Cerca
Notícies

Guanyem, ICV-EUiA i Podem presentaran llista unitària a Barcelona aquest gener si superen els últims esculls

La candidatura liderada per Guanyem, amb el suport d'ICV-EUiA i de Podem, però amb la negativa de la CUP, podria presentar-se públicament en les pròximes dues setmanes malgrat que encara hi ha obstacles per tancar un acord. En els pròxims dies són previstes diverses reunions "multilaterals" decisives per intentar superar les diferències que encara existeixen. La data límit que hi ha sobre la taula, segons admeten fonts de Podem i de Guanyem, és mitjan gener.

07/01/2015 | 02:12

Una noia oneja una bandera roja en una manifestació a Barcelona / JORDI BORRÀS
Una noia oneja una bandera roja en una manifestació a Barcelona / JORDI BORRÀS

La candidatura liderada per Guanyem, amb el suport d’ICV-EUiA, de Podem, d’Equo, de Procés Constituent i d’activistes de moviments socials però amb la negativa de la CUP, podria presentar-se públicament en les pròximes dues setmanes malgrat que encara hi ha obstacles per tancar un acord. Totes les parts implicades asseguren que estan fent un esforç per “aprofitar una oportunitat històrica” i “fer una aposta per un projecte comú” per oferir una alternativa a CiU, al PSC, a ERC i al PP. En els pròxims dies són previstes diverses reunions “multilaterals” decisives per intentar superar les diferències que encara existeixen. La data límit que hi ha sobre la taula, segons admeten fonts de Podem i de Guanyem, és mitjan gener. Si no hi ha acord, Guanyem portaria la qüestió a una assemblea extraordinària i decidiria si tira endavant o no la candidatura. Fonts de la nova direcció de Podem Barcelona consultades per CRÍTIC avisen que “s’està avançant més lentament del que voldríem”. Els pròxims dies són, doncs, clau per al futur del projecte.

Després d’un cicle històric de mobilitzacions socials al carrer, l’any 2015 planteja el repte d’un canvi polític a les institucions governades avui majoritàriament pel PP i per CiU. Hi ha dues convocatòries electorals assegurades —municipals i estatals— i una de probable —catalanes. Totes les organitzacions polítiques de l’esquerra es van plantejar l’opció de la unitat d’acció electoral, però la unitat completa s’entreveu impossible. En les espanyoles tot sembla indicar que ICV-EUiA, Podem i ERC no aniran coalitzades a l’estil de Syriza, i en les catalanes, afegint la CUP a la sopa de sigles, tampoc no hi hauria cap coalició. Les tensions entre els partits d’esquerres han arribat els últims temps a un punt de màxima ebullició i, en l’últim mes, arran de la presentació de Podem a Catalunya i a Barcelona, les crítiques abans silencioses han esclatat.

L’única opció de candidatures més o menys unitàries es donarà en les municipals. Tot i això, a cap ciutat important de Catalunya es presentarà una candidatura de les esquerres al complet amb ICV, EUiA, la CUP i Podem, i menys probable amb l’ERC d’Oriol Junqueras. Barcelona, com a capital del país, representa un repte simbòlic. Tots els actors implicats són optimistes i tant en públic com en privat es mostren amb voluntat d’arribar a un acord al més aviat possible. Tanmateix, la confluència i el programa polític entorn de Guanyem no són tancats. La més que probable candidata, Ada Colau, va protagonitzar un missatge de Cap d’Any en què reclamava que el 2015 serà “necessari prioritzar els objectius per sobre de les sigles i sumar el màxim nombre de gent amb amplitud de mires, valentia i generositat”. Per què ho deia? A qui anava dirigit el missatge? A ICV-EUiA, a la CUP o a Podem?

Fonts consultades per CRÍTIC i coneixedores de les negociacions expliquen que la confluència de Guanyem-ICV-EUiA-Podem s’havia de presentar a mitjan desembre després de mesos de converses, però no va ser possible per “diferències”, sobretot, entre Guanyem, Podem i Iniciativa per Catalunya. En aquell context es va produir la reunió entre Pablo Iglesias i Ada Colau a Barcelona, el 22 de desembre passat. També és cert que Podem aleshores no havia decidit encara la seva direcció política a Barcelona. Ara l’elecció de l’equip encapçalat per Marc Bertomeu, partidari d’una confluència amb Guanyem, pot accelerar les negociacions. De fet, aquests primers dies de gener ja hi ha hagut reunions bilaterals entre les diferents parts. No hauria de ser impossible llimar diferències tenint en compte, a més, que alguns activistes vinculats amb Guanyem, entre d’altres, l’advocat Jaume Asens —que ha exercit de portaveu— i el professor de ciències polítiques Raimundo Viejo també formen part del Consell Ciutadà —una mena d’executiva— de Podem en l’àmbit estatal.

