28/06/2023 | 06:00

D’aquí a pocs dies sortirà d’impremta l’onzena revista anual monogràfica de CRÍTIC: es titula Aliment i se centra en la crisi alimentària i agrària a Catalunya, una crisi que no és conjuntural sinó estructural, i afecta tant la producció d’aliments (pagesos, ramaders, pescadors…) com la manipulació, la distribució i el consum. Tal com explica la directora de la publicació, Laia Soldevila, el sistema alimentari fa aigües, i això ho veiem cada dia “a la nostra nevera, al nostre plat, al nostre estómac”.
La revista, més visual que mai, ha fet enguany un canvi radical de format i de disseny: té una mida més gran, un disseny que facilita la lectura i desenes de fotografies i d’infografies a tota pàgina. A més, Aliment s’estructura a través del fil conductor del cicle del sistema alimentari: en quatre grans blocs, llavor, terra, menjar i reaprofitar, estructurats a través de les fotografies de mida gran del fotògraf Ivan Giménez i les infografies d’Helena Olcina.
Avui ja podeu precomprar Aliment a la nostra Botiga Virtual i, tan aviat com surti d’impremta, us l’enviarem per correu. I, d’aquí a alguns dies, ja estarà en venda a la majoria de llibreries independents de Catalunya. Recordeu que les persones subscriptores de pagament (excepte les de la modalitat mensual) la teniu inclosa en la vostra quota i, per tant, us l’enviarem per correu postal en les pròximes setmanes.

Què hi podreu trobar, a ‘Aliment’?
La revista conté quatre entrevistes a fons. En primer lloc, conversem amb el sociòleg i gastrònom italià Carlo Petrini, fundador del moviment Slow Food, que té implantació en més de 160 països i que advoca pel fet que allò que mengem sigui gustós i plaent, que respecti el medi ambient i que no exploti ni animals ni persones per cultivar-se. També entrevistem Pep Riera, històric dirigent maresmenc de la Unió de Pagesos, que parla de les dificultats que suposa dedicar-se a l’agricultura avui. Del món més acadèmic, hem escollit parlar amb Marta G. Rivera Ferre, experta en sistemes alimentaris, ja que ha dirigit durant set anys la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic i ara és professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Finalment, parlem amb Ada Parellada, cuinera i propietària del restaurant Semproniana i un dels rostres visibles de la lluita contra el malbaratament dels aliments.
Les veus relacionades amb l’alimentació són moltes i molt diverses. Així, a Aliment podreu llegir el director de l’ONG Justícia Alimentària, Javier Guzmán, que posa el context a la crisi de preus i de seguretat alimentària que patim. També hi trobareu el filòsof i assagista Santiago Alba Rico parlant de la comensalitat i l’acte de resistència que representa asseure’s plegats a menjar. La veterinària i escriptora María Sánchez hi reflexiona al voltant de la llavor i de tot el que portem, històricament, també els humans a dins. La ramadera i activista rural Vanesa Freixa i la doctora en Filosofia Marta Tafalla hi debaten en cartes encreuades el tema “Carn o verdures” i l’escriptor Martí Sales, autor d’un llibre de relats titulat precisament Aliment, ens hi fa algunes recomanacions per rebentar la bombolla gastronòmica. Finalment, els editors de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, Gustavo Duch i Patricia Dopazo, imaginen com podria arribar a ser Catalunya el 2040 si arriba un dia en què es tanca l’últim supermercat de la Baixa Segarra.
A la revista també hi trobareu articles del pagès Pino Delàs, que dona “Motius i propostes per transformar l’agricultura”; del també pagès Gerard Batalla, que posa en qüestió alguns experiments “disfressats de màrqueting sostenible”; de la sòcia de la cooperativa Arran de Terra Rosa Binimelis, que fa un elogi de les dones del món rural, i de les sanitàries M. Luz Talavera i Francesca Zapater, del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), que parlen de com l’alimentació també és una qüestió de classe.
Trobareu també, sota l’epígraf de “Paraula de…”, algunes reflexions interessants sobre l’alimentació, en forma de fotografia il·lustrada, de tres dones referents en els seus àmbits: la de Vandana Shiva, filòsofa i activista ecofeminista; la de Carolyn Steel, arquitecta i assagista, i la de Maria Nicolau, la cuinera de moda a Catalunya. Pel que fa a infografies, n’hi ha sobre els impactes en la cadena alimentària, sobre els forats negres de les macrogranges i sobre el gran negoci de la distribució d’aliments. Finalment, quant a reportatges i anàlisis, podeu llegir els següents: “Què ha de fer Catalunya per tenir sobirania alimentària?”, de Josep Cabayol, Siscu Baiges i Ester González (en homenatge al primer, traspassat fa un any), i “Del gluten a la soja: 6 sospitosos habituals sota la lupa”, de Carina Bellver.

