11/07/2023 | 06:00
En les seves intervencions públiques, Vox es presenta com un partit d’ordre i garant de la unitat d’Espanya. Els pactes autonòmics amb el PP li han servit per avançar posicions en la negació de la violència masclista o en l’arraconament de la llengua catalana. Però el seu programa polític, dividit en els documents 100 medidas para una España viva, Agenda España i Un programa para lo que importa, concreta moltes altres mesures d’àmbits com l’economia, el clima o els drets civils. El partit ultradretà prefereix no centrar el seu discurs en algunes de les seves mesures, com el retard de l’edat de jubilació, la rebaixa d’impostos a les rendes altes o les intervencions militars a l’estranger. Aquestes són algunes de les propostes més sonades del programa ultradretà:
1. Posar fi a la sanitat universal
L’agenda de Vox incorpora uns primers passos per restringir el dret a la sanitat. El primer element en aquesta línia és negar l’atenció sanitària als migrants en situació irregular, excepte pel que fa a les malalties infeccioses i “les situacions d’urgència vital”. Però van més enllà: als nouvinguts que hagin aconseguit permís de residència fa menys de cinc anys, se’ls vol forçar a “un sistema de copagament”. I, per al conjunt de la població, es concreta que l’atenció sanitària “exclogui” qüestions “que no es consideren serveis essencials”, amb referència, per exemple, al dret a l’avortament.
La formació explica que “la iniciativa privada és una alternativa raonable per canviar el sistema sanitari”
El programa obre la porta a la privatització argumentant que “recórrer a la iniciativa privada és una alternativa raonable per canviar el sistema sanitari espanyol”. De fet, es critica que “el pensament únic socialdemòcrata sosté que la sanitat és diferent dels altres productes i serveis i que no s’ha de confiar el seu control al mercat”. Per corregir-ho, Vox proposa que aquells ciutadans amb prou recursos que ho vulguin puguin “despenjar-se” del sistema nacional de salut i ser recompensats amb una rebaixa d’impostos.
2. Jubilar-se més tard… i amb mitja pensió privada
Vox valora que el sistema públic de pensions és “un llast per al creixement econòmic d’Espanya” i “un escull insalvable per reconduir les finances públiques”. Per això proposa, en primer lloc, un “retard en l’edat de jubilació” i un “increment en el nombre d’anys cotitzats necessaris per obtenir una pensió”.
Ara bé, els ultradretans consideren que amb això no n’hi ha prou, perquè són “pegats” i “és essencial i urgent abordar reformes d’una gran importància” per evitar “la fallida del sistema”. Així doncs, la seva intenció a mitjà termini és transitar cap a un sistema mixt que privatitzi el 50% de les pensions a través d’un mecanisme de “capitalització”. La meitat de les contribucions provinents dels salaris serien gestionades per empreses privades, anomenades administradores de fons de pensions (AFP).
3. Enviar l’exèrcit a “missions militars de combat”
Vox explica que, sota el seu Govern, “Espanya participarà en missions militars de combat” contra el gihadisme. La proposta no desenvolupa quins països o territoris formen part de l'”amenaça gihadista”, però l’apreciació de tractar-se de missions “de combat” indica xocs militars directes, a diferència de les missions d’entrenament o de suport a forces armades de països aliats vigents actualment. Més enllà d’aquestes intervencions a l’estranger, també es concreta que els militars “es desplegaran” a les illes Canàries i a Ceuta i Melilla per reprimir les persones migrants que entrin a l’Estat espanyol.
El suport a l’armament també queda palès en “l’impuls a la indústria militar” que proposen com a política econòmica. Els ultradretans també volen instaurar privilegis per als militars en el sistema d’oposicions, i que tinguin “prioritat” per obtenir places de policia o d’agents forestals un cop acumulin 20 anys de servei.
Es proposa il·legalitzar les entitats independentistes i un “enduriment de penes” per a ONG com Proactiva Open Arms
4. Il·legalitzar partits i entitats independentistes
Vox vol la suspensió de l’autonomia catalana. Aquesta és, de fet, la primera de les 100 mesures que destaca el programa polític original de la formació. En concret, vol aquesta suspensió “fins a la depuració de responsabilitats civils i penals” de l’independentisme. El segon punt ja indica que volen anar més enllà: “Il·legalització dels partits, associacions o ONG que persegueixin la destrucció de la unitat territorial de la Nació i de la seva sobirania”. És a dir, es persegueix la il·legalització d’Esquerra, de Junts i la CUP, però també la d’entitats com Òmnium Cultural o l’Assemblea Nacional Catalana.