Quines diferències hi ha ara mateix?

En primer lloc, diverses fonts expliquen que hi ha una certa distància en com es gestionen els diners i les subvencions que pugui tenir Guanyem un cop arribi a l’Ajuntament de Barcelona. Guanyem estira perquè el màxim de finançament es destini cap a l’espai de governança de la candidatura de confluència. Fonts de Podem també reconeixen que hi ha un “obstacle a superar” per la qüestió del finançament. En segon lloc, hi ha un estira-i-arronsa, habitual en qualsevol procés negociador, per l’elaboració de les llistes, les quotes polítiques, la presència de ciutadans de base i el format que haurien de tenir unes possibles primàries. Les mateixes fonts consideren que aquest és el tema “que està portant més cua”.

Totes les parts consultades per a aquest article, però, coincideixen a dir que “hi ha molt bona predisposició” i que “confien” a tancar un acord de forma immediata. Fins i tot, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va donar per feta la “confluència” amb la candidatura de Guanyem per concórrer a les eleccions municipals i el nou cap visible de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu, va apostar explícitament per Colau tan bon punt va ser escollit: “Creiem que és una molt bona candidata a l’alcaldia, encara que ho decidirà la ciutadania en primàries obertes”, va dir fa alguns dies.

Tots reconeixen que van contra rellotge. ICV i EUiA són els que demanen més velocitat en les negociacions, ja que, segons un alt dirigent ecosocialista, “ja anem tard amb la candidatura”. Podem, però, segons diuen, “no es vol fixar cap termini de temps”. Els candidats de CiU, d’ERC i del PSC, Xavier Trias, Alfred Bosch i Jaume Collboni, i fins i tot la de Ciutadans, Carina Mejías, o el del PP, Alberto Fernández Díaz, ja porten mesos fent campanya de carrer a la ciutat, posicionant les sigles amb les quals es presentaran i parlant amb veïns.

Queden menys de cinc mesos per als comicis del maig. Els republicans, que parteixen amb bons pronòstics en les enquestes preelectorals, i els socialistes, que busquen remuntar les dolentíssimes perspectives electorals, ja han dit que tenen la intenció de parlar amb la candidatura d’esquerres que surti sota el paraigua de Guanyem, però després de les eleccions.

Camats, possible candidata?

Confluencia
Isabel Ribas, Ada Colau, Alberto Garzón, David Fernàndez, Ricard Gomà i Xavier Domènech, en un debat sobre la confluència de les esquerres organitzat per EUiA / PREMSA EUiA

Iniciativa i EUiA també confien que la candidatura es tancarà amb èxit i creuen que no hi ha cap diferència “insalvable”. Tanmateix, ICV segueix reivindicant que el seu actual cap de llista, Ricard Gomà, hauria de seguir anant a la llista de Guanyem “per la seva experiència i coneixement de la ciutat”. Això, des de fa mesos, ha suscitat polèmica dins Guanyem perquè Gomà va ser tinent d’alcalde amb Jordi Hereu i porta tres mandats com a regidor a l’Ajuntament. Tanmateix, si al final Gomà acabés fent un pas al costat, sona amb força la possibilitat que ICV proposi la seva actual coordinadora nacional, Dolors Camats, com una de les candidates a Barcelona. La diputada no pot repetir en el càrrec de diputada al Parlament quan acabi aquesta legislatura perquè ICV també té limitació de mandats.

Fonts d’EUiA admeten que per a la candidatura amb Guanyem no existirà “cap problema per elaborar el programa o fer el diagnòstic dels problemes de la ciutat”; però, “com sempre”, serà més complicat “concretar persones i equips”. En tot cas, EUiA són els més optimistes i creuen que, “comparat amb altres negociacions que hem fet, ara veiem molt bona predisposició de tothom”.

La CUP es presentarà a Barcelona

La CUP de Barcelona es presentarà amb gairebé tota probabilitat a les municipals i la integració a Guanyem està pràcticament descartada. La Trobada Popular Municipalista (TPM), espai impulsat per la CUP, porta mesos de reunions i jornades per construir una candidatura de ruptura en les municipals. La TPM ja va decidir en la seva darrera reunió presentar-se a les municipals en el marc del que consideren un “programa de ruptura democràtica” per Barcelona i, durant les pròximes setmanes, hi haurà un procés de decisió per fer propostes i decidir el nom de la candidatura. La TPM del febrer servirà per decidir de quina manera s’elaborarà la llista de Barcelona. Els 17 i 18 de gener vinents, la CUP celebrarà la seva Conferència Municipalista per, segons ells mateixos, “estrènyer llaços entre tots els actors municipals de la unitat popular” i “treballar el programa marc de cara a les municipals”.

