02/06/2017 | 17:04
Raquel Viloca, la filla d’Andreu Viloca, l’extresorer de Convergència investigat pel ‘cas del 3%’, era la responsable de gestionar l’agenda de Germà Gordó durant la seva etapa al capdavant de la conselleria de Justícia. La filla de Viloca va ser cap de la secretaria de l’oficina del conseller de Justícia del desembre del 2012 al gener del 2016 i, com a tal, responsable de coordinar l’agenda de Gordó. Es dóna el cas que el jutge del ‘cas del 3%’, segons va publicar ‘El Mundo’ el passat 23 de maig, ha requerit de manera infructuosa a la Generalitat que facilités l’agenda de Gordó durant aquella època, perquè creu que pot ser una peça important per determinar si l’exconseller hauria pogut cometre o no un delicte de tràfic d’influències. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert avui diligències contra Gordó per la seva suposada participació en la trama. El mateix Gordó i el PDeCAT han negat de nou amb rotunditat la seva implicació en qualsevol actuació “fora de l’ordenament jurídic”.
La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil creuen acreditat que Gordó, fins fa poc un home de confiança d’Artur Mas, es va reunir durant la seva etapa com a conseller amb contractistes del 3% per negociar, presumptament, el pagament de comissions irregulars a Convergència a canvi d’obra pública. Per aquest motiu resulta rellevant el que pugui constar a la seva agenda de l’època. Aquesta setmana, el diari ‘El Mundo’ publicava que, després que el rotatiu hagués realitzat una petició de dret d’accés per Llei de transparència per aconseguir l’agenda, la conselleria de Justícia havia respost que “no consta cap registre d’entrada en les visites al conseller de Justícia a la seu del departament” durant l’etapa en què Gordó va ser responsable d’aquesta àrea. Es tracta d’una situació inèdita a l’Administració. Quan el jutge del 3% va sol·licitar l’agenda, la Generalitat va respondre que existia una “impossibilitat tècnica” per facilitar-la.
Raquel Viloca s’encarregava de preparar “reunions i entrevistes” de Gordó
Raquel Viloca va ser nomenada per Gordó com a personal eventual del Departament de Justícia el 28 de desembre de 2012. Com consta al ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’ (DOGC), va exercir les funcions de cap de l’Oficina de la Secretaria del conseller. Entre les seves tasques hi havia “assistir el conseller en l’organització i gestió de la seva agenda d’activitats”, “encarregar-se de preparar les seves reunions i entrevistes” i “dirigir la secretaria del conseller i la coordinació del seu suport administratiu”.
Raquel Viloca va mantenir les seves funcions fins al cessament de Gordó al gener del 2016. Arran de la formació del Govern de Junts pel Sí, la conselleria de Justícia va passar a ser ocupada per Carles Mundó, d’ERC, i Viloca va ser cessada el 15 de gener. No trigaria, però, a trobar una nova ubicació dins del Govern: el 12 d’abril va ser nomenada adjunta al cap de gabinet del conseller de Cultura, Santi Vila. Un càrrec que desenvolupa encara avui.
CRÍTIC s’ha posat en contacte amb el Departament de Cultura per recollir la versió de Viloca sobre els fets, però l’antiga col·laboradora de Gordó no ha volgut realitzar cap comentari.
Romeva: “No hi pot haver imputats a Junts pel Sí”
Gordó, que la setmana passada va haver de comparèixer al Parlament a petició de la CUP, afirma que mai ha fet “cap actuació fora de l’ordenament jurídic”. En un comunicat, el PDeCAT afirma que “confia en les paraules del diputat” i demana que es respecti “el principi a la presumpció d’innocència”. “Gordó demostrarà la seva radical innocència i honestedat”, afirma el partit. El diputat de Junts pel Sí ha dimitit com a membre de la comissió de Justícia del Parlament, però conserva l’escó. Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, afirmava en una entrevista a CRÍTIC al juliol del 2015 que no hi podia haver cap imputat per corrupció a la llista de Junts pel Sí.
L’opacitat de l’agenda de Germà Gordó resulta rellevant en l’actual fase de la investigació del ‘cas del 3%’. L’agenda de cites de Gordó és una de les proves que el jutge podria necessitar per acreditar si Gordó hauria comès o no tràfic d’influències. Dos testimonis protegits del ‘cas Petrum’ i dos empresaris detinguts en una operació posterior van assenyalar Gordó davant del magistrat que investiga el ‘cas del 3%’ com el responsable de recaptar comissions irregulars per a la desapareguda CDC.
Sobre la figura de Gordó i les seves implicacions, podeu recuperar aquest article al blog ‘La nevera’ del passat 24 de maig.
https://www.elcritic.cat/blogs/rogerpala/2017/05/24/germa-gordo-i-el-costat-fosc-de-junts-pel-si/