11/04/2017 | 20:00
De cara al pròxim dia de Sant Jordi, hem preparat una llista d’una cinquantena de títols amb literatura de tots els gèneres i assajos sobre molts dels problemes, reptes i solucions del món actual. Parlarem de neoliberalisme, de nova política, de feminismes… Com que sabem que no tothom té temps per gaudir d’una lectura llarga, comencem la repassada de títols amb reculls de relats breus per gaudir-ne en petits tastets. A ‘Nines’ (Males Herbes), la novel·lista Muriel Villanueva (‘Motril 86’) presenta un recull de contes que combina el vessant intimista i la irrupció d’elements fantàstics. Francesc González signa ‘Cuentos cortos, ideales y sin filtro‘ (Denes), un recopilatori de textos tan curts que voregen la categoria del microrelat… enriquit i expandit amb il·lustracions. ‘Corre, pare, corre!‘ (Godall) és un llibre de contes, molt reeixit a la Corea del Sud natal de la narradora, Kim Ae-ran, que ens acosta a l’experiència dels nascuts després d’una transició a la democràcia vinculada a una economia productivista i agressiva. Hoja de Lata continua la seva recuperació de relats desassossegats i d’intriga psicològica signats per l’alemanya Marie Luise Kaschnitz: ‘La sonámbula y más relatos inquietantes‘. I Izana dimensiona la faceta narrativa del músic Elliott Murphy, un estatunidenc establert a França, amb un recull de contes ubicats a la seva ciutat d’acollida: ‘Historias de París‘ (Izana).
Més literatura: novel·la, poemes
En l’àmbit de la novel·la, l’anglesa Ali Smith signa ‘L’accidental‘ (Raig Verd). Explica la història d’una família que s’instal·la en una casa de camp perquè la mare de família acabi la seva nova obra. La família acull una altra dona que fa que tot canviï. Llibres de L’Avenç recupera ‘Sandàlies d’escuma‘, de Maria Àngels Anglada, una obra d’amors, sacrificis i lluites ambientada en l’antiga Grècia. El panameny Osvaldo Reyes signa la novel·la negra ‘En los umbrales del Hades‘ (Ediciones del Serbal), sobre l’enigma de la desaparició de nens, que es transforma en horror quan apareix el cadàver d’un d’ells. Un habitual de la literatura criminal, Sebastià Bennasar, s’acosta a l’expansió a Catalunya de les màfies franceses a ‘L’imperi dels lleons‘ (Alrevés). I des de l’Uruguai arriba ‘El diez por ciento de tu vida‘ (Yulca), una novel·la protagonitzada pel perdiguer Philip Marlowe i escrita per l’escriptor tupamaro Hiber Conteris. La nota de ciència-ficció la posem amb una obra del polifacètic historietista i pintor Nazario Luque: ‘Nuevas aventuras de Anarcoma y el robot XM2‘ (Laertes). El llibre, que tracta de màquines fantàstiques, sexe i societats secretes, continua els còmics protagonitzats pel personatge d’Anarcoma i publicats en el temps de la contracultura barcelonina del tardofranquisme i de la Transició.
Per acabar amb una mica de lírica, Nora Albert ha traduït el poemari ‘La terra santa‘ (Arrela), de la que va ser una constant candidata al Premi Nobel, Alda Merini. Al llibre, una de les seves estades en un hospital psiquiàtric s’encreuava amb iconografia bíblica de l’èxode hebreu. I ‘Poesia para monstruos‘ (Veusambveu) és el títol d’un poemari anònim de por i desassossec que s’allunya de “les modes culteranes, celebratòries i frívoles que poblen el panorama avui dia”.
Denúncies i canvis des de la base
Escrit per la Coordinadora d’Habitatge de la Comunitat de Madrid, ‘La vivienda no es delito‘ (El Viejo Topo) recopila experiències de lluita per recuperar un dret reconegut constitucionalment: el dret a un habitatge digne. Sebastià Riutort Isern aborda un altre dret qüestionat, el de l’accés a l’energia, a ‘Energia para la democràcia‘ (Fuhem): tracta de la necessitat de buscar un nou model que redefineixi la relació entre l’economia i la societat, on les necessitats de les persones estiguin per sobre de l’ànim de lucre. En temps d’auge de la paraula ‘desobediència’, Xavier Renou ha preparat un petit assaig, ‘Desobedecer‘ (Icaria), que presenta com un manual d’ús de la desobediència civil i de l’acció directa no violenta.