La CUP de Barcelona, on Endavant té un pes molt rellevant, considera que tota sola podria fer forat i aconseguir regidor. El 2011, amb Xavier Monge de candidat, va sumar 11.805 vots a la capital, però no hi va aconseguir cap edil. El 2012, en les eleccions al Parlament, va sumar 31.635 vots a Barcelona ciutat amb un 3,95%. ERC, candidatura que va aconseguir menys regidors en les darreres municipals, hi va entrar amb dos amb 33.000 vots i un 5,5%. Tot i que a Barcelona es descarta la confluència, hi ha Candidatures d’Unitat Popular arreu del territori amb diferents aliances amb rèpliques de Guanyem, amb EUiA o amb Procés Constituent.

Unitat en les catalanes?

Hi ha una alta probabilitat que les primeres eleccions de 2015 no siguin les municipals, sinó unes anticipades catalanes. Hi hauria, segons sembla desprendre’s de les infructuoses converses entre Junqueras i el president Artur Mas, diferents llistes de caràcter sobiranista. S’albira impossible la llista unitària independentista entre CiU i ERC, i tampoc no s’entreveu una llista unitària de les esquerres seguint el model de Syriza: Guanyem descarta ara per ara presentar-s’hi, Podem ja ha dit que vol anar sol a les catalanes i ICV-EUiA ho assumeix com a inevitable. Tanmateix, el coordinador d’ICV, Joan Herrera, va defensar públicament que la col·laboració entre ICV i Podem a Catalunya hauria d’anar més enllà de les municipals. “Podem per si sol no podrà ser una alternativa als governs de CiU a Catalunya”, ha assegurat l’ecosocialista. No obstant això, fonts d’ICV i d’EUiA consultades veuen molt difícil una candidatura unitària en les catalanes i encara més difícil en les espanyoles. “Sembla que Podem té una estratègia ja definida per presentar-se amb la seva marca i ho respectem”, expliquen des d’EUiA.

La CUP està treballant per obrir-se al seu entorn a través de la plataforma Crida Constituent. Aquest dissabte, al Casino l’Aliança del Poblenou, es farà pública l’estratègia d’aquest grup de l’entorn cupaire. No és clar encara, però, si aquesta futura llista superarà la sigla de la CUP. Hi ha dirigents de la CUP que diuen que sí i d’altres que no. El que sí és clar és que, segons fonts de la CUP, es preveu fer un centenar d’assemblees obertes a la vegada el cap de setmana del 23-25 gener en diferents localitats de Catalunya per debatre les característiques i el programa d’aquesta candidatura.

La participació del Procés Constituent és complicada, ja que tot indica que no decidiran si van o no a eleccions fins que no es convoquin, i això pot fer que quedi poc marge de temps per negociar llistes i programa. Procés Constituent no sembla haver assolit l’objectiu de la unitat completa de les esquerres pel qual va néixer. El reclam inicial fet pel professor Arcadi Oliveres i per la monja Teresa Forcades era que les esquerres, és a dir, segons ells, la CUP, ICV, EUiA i els moviments socials, s’unissin en una sola candidatura per a les eleccions catalanes. Tot i això, segons expliquen Forcades i altres activistes, el Procés Constituent té la intenció de ser present en unes eleccions catalanes. Forcades, en una entrevista recent amb CRÍTIC, explicava que “pel que fa a les negociacions, el que puc dir és que tant amb ICV-EUiA com amb la CUP hi ha la perspectiva de fer algun tipus d’entesa. El que no tenim concretat són les condicions”.

Representants de la Crida Constituent van reunir-se fins i tot amb partits que formen part d’EUiA, companys de viatge d’ICV. Tot i això, tal com va quedar clar a l’entrevista feta també per CRÍTIC al coordinador d’EUiA, Joan Josep Nuet, l’aliança és molt complicada. Segons deia ell, “la CUP ens ha demanat que trenquem amb Iniciativa. Que, si fem una bona baralla amb ICV, guanyarem punts per acostar-nos a la CUP. Però el temps de les baralles s’ha acabat”. La Crida Constituent també va explorar, segons va avançar el diari Ara, una aliança electoral amb Els Verds-Alternativa Verda —que fins ara estava dins Solidaritat per la Independència—, En Lluita, Lluita Internacionalista i grups municipals com l’UM9, Compromís per Cerdanyola, Alternativa d’Esquerres per Badia, Entesa per Sabadell i COP de Ripollet, entre d’altres.

Una mica d'impossible o m'ofego

Agafa aire. Suma't a CRÍTIC ara que fem deu anys!

Subscriu-t'hi!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' i un llibre a escollir entre tres propostes

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies