19/09/2014 | 18:00
Un apunt amb una mica de ressaca després de la presentació de Crític al CCCB. Volem agrair la presència de tantíssima gent que va venir a donar-nos suport en l’arrencada del projecte. De nou desbordats per l’acceptació popular que constatem que està tenint CRÍTIC. Si la campanya a Verkami ja va ser un indicatiu majúscul, això d’ahir només fa que rematar-ho. Tenim un entorn potent que ens dóna suport i que espera molt de nosaltres. Per si no teníem prou pressió, dues tasses extra.
Volíem plantejar un acte distès. En aquest sentit, creiem que va ser vital l’aportació de la Natza Farré. Cal dir que lligar la participació de la Natza en tot aquest sarau va ser molt senzill. A CRÍTIC som fans absoluts de La Competència, però no ens coneixíem personalment. En fer-li arribar la proposta no vam haver de batallar gaire per convèncer-la. Va plantejar molt bé el debat, parlant d’autocensura, de periodisme crític, d’opinadors i tertulians i també trencant una llança a favor de la gent que fa bona feina als grans mitjans de comunicació. Un discurs amb el que sintonitzem 100%.
Amb en Xavier Giró, en canvi, sabíem que hi volíem constar de bon inici. És senzillament un dels nostres mestres. El que no sabíem era que aprofitaria per remenar l’arxiu de la manera que ho va fer, traient a la llum les nostres fitxes d’estudiants de 1998. Va ser un cop baix. Pel que fa a la nostra intervenció, vam plantejar una cosa dinàmica i àgil. Estem una mica cansats de presentacions que s’allarguen infinitivament. Potser algú esperava una reflexió més profunda, però bé, creiem que no era l’espai. Tindrem altres ocasions de trobar-nos amb la comunitat de micromecenes per parlar més a fons de tot plegat.
En el capítol d’agraïments, voldríem esmentar un parell de persones: en primer lloc en David Espinós, que ens ha donat un voluntariós cop de mà amb la comunicació de l’acte. Un autèntic crack i coresponsable de l’èxit de CRÍTIC a molts nivells. I també volem agrair molt especialment la complicitat del CCCB per facilitar que la presentació es pogués realitzar en un espai immillorable com la Sala Mirador, probablement un dels millors espais de Barcelona per realitzar actes. Moltes gràcies a tot l’equip tècnic i en especial a la companya Irene Ruiz, còmplice necessària.
El lema de l’acte era ‘Periodisme sense por’. I la veritat, seria mentida si afirmessim amb rotunditat que no tenim por. Ens estem llançant a una aventura tan apassionant com incerta. Però si no tenim por –o si en tenim poca o menys de la que seria raonable– és bàsicament gràcies a vosaltres: la gent que ahir vau ser al CCCB i especialment els micromecenes i subscriptors que han invertit en CRÍTIC. Són ells els qui, amb el seu esforç, garantiran la viabilitat i sentit crític del projecte. Ja ho vam dir ahir: no hi ha periodisme independent. Tot periodisme depèn d’algú. Nosaltres volem dependre de la gent com vosaltres.
Al mateix temps, tenim un regust agredolç. Lamentem molt que hi hagués gent que es quedés a fora, molts d’ells micromecenes de Crític. L’espai tenia capacitat per a poc més de 150 persones, i vam arribar al límit de l’aforament. Per raons de seguretat no vam poder deixar accedir ningú més. Això sí: finalment vam poder enregistrar part de l’acte i el penjarem en breu al canal de YouTube.
Quatre dades sobre l’arrencada de la web. La cosa ha anat prou bé: més de la meitat dels micromecenes ja han validat els seus codis de subscripció, hem fet els primers nous subscriptors i la plataforma, dissenyada pels companys de Codelic, sembla que va fineta, fineta. Hem detectat poques incidències i hem intentat de solucionar-les el més ràpid possible: en tot cas, si teniu qualsevol dubte, ja sabeu que podeu trobar-nos a info@elcritic.cat. Som un equip petit, però intentarem respondre el més ràpid possible. Així doncs, tot endavant: dimarts vinent anem amb el segon reportatge d’investigació, aquest cop ja en exclusiva per subscriptors. Som-hi!