02/01/2024 | 06:00
Foodback és el nou del centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna, una iniciativa pionera al món que pretén combatre el malbaratament alimentari al gran mercat. Es tracta d’un projecte de bioeconomia circular que té un gran impacte social i col·laboratiu i promou, a més, la inserció laboral.
Fundat al febrer del 2022, fins al mes de novembre d’enguany s’han recuperat 1.525 tones de fruites i hortalisses no comercialitzables però aptes per al consum. El menjar s’ha distribuït entre 200 entitats i menjadors socials adscrits al Banc dels Aliments i s’ha pogut repartir entre unes 100.000 persones vulnerables. Des del 2022 fins ara, el Foodback ha recuperat 1.525 tones de fruites i d’hortalisses que encara eren aptes per al consum.
Des del seu naixement, Foodback ha recuperat 1.525 tones de fruites i d’hortalisses que encara eren aptes per al consum
Segons els impulsors, l’objectiu de Foodback és combatre tres emergències: la climàtica, la social i l’econòmica. La recuperació d’aliments disminueix l’impacte del sistema alimentari en el medi ambient. De fet, es calcula que aquest sector emet un terç dels gasos amb efecte d’hivernacle, i el malbaratament alimentari és el segon factor al qual es poden associar aquestes emissions.
Els excedents de fruites i d’hortalisses dels majoristes es recullen en una nova nau de 900 metres quadrats a Mercabarna. Allà, s’escullen els aliments que poden tenir una segona vida i se separen dels que van al punt verd per a matèria orgànica. Aquesta tasca, la fan persones en situació de vulnerabilitat que treballen amb la Fundació Formació i Treball. La Fundació Banc dels Aliments és qui coordina la instal·lació i organitza la distribució perquè els aliments arribin a les persones que més ho necessiten de Barcelona i la seva àrea metropolitana.
Els aliments recuperats l’any passat per Foodback es van repartir entre 91.300 persones vulnerables
A més d’aquestes dues fundacions, Foodback també compta amb la col·laboració de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (ASSOCOME), Càritas Diocesana de Barcelona, la Creu Roja de Catalunya, Alimenta, projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, la Fundació “la Caixa” i les 600 empreses de Mercabarna que aporten els aliments excedentaris.
* Aquest article apareix publicat originàriament a la revista ‘Aliment’, editada per CRÍTIC i Pol·len Edicions i disponible a la nostra Botiga. Si sou subscriptors/ores de CRÍTIC, us l’enviem gratuïtament a casa.