Un altre text amb una certa vocació de llibre de referència és ‘Nuestras voces en movimiento‘ (Pamiela), on la historiadora argentina Laura Benadiba desenvolupa una metodologia possible per construir arxius d’història oral dels moviments socials que serviria per fonamentar una sensació de pertinença i fer autocrítica i aprenentatge. I la dramaturga i antropòloga Patricia Trujillo parla del teatre social i del teatre de l’oprimit com a camins de canvi a ‘Actuando en el templo de Vesta‘ (Neret). ‘Producción artística en tiempos de precariado laboral’ (Tierradenadie Ediciones) també tracta de la cultura: és un volum col·lectiu de reflexions sobre la pràctica creativa en temps d’un capitalisme que incentiva l’autoexplotació. Un altre espai de transformació és el replantejament de la producció i consum d’aliments. I Ediciones La Fertilidad De la Tierra ofereix un text de referència, ‘Permacultura práctica‘, per aconseguir autocultivar menjar en diversos entorns.
Feminismes, masculinitats i diversitat sexual
Si es tracta de parlar d’androcentrisme, l’acadèmica Yadira Calvo acostuma a buscar les arrels del problema. Després de tractar dels fonaments masclistes de la filosofia i la ciència occidentals a ‘La aritmética del patriarcado’, aposta per examinar la llengua castellana a ‘De mujeres, palabras y alfileres‘ (Bellaterra). ‘El robo del espacio femenino‘, autoeditat per Esther Borrell, també aposta pel recorregut històric per tractar de la despossessió d’un espai propi que les dones han patit al llarg de la història. I l’antropòloga brasilera Rita Laura Segato examina el present: a ‘La guerra contra las mujeres‘ (Traficantes de Sueños), parteix dels assassinats de dones a Ciutat Juárez (Mèxic) i els situa dins de la reblada de clau autoritària del neoliberalisme i del patriarcat, en un context d’afebliment institucional. Per motius d’actualitat proposem la recuperació d’una publicació d’Oozebap: ‘La emergencia del feminismo islámico‘, un recopilatori de ponències que aborda temes com el divorci en la llei islàmica o la lluita pels drets de les dones a Malàisia. I ‘Manifiesto cyborg‘ (Canoa Libros – Puente Aéreo) és un clàssic de Donna Haraway que encreua feminisme militant, filosofia i consideracions sobre els avenços tecnològics i els canvis que aquests suposen en les societats i en l’experiència humana.
Quin paper han de tenir els homes i les masculinitats en la societat i en la lluita feminista? A parer de Jokin Azpiazu Carballo, autor de ‘Masculinidades y feminismo‘ (Virus), fenòmens com els grups d’homes poden tendir a l’autoreferencialitat i a l’autocomplaença. Azpiazu acaba preguntant-se si la masculinitat és reformable, si és transformable… o si cal abolir-la per combatre la desigualtat i els privilegis de l’home blanc heterosexual. A ‘De puertas adentro‘ (Egales), Fernando López Rodríguez examina el pes i les fissures de l’heteronormativitat dins de l’àmbit del ‘cante’ i el ball flamenc, donant veu a artistes i fent una anàlisi de la situació.
Altres maternitats, altres maneres d’educar
A ‘Maternidad, igualdad y fraternidad‘ (Clave Intelectual), Patricia Merino fa una crítica de la manera capitalista i androcèntrica de tractar la maternitat, i planteja mecanismes per superar uns models de conciliació que, a parer de l’autora, es consideren reeixits quan s’acosten “al miratge que una no ha estat mare”. ‘Otra educación ya es posible‘ (Litera) ofereix una introducció de diverses pedagogies alternatives (Montessori, Waldorf…). L’autora és Almudena García, impulsora del directori en línia ‘Ludus’, que recopila mètodes formatius. Octaedro, per la seva banda, publica ‘La escuela slow‘, una pedagogia de la formació quotidiana escrita per Penny Ritscher. I no volem parlar de canalla sense un toc lúdic; per això també recomanem ‘Quién qué qué‘ (Bira Biro Editorial), tercera entrega d’una sèrie de llibres il·lustrats d’observació i petits enigmes orientats al públic infantil.
Històries del món
Comencem el recorregut pel planeta amb un clàssic: Eduardo Galeano. ‘El cazador de historias‘ (Siglo XXI) és una obra tardana on va combinar la radiografia del present i la mirada enrere a la seva biografia. ‘Diario del asedio a Duma’ (Ediciones del Oriente y del Mediterráneo), de Samira Khalil, és un testimoni vivencial de la vida a la Síria contemporània: un relat quotidià escrit des d’una ciutat assetjada per la violència d’una guerra amb múltiples actors. Khalil va ser segrestada per un grup armat salafista i roman desapareguda. En aquest context de discursos que neguen el dret al refugi, Sembra Llibres recupera oportunament ‘Quan érem refugiats‘, un llibre on la desapareguda Teresa Pàmies va explicar les seves experiències com a exiliada després de la victòria feixista a Espanya.
