC és un pas més del mitjà en l’aposta pel format radiofònic, però no l’únic. Des de l’octubre del 2021, CRÍTIC compta amb una secció pròpia de pòdcasts, on ha agrupat les diferents produccions que ha anat realitzant des del 2020. El redisseny i la reformulació de la secció han comptat amb el suport d’una subvenció de projectes del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.
Lliures és un projecte impulsat per Coop 57, Òmnium Cultural i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) des de l’any 2016 per contribuir a revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social.