13/02/2023 | 06:00
Es pot condensar la història turbulenta d’una presó centenària com la Model en poc més de 90 pàgines? Dimecres, 22 de febrer, arriba a les llibreries Històries de La Model, un còmic publicat per l’Ajuntament de Barcelona amb la coordinació editorial de CRÍTIC que recupera la memòria d’aquest centre penitenciari a partir de les veus de quatre homes i dones que el van conèixer de primera mà: l’advocat August Gil Matamala, els expresos polítics Anna Sallés i Josep Ferrándiz i l’exmembre de la Coordinadora de Presos en Lucha (COPEL) Jordi.
El còmic, que compta amb el guió del periodista i col·laborador de CRÍTIC Jordi de Miguel i els dibuixos de Susanna Martín, es presentarà dilluns 27 de febrer a les sis de la tarda en un acte obert al públic a la sala d’actes de la Model. A més dels autors, hi parlaran Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica; Pau González Val, regidor del Districte de l’Eixample, i Montserrat Terrones, comissària de la col·lecció del consistori “Barcelona, memòria en vinyetes”, que enceta aquest còmic. Al final de l’acte, hi haurà una visita guiada pel recinte penitenciari de bracet de tècnics de l’empresa Euro-Tomb. La visita té limitades les places a 40 persones. Per reservar una d’aquestes places, cal enviar un correu a barcelonallibres@bcn.cat.
El còmic és un treball periodístic i documental rigorós que dona espai a la reflexió sobre la memòria històrica i la resistència
Històries de La Model és el primer volum de la nova col·lecció “Barcelona, memòria en vinyetes”, que edita i publica l’Ajuntament de Barcelona. Al llarg de 96 pàgines, el còmic fa un recorregut exhaustiu per l’evolució d’una presó que, malgrat inaugurar-se el 1904 com a paradigma de la modernitat, aviat es va convertir en una icona de la repressió política i social. L’autoritarisme, les tortures i els motins hi han estat presents al llarg de tot el segle XX, però també la solidaritat entre els presos i les lluites polítiques i socials han tingut lloc entre les seves parets.
El còmic té la marca de CRÍTIC en la seva coordinació editorial, des de l’elecció del dibuixant i del guionista fins al disseny i la maquetació, en una feina compartida amb la Direcció de Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona. El resultat és una obra periodística que treu partit de totes les potencialitats del novè art a partir d’un treball periodístic i documental rigorós que dona espai a la reflexió sobre la memòria històrica i la resistència. Per aconseguir-ho, CRÍTIC ha comptat amb el periodista Jordi de Miguel, coautor de l’adaptació gràfica del llibre Homenatge a Catalunya (Debate / Rosa dels Vents, 2019) de George Orwell, i amb Susanna Martín, autora i dibuixant de diverses novel·les gràfiques, l’última de les quals ha estat Black is beltza II: Ainhoa (Pol·len Edicions / Reservoir Books, 2022), amb guió del músic Fermin Muguruza, Harkaitz Cano i Isa Campo.
L’obra dona veu a l’advocat August Gil Matamala, als expresos polítics Anna Sallés i Josep Ferrándiz i a un exmembre de la COPEL
La veu dels presos, el reflex històric
El còmic és una bona manera d’entrar dins els barrots d’una presó icònica. Acompanyant el recorregut que fan per la Model el periodista Jordi de Miguel i l’historiador César Lorenzo, que aporta context a les històries personals, l’obra recupera en la primera part els records de l’advocat d’opositors August Gil Matamala, fill i besnet de presos a la Model, recorrent la història del centre penitenciari fins a les primeres dècades del franquisme, marcades per les tortures, la misèria i les penes de mort. En la segona part, i des de la seva experiència a la presó, la historiadora Anna Sallés relata les condicions en què vivien les dones amb qui va coincidir el 1962, després de ser detinguda en una concentració en suport als miners asturians en vaga.
A la tercera, els bessons Josep i Maribel Ferrándiz recorden la seva detenció i tortura a la Via Laietana i el seu empresonament a la Model i a Trinitat Vella el 1971, quan encara eren menors d’edat. L’indult rebut amb la mort de Franco coincidirà en el temps amb la detenció per robatori d’un altre jove barceloní, en Jordi, que aviat esdevindrà membre de la COPEL, un moviment assembleari de presos que protagonitzarà alguns dels motins més espectaculars en la història del recinte. El còmic, a més, s’acompanya d’una breu síntesi històrica com a epíleg i de codis QR que permeten ampliar la informació sobre la repressió de les dones a la presó de les Corts i sobre el futur de la Model com a nou espai per a la ciutadania.
A partir del 22 de febrer, Històries de La Model, que tindrà un preu de 15 euros, es podrà adquirir a les llibreries principals de Catalunya i online a la botiga de CRÍTIC.