‘Fukushima Ostranenie’ (La Piscina Editorial) és un projecte de Diego Vites on diversos autors parteixen de l’accident nuclear al Japó per parlar de catàstrofes, drons i la concepció de la naturalesa després de l’experimentació amb l’energia atòmica. ‘Cuba en vallas‘ (Pol·len Edicions) és un viatge a un dels últims països comunistes, en forma de llibre fotogràfic que mostra l’imaginari polític que la revolució castrista ha difós a través de l’ús de tanques propagandístiques. I Descontrol mira més enrere amb la recuperació d”En el país de la mentira desconcertante‘. En aquest volum, el polític croat Ante Ciliga, opositor de Stalin, explica les seves vivències a la Unió Soviètica com a exiliat polític (primer) i com a presoner polític (després).
De l’Estat i de Catalunya
Amb ‘A los pies del caballo‘ (Txalaparta) Justo Arriola tracta del possible ús de l’heroïna com a eina de desactivació de la conflictivitat social i política a Euskadi, en una investigació que també aborda les trames dels Estats Units i d’Itàlia contra moviments com el Black Panther Party o l’autonomia obrera. Amb aquest passat de clavegueres i un present poc galdós de l’Estat espanyol, no sorprèn que el gallec Suso de Toro s’hagi acostat al sobiranisme català com a possibilitat de transformació: el seu recull d’articles ‘La lliçó catalana‘ (Gregal) és un testimoni d’aquest interès. Conegut per les seves publicacions en línia, el blogaire Roger Vinton fa el salt al format llibre amb ‘La gran teranyina‘ (Edicions del Periscopi), una investigació de 400 pàgines on parla de les xarxes de poder de la burgesia catalana. Per acabar, la periodista Sara González recorre les petges de la corrupció politicoimmobiliària a ‘Cas Mercuri, la galàxia Bustos‘ (Edicions Saldonar).
Els camins de la política
En plena decepció pel paper de les esquerres en la crisi europea, ‘La izquierda ante el colapso de la civilización industrial‘ (La Oveja Roja) tracta de la necessitat de trencar amb els discursos del creixement i de la competitivitat per evitar un col·lapse catastròfic. Davant d’aquests reptes, diversos especialistes recuperen l’obra de Karl Marx i reflexionen sobre la seva vigència en un recull de textos de títol diàfan: ‘La actualidad de Marx‘ (Horsori). Després d’anys d’aparent despolitització neoliberal, la paraula ‘marxista’ continua fent por a molts sectors i apareixen nous actors polítics que busquen noves maneres d’expressar els ideals de l’esquerra. A ‘Del desencanto al populismo‘ (Ned Ediciones), el psicoanalista argentí Jorge Alemán i el filòsof espanyol Germán Cano tracten d’aquestes transmutacions discursives en un present marcat per dècades de ‘reaganthatcherisme’, i també aborden alguns canvis de l’estat d’ànim de la ciutadania després del crac financer del 2008. Les ramificacions de les polítiques econòmiques són infinites i ho demostra ‘Austeridad y clientelismo’ (Gedisa), d’Isabel Fernández Alonso. L’autora s’encarrega d’estudiar l’impacte de l”austeritarisme’ en els mitjans de comunicació públics i en les polítiques de suport de la creació audiovisual a l’Europa mediterrània.
Aforismes, futbol, jocs, revistes
El blog ‘L’espurna‘, de David Palau, pren forma de llibre gràcies a una publicació de Lo Diable Gros cofinançada a través d’una reeixida campanya de micromecenatge. El resultat és un recopilatori de prop de 1.000 citacions i aforismes per encendre i mantenir la flama dels discursos de transformació social. ‘Sankt Pauli, un altre futbol és possible‘ (Tigre de Paper) demostra que el futbol també és política i serveix per parlar d’història. En aquest volum de Natxo Parra i Carles Viñas, s’expliquen en paral·lel dues històries: la del Sankt Pauli, un equip de futbol d’Hamburg conegut pel seu ideari d’esquerres, i la d’Alemanya.
Cuscusian*s prossegueix la seva creació d’artefactes inclassificables i contes objecte, ara amb la versió catalana del seu joc de creació de minipoemes a través de peces de fusta ‘No Haiku‘. I acabem el repàs amb dues revistes. ‘Alternativas Económicas‘ continua el seu camí com a capçalera especialitzada en una economia crítica: el seu quaranta-sisè número té com a tema de portada el debat sobre la renda bàsica. I la publicació d’art i pensament ‘Bostezo‘ es refunda en una segona època que s’inicia amb un especial sobre l’humor.