5. Perseguir entitats com Open Arms
El programa de Vox emmarca les migracions com un atac a Espanya. Un dels punts no es limita a dificultar la vida de les persones nouvingudes, sinó també a aquelles que els han pogut ajudar en el procés. En concret, el programa vol un “enduriment de les penes contra les màfies de la immigració il·legal”, i especifica que en aquesta categoria s’hi poden incloure “ONG, empreses o particulars”. En diverses declaracions públiques, Vox ja ha acusat diverses organitzacions humanitàries de formar part d’aquestes suposades “màfies” o de col·laborar amb elles, i fins i tot va arribar a denunciar Proactiva Open Arms exactament amb el mateix argument. En la darrera versió del programa, actualitzat per a les eleccions del proper 23 de juliol, expliquen directament que “s’il·legalitzaran totes les entitats que col·laborin activament amb la immigració il·legal”.
6. Transvasaments perquè l’aigua “és de tots els espanyols”
La formació de Santiago Abascal es planteja culminar un dels projectes estrella de José María Aznar: fer un nou Pla hidrològic nacional basat en els transvasaments. En concret, Vox argumenta que “l’aigua és un recurs de tots els espanyols” i que, per aquest motiu “s’ha d’assegurar que arriba a tots els racons de la Nació” a través de “la interconnexió de totes les conques”.
En la darrera campanya d’eleccions municipals, Vox va fer del transvasament de l’Ebre una de les seves banderes. En un míting a la localitat de Cartagena, Santiago Abascal va reforçar la seva posició en aquest àmbit advertint que “el que s’oposi al Pla hidrològic nacional, a una política nacional de l’aigua, se’n va de Vox”.
7. Tot el sòl per a la construcció
La proposta principal dels ultradretans per resoldre la crisi d’habitatge és donar màniga ampla a la indústria de la construcció. En concret, volen capgirar la legislació sobre el sòl perquè no calgui habilitar-lo per construir. Si l’objectiu dels ultres es compleix, només les zones “especialment protegides per interès ambiental, paisatgístic, productiu o per a la defensa nacional” podran deslliurar-se de l’edificació, i en la resta es podrà construir sense requisits per part de l’Administració.
8. Limitar el dret de vaga
Les polítiques laborals no són el centre del programa de Vox. Ara bé, una de les propostes que s’hi expliquen pot suposar una amenaça per als drets civils. En concret, proposen una “garantia efectiva” del dret al treball a través de prohibir “les accions coactives en les vagues polítiques”. No s’hi concreta què significa “vaga política” per als ultradretans, i, per tant, no queda del tot clar a qui afectarien les prohibicions. L’hemeroteca indica que és un concepte variable en funció del context. Quan el sector educatiu andalús va convocar mobilitzacions l’any 2020 contra un decret del Govern del PP, els portaveus de Vox van qualificar-ho de vaga política. En canvi, Abascal va defensar les aturades de transportistes contra el Govern de Pedro Sánchez, que van bloquejar diverses carreteres, dient que l’esquerra “està en contra dels piquets” perquè “vol tenir el monopoli de la violència”.
Vox vol suprimir l’impost sobre el patrimoni, debilitar el de societats i eliminar les taxes que paga l’oligopoli elèctric
9. Suspendre “tota norma climàtica”
Vox concreta en la seva Agenda España les mesures amb què acompanya el seu negacionisme climàtic. En concret, aposten per abandonar “les polítiques destinades a reduir les emissions de CO2”. La formació ultra vol substituir-les per “un avenç de l’Espanya verda” a través dels transvasaments de rius. En direcció contrària al consens científic, s’hi proposa la “suspensió de tota norma climàtica”, que consideren una imposició “de les elits globalistes”. La formació considera que les normes internacionals que pretenen revisar o reduir els impactes de l’economia espanyola, com ara l’Acord de la Cimera de París, “culpabilitzen els nostres productors”.
10. Treure (molts) impostos als rics
El programa fa referència moltes vegades a “l’interès nacional”, i sota aquest paraigua inclou nombroses mesures econòmiques favorables a les classes benestants. La proposta no es limita a la supressió dels impostos sobre el patrimoni i sobre successions i donacions. També es volen eliminar les taxes que paga l’oligopoli elèctric, sota la premissa que són “impostos que pesen sobre la factura de la llum”, i rebaixar els “tributs i les càrregues del procés d’edificació”. A més, es busca debilitar l’impost sobre societats, que ja ve d’erosionar-se en la darrera dècada, fixant-ne un tipus màxim del 20%.
En l’impost sobre la renda, es proposa una “reforma radical” en direcció contrària a la progressivitat: un tipus màxim del 30% siguin quins siguin els ingressos, i posar un límit del 20% tant a les persones que cobren menys que el salari mínim (12.000) fins a les que ingressen 60.000 euros l’any. Els propietaris d’habitatge, siguin milionaris o de renda baixa, també veurien una rebaixa a la meitat de l’impost sobre béns immobles (IBI) si formen part d’una família nombrosa.