01/09/2022 | 06:00
A Sant Joan de Mediona, a la part més septentrional de l’Alt Penedès, una granja de porcs en desús va convertir-se l’any 2021 en Kunlabi, el primer cowork rural del Penedès. El va impulsar la cooperativa de disseny gràfic i comunicació Bildi i, més enllà de ser un espai de treball compartit, el rerefons d’aquesta iniciativa és reivindicar que el disseny, en tota la seva amplitud, es pot fer (i es fa) lluny de la metròpoli: “Volem superar l’àmbit de Barcelona per ajudar a impulsar, des dels municipis, polítiques de resolució de problemes basades en el disseny. És una manera de descentralitzar el disseny, de crear xarxa al territori per poder resoldre el que no resol la capital”, explica Martí Ferré, un dels socis fundadors, juntament amb Agnès Simon, de Bildi.
La idea de crear un cowork creatiu la van començar a treballar el 2017, després de participar en el programa Creative Incubator, de l’Art Directors Club of Europe, i conèixer alguna experiència similar a escala europea. Després d’un temps buscant un espai que els permetés desenvolupar el projecte al municipi on des de fa alguns anys estan establerts, van aprofitar la pandèmia per donar-hi forma i, finalment, al març de l’any passat, van obrir les portes de Kunlabi (coworking en idioma esperanto). Ho van fer després de convertir els 270 metres quadrats d’una antiga granja de porcs en un espai diàfan i versàtil, envoltat de natura, de llum i de silenci. Un espai amb capacitat perquè hi puguin treballar fins a 25 persones i al mateix temps pugui acollir formacions, exposicions, tallers i trobades de tota mena. “Kunlabi és una nova manera de créixer, d’obrir-nos, d’estar en contacte amb altres professionals d’igual a igual i de teixir relacions més enllà de Bildi”, comenta Agnès Simon.
Tot i que es defineix com un cowork creatiu, a Kunlabi hi han treballat i hi treballen professionals de diferents àmbits, no sempre relacionats amb el disseny. Ara bé, quan hi coincideixen persones que d’una manera o d’una altra es dediquen a alguna disciplina artística, la relació flueix de manera natural. “És el que més ens agrada, poder treballar plegades amb les coworkers, impulsar projectes conjunts, compartir, fer xarxa i enriquir-nos les unes a les altres”, comenta Simon.
Aquests dies, per exemple, Bildi està treballant amb una il·lustradora que va arribar a Kunlabi buscant un espai tranquil per poder-hi dibuixar. Van coincidir, es van entendre i ara estan acabant d’elaborar plegades un llibre. També així va sorgir la jornada, els tallers i la guia ecofeminista “Movem fitxa”, impulsats per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, a partir de la coincidència a Kunlabi d’una de les sòcies de la cooperativa L’Esberla amb Bildi i de la intercooperació amb dues entitats més: Resilience Earth i l’Asociación Red de Transición. “Ens agrada molt quan entra a Kunlabi algun projecte que d’una manera o d’una altra està relacionada amb el disseny, perquè permet cooperar i tancar el cercle”, conclou Agnès Simon.
Fer pedagogia del disseny i mostrar com aquest és present en tots els àmbits és un altre dels objectius de Kunlabi
A banda d’atreure talent i promoure la relació entre professionals del sector, Kunlabi té per objectiu fer pedagogia del disseny i mostrar com aquest és present en tots els àmbits. És per això que al desembre es va organitzar el primer market place rural de joguines de disseny i una exposició de joguines de l’escola alemanya Bauhaus. Durant tot un dia el cowork va acollir 11 marques de joguines de disseny produïdes per empreses d’arreu del món (Catalunya, Espanya, els Països Baixos, Alemanya, Portugal, Tailàndia), així com l’exposició d’algunes de les joguines més icòniques de l’escola Bauhaus. “El market place de joguines de disseny és una activitat que en una ciutat seria vista amb normalitat i que en un entorn rural és més estranya, però té tot el sentit”, conclou Martí Ferré.
Verges, una oportunitat per descobrir nous talents
Intercooperar, divulgar i també acompanyar iniciatives relacionades amb l’àmbit del disseny. Aquest és un altre dels objectius del cowork creatiu Kunlabi. Per això al mes d’abril d’enguany, i fruit de la cooperació entre el col·lectiu de joves creatius del municipi, Bildi i l’Àrea de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Mediona, va celebrar-se Verges, el primer festival artístic de joves talents. Va tenir lloc a Kunlabi i es va concebre com una jornada destinada a exposar l’obra de joves talents d’arreu del territori i de diferents àmbits artístics i creatius: la fotografia, la il·lustració, la moda, la literatura, la música, la dansa, el disseny, el vídeo, etc. La particularitat de tots ells era que no havien exposat mai fins llavors. Des de Bildi se’ls va fer l’acompanyament per buscar el millor format per mostrar la seva obra, es va cedir l’espai de Kunlabi i es va impulsar tota la campanya gràfica i comunicativa del festival. Verges va esdevenir així una oportunitat perquè aquests joves talents es donessin a conèixer.
La iniciativa va tenir tan bona acollida que ja se n’ha confirmat una segona edició i algun altre municipi s’ha interessat per replicar la proposta. I és que la replicabilitat és una de les altres característiques de Kunlabi. “Creiem que es tracta d’un servei i un equipament fàcilment replicable en altres indrets del país. Es tracta de buscar l’enxarxament, d’aprofitar les sinergies que es generen, de sumar”, destaca Agnès Simon.
En poc més d’un any, aquest ‘cowork’ s’ha convertit en un nou espai cultural per al municipi de Sant Joan de Mediona
A banda de promoure activitats adreçades a difondre i donar suport a l’àmbit del disseny gràfic, Kunlabi ha esdevingut també un nou espai cultural en un municipi de poc més de 2.000 habitants. En aquest primer any s’han celebrat diverses presentacions de llibres i projectes, s’han fet xerrades, s’han acollit exposicions temporals i s’han ofert concerts en petit format. A més, les portes de la biblioteca especialitzada en disseny gràfic —i que recentment s’ha vist incrementada amb la cessió del fons de disseny i tipografies del dissenyador gràfic Enric Jardí— sempre estan obertes. “En aquest primer any de vida, Kunlabi s’ha consolidat com un punt de referència de la vida cultural del municipi”, anoten els dos impulsors del cowork.
Espai d’incubació de projectes
Aquest setembre Kunlabi emprèn una campanya per obrir l’espai a quatre projectes per tal que puguin incubar-hi gratuïtament: “Durant quatre mesos podran treballar al cowork i nosaltres els acompanyarem i assessorarem en tot el que requereixin, com també les cooperatives Facto, amb temes de gestió econòmica, i La Fura, per a la comunicació i la relació amb els mitjans de comunicació”, comenten Simon i Ferré.
Aquesta iniciativa la poden tirar endavant gràcies al Projecte Singular que el Programa d’economia social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya va concedir a principis d’any a Bildi per implementar i impulsar Kunlabi. Amb la línia de projectes singulars, l’Administració catalana dona suport i promou la generació d’ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials que fomenten la intercooperació i la innovació en el marc de l’economia social i solidària.
Coincidint amb els 18 anys de Bildi, Agnès Simon i Martí Ferré van decidir celebrar la majoria d’edat convertint-se en cooperativa: “Va ser la culminació d’una manera de fer i treballar que havíem estat fent des de bon principi i que en gran mesura ja responia als principis que regeixen l’economia social i solidària”, comenten.
Durant el procés de conversió d’SL cap a SCCP van rebre l’assessorament i l’acompanyament de Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de la vegueria Penedès, del qual un parell d’anys més tard van entrar a formar part com a entitat participant. De fet, des de l’any passat Kunlabi és un Punt d’Atenció de l’ESS, és a dir, és també un espai de difusió del cooperativisme i l’economia social a través del qual Coopsetània pot atendre les demandes d’acompanyament o de formació que sorgeixen a la part nord de l’Alt Penedès i al sud de l’Anoia.
Bildi, que en esperanto és l’infinitiu d’imatge, va néixer a Vilafranca del Penedès l’any 2004, de bracet d’Agnès Simon i Martí Ferré i, l’any 2015, l’estudi es va traslladar a Mediona. Actualment, a més dels seus fundadors, s’han incorporat a la cooperativa dues noves sòcies treballadores: Veronica Roy i Gaizka Pagonabarraga. Al llarg de la seva trajectòria, Bildi ha rebut el reconeixement de més de 90 premis d’àmbit nacional i internacional (3 Grand Laus, 9 Laus Or, 23 Laus Plata, 43 Laus Bronze, 1 D&AD Graphite Pencil, 1 Red Dot Best of the Best, 2 Red Dot Winner, 3 Deutschland Design Preis Nominee, 1 ADC*E Gold i 8 ADC*E Nomination).
El Programa d'Economia Social està promogut pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i treballa amb l’objectiu de posicionar l’economia social i cooperativa com a peça clau per a la construcció d’un model econòmic més social, democràtic i inclusiu. En el marc del programa d’Economia Social es dona suport a la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i als Projectes Singulars.