Qui ha fet què?
La directora de la revista és la periodista de CRÍTIC Laia Soldevila. La coordinació editorial ha anat a càrrec de Jordi de Miguel. El disseny, la maquetació i les infografies són, com sempre, d’Helena Olcina (Fàbrika Gràfika), mentre que la majoria de les fotografies que il·lustren els continguts són d’Ivan Giménez. Com en els números anteriors, la publicació compta amb el suport editorial de dos companys de viatge ja habituals: la coedició amb Pol·len Edicions i la distribució de Virus. Aliment ha obtingut dues subvencions públiques: una del Ministeri de Cultura i Esports per a l’edició de revistes culturals i una altra de la Direcció General de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya per a projectes que fomentin i consolidin la llengua catalana dins l’espai català de comunicació (en concret, per a la renovació gràfica i el canvi de maqueta, dins la convocatòria de 2022).
Els números anteriors de la publicació anual impresa en paper han estat: No puc més (desembre de 2022), Temps (juny de 2022), Emergència (2021), Crisi o vida (2020), Justícia global (2019), Ciutats (2018), Feminisme(s) (2017), Mar Crítica (2016), Vell/Nou (2015) i Procés (2014). Tant Feminisme(s) com Mar Crítica, malauradament, estan esgotades (només se’n pot comprar la versió en PDF), mentre que de les altres set encara se’n poden adquirir exemplars en paper a la nostra Botiga Online.
Llibreries on podràs comprar la revista ‘Aliment’
Ara s’està imprimint. Quan estigui impresa i s’hagi distribuït, a partir de mitjan juliol, la podràs trobar a les llibreries següents:
A la ciutat de Barcelona:
- Atzavara (Gràcia)
- Capicua (Gràcia)
- La Central del Macba (Raval)
- La Central del Raval (Raval)
- La Central Mallorca (Eixample)
- La Ciutat Invisible (Sants)
- Laie CCCB (Raval)
- Laie Pau Claris (Eixample)
- Obaga (Eixample)
- Rosa de Foc (Raval)
- Taifa (Gràcia)
- La Tribu (Sant Andreu)
- Ona Pau Claris (Eixample)
- Documenta (Eixample)
- Finestres (Eixample)
A les comarques de Barcelona:
- El Cafè de les Lletres (Sant Esteve de Palautordera)
- L’Espolsada (les Franqueses del Vallès)
- La Gralla (Granollers)
- La Mulassa (Vilanova i la Geltrú)
- Synusia (Terrassa)
- La Llar del Llibre (Sabadell)
- El Celler del Llibre (Sant Cugat del Vallès)
- A Tres Tintes (Vilanova i la Geltrú)
A la resta de Catalunya:
- Foster and Wallace (Vic)
- La Muntanya de Llibres (Vic)
- Vint-i-dos (Girona)
- En diversos centres d’Abacus
- Llibreria i Papereria Caselles (Lleida)
- Dalmases (Mollerussa)
A les Illes Balears:
- Drac Màgic (Palma)