29/01/2020 | 19:00
Catalunya viu un moment crític, amb una esquerra en crisi i un independentisme noquejat per la repressió i incapaç de plantejar estratègies de futur. Els reptes globals són moltíssims: crisi econòmica, desigualtats, crisi de l’habitatge, emergència climàtica… Què pot aportar el periodisme a aquest moment d’atzucac? Roger Palà i Sergi Picazo, periodistes i impulsors de CRÍTIC, analitzen totes aquestes variables en el seu primer llibre compartit: Catalunya: un moment crític. “L’objectiu és aturar-nos, prendre distància, fer balanç i projectar cap al futur”, afirmen els autors.
El llibre el publica l’editorial Rosa dels Vents i arriba a les llibreries el pròxim 13 de febrer. Catalunya: un moment crític es presentarà el pròxim 18 de febrer a les 19 h a la llibreria Obaga de Barcelona, en un acte en què la periodista i amiga de CRÍTIC Montse Santolino conversarà amb els dos autors. Els subscriptors de CRÍTIC en podran llegir un avançament durant els pròxims dies.
Periodisme a contracorrent
Roger Palà i Sergi Picazo fa anys que analitzen la realitat política i social catalana. Ho fan de forma regular a CRÍTIC, i també en els mitjans de comunicació on col·laboren: TV3, RAC 1, El Periódico o BTV, entre d’altres. La seva trajectòria compartida passa per mitjans com El Triangle, l’Anuari Mèdia.cat o la Directa. “Vivim un moment de desorientació estratègica, en la societat de l’espectacle, acostumats als titulars efectistes i a les exclusives encadenades, les presses continuen sent mala consellera. CRÍTIC va néixer a la contra de tot això ara fa més de cinc anys, i aquesta és també la filosofia del llibre”, expliquen els autors.
Catalunya: un moment crític està estructurat en tres parts: la primera és una diagnosi de la Catalunya d’avui més enllà del procés, en un context preocupant de retallada de drets i llibertats, i assenyalant qui remena les cireres en el gran poder econòmic català. En segon lloc, el llibre analitza l’esquerra i les seves grans crisis, l’evolució de la CUP i els Comuns i ERC. I en tercer lloc, el llibre desenvolupa la “teoria dels ponts”: “A Catalunya, del 15-M al ‘1 d’Octubre, el que suposa una amenaça real per a l’statu quo és la confluència estratègica entre l’esquerra d’arrel transformadora i el sobiranisme”. Pels autors, és necessari “un punt de trobada entre les esquerres partidàries del dret a l’autodeterminació per bastir un espai polític transformador que sigui l’alternativa a un tancament per dalt del règim del 78″.