Crític Cerca
Opinió
Roger Palà

Roger Palà

Periodista i editor de CRÍTIC

La política catalana i l’ombra inquietant de Podem

27/10/2014 | 08:00

Pablo Iglesias, eurodiputat de Podem. Foto: Podem
Pablo Iglesias, eurodiputat de Podem. Foto: Podem

Una ombra inquietant sobrevola des de fa uns mesos la política catalana. És l’ombra de Podem i dels estralls que podria causar la seva irrupció al Parlament. Les enquestes assenyalen un gran resultat a Catalunya per a la formació política que lidera el mediàtic Pablo Iglesias. El Baròmetre del GESOP del passat mes de juny, per exemple, els donava 10 diputats, superant la CUP i igualant ICV-EUiA. Una enquesta d’El Mundo del passat setembre els situava com a quarta força. I això que el partit té una implantació més aviat modesta i no compta amb cap cara visible i destacada al Principat, més enllà de l’efímer eurodiputat Villarejo.

Per a molts, Podem és com una peça que no encaixa en el relat català, un relat que durant els últims temps ha gravitat de forma gairebé exclusiva en la qüestió nacional i el procés sobiranista. Per això, la hipotètica irrupció d’un partit que no participa del corrent central d’aquest relat ha generat desconfiança, a l’hora que ha encès les alarmes pràcticament a tot arreu. Els sectors més patriòtics –a la dreta, però també a l’esquerra- hi veuen un cavall de troia de l’espanyolisme. Tanmateix… Hi ha raons per pensar-ho? Quin és el perfil tipus de votant de Podem a Catalunya?

En primer lloc, una cosa està clara: la gran majoria de ciutadans que diuen que votaran Podem (un 78,5%) no se sent independentista, segons es desprèn del darrer Baròmetre d’Opinió elaborat pel GESOP per encàrrec d’El Periódico. Tan sols un 20% se senten ‘indepes’: Un 15,4% afirmen haver-se’n tornat els últims anys, i un 4,6% ho són de tota la vida. Això els situa a mig camí de l’actual PSC (amb un 87% de votants que no se senten independentistes) i d’ICV-EUiA (on els qui no se senten independentistes són majoria, però cada cop menys: 52%, per un 44% que se n’han tornat els darrers anys). De fet, és lògic si tenim en compte que el 19,4% dels enquestats que diuen que votaran Podem, en les darreres eleccions van votar el PSC, segons es desprèn de les dades de l’enquesta del CEO sobre el debat de política general. La mateixa xifra, 19,4%, diuen que van votar ICV-EUiA. En menor mesura, Podem xuclaria vot d’ERC (9,7), CiU, la CUP o C’s (6,5%).

El 68%, partidaris de la consulta

I sobre la consulta? El 68% dels votants de Podem hi estan a favor, el que els torna a situar de nou a mig camí del PSC (41% de partidaris) i ICV-EUiA (96% de partidaris). En l’eix esquerra-dreta, el votant de Podem s’autoubica com el d’altres partits en la seva òrbita: en una mitjana de 2,22 entre 1 (extrema esquerra) i 10 (extrema dreta). El d’ICV se situa en el 2,16 i el de la CUP en el 2,17. En canvi, en el camp nacional té una identitat més binària que cap altra formació: segons el GESOP, un 64,6% dels que voldrien votar Podem afirmen sentir-se tan catalans com espanyols, un percentatge que a ICV baixa fins al 47% i al PSC se situa en el 56%.

Les dades ens diuen, doncs, que no podem afirmar a la lleugera que el votant de Podem sigui espanyolista. En tot cas, majoritàriament no és partidari de la independència, però no rebutja el dret a decidir, tot i que la consulta no està probablement al centre de les seves prioritats. Segurament serà difícil que Podem doni suport a governs que tinguin la independència com a punt central, si bé podria participar d’aliances que contemplessin obertament la defensa del dret a decidir. Això sí: entre els hipotètics aliats no hi hauria d’haver partits “de la casta”, la qual cosa, segons la lectura de Podem, exclou CiU. La seva política d’aliances en unes hipotètiques eleccions autonòmiques o a les pròximes municipals –on previsiblement s’integrarà a Guanyem- acabaran de concretar la personalitat del partit a Catalunya. De moment, però, no caiguem en l’error de titllar Podem d’espanyolista o veure fantasmes on no n’hi ha. L’existència d’aquest nou actor ha de ser llegida en clau sobiranista com una bona notícia i no com una amenaça.

Aquest article només és possible gràcies a la col·laboració de les persones subscriptores

El periodisme no pot dependre dels grans poders econòmics o polítics, ni de grans anunciants o subvencions.

Subscriu-t'hi ara

Amb la modalitat anual, rebreu el llibre 'Insubmissió!', de Joan Canela

Torna a dalt
Aquest web utilitza cookies. Si continues navegant entenem que ho acceptes.
Accepto Més informació