El Partit Demòcrata i la CUP s’enfonsarien en cas d’eleccions al Parlament, segons una enquesta interna d’ERC

 • Roger Palà
 • diumenge, 2 octubre 2016

L’independentisme no arribaria a la majoria absoluta i la suma dels republicans, dels Comuns i dels cupaires se situaria al llindar dels 68 escons

Una enquesta encarregada per Esquerra Republicana de Catalunya a la qual ha tingut accés CRÍTIC pronostica un terratrèmol en cas que se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya. ERC les guanyaria còmodament, amb una forquilla d’entre 39 i 40 diputats, però la majoria independentista estaria en risc, perquè la suma dels republicans amb el nou Partit Demòcrata i la CUP no arribaria als 68 escons.

 

enquesta ERC

Sempre segons l’enquesta d’ERC, elaborada durant el mes d’agost passat, l’antiga Convergència cauria fins a la quarta posició i se situaria entre els 17 i els 20 diputats, i la CUP perdria gairebé la meitat de la representació que té actualment al Parlament, quedant-se amb 5 o 6 diputats. Ciutadans seria la segona força, amb una forquilla de 23 a 25 escons, i els Comuns —l’enquesta ja pregunta pel nom ‘En Comú’— serien la tercera, doblant el resultat de l’actual grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) i ubicant-se entre els 21 i els 22 diputats.

La participació en unes hipotètiques eleccions se situaria en el 74%, tres punts per sota de la del 27-S.

Majoria independentista en risc

Això vol dir que, en la part alta de la forquilla, les tres forces independentistes sumarien 66 diputats, i per la part baixa, 61, cosa que en el millor dels casos deixaria l’independentisme a 2 diputats de la majoria absoluta. Al mateix temps, una hipotètica majoria d’esquerres pel dret a decidir quedaria al llindar de la majoria absoluta. La suma d’ERC, dels Comuns i de la CUP se situaria entre els 65 i els 68 diputats; per tant, només tindrien majoria sumant per la franja alta.

Cal tenir en compte que l’enquesta va ser realitzada just després d’unes eleccions espanyoles i en un context polític on era molt present el debat sobre les terceres eleccions. El fet que En Comú Podem acabés de guanyar les eleccions del 26-J podria haver afectat el resultat a l’enquesta de les formacions independentistes. En intenció directa de vot (prèvia a la ‘cuina’ de l’enquesta), ERC recull el 17% dels suports, Ciutadans el 13%, En Comú Podem l’11%, el Partit Demòcrata el 9%, el PSC el 7%, el PP el 6% i la CUP el 4%.

Arrimadas i Carrizosa, a la bancada de Ciutadans al Parlament / JORDI BORRÀS

Arrimadas i Carrizosa, a la bancada de Ciutadans al Parlament / JORDI BORRÀS

Resistència i consolidació de Ciutadans

Un element remarcable que assenyala l’enquesta encarregada per ERC és la consolidació de les formacions contràries al dret a decidir i a la independència, que fins i tot podrien guanyar pes si se celebressin unes noves eleccions. Ciutadans seria de nou segona força tot i el mal resultat de la formació d’Albert Rivera en les eleccions espanyoles del 26-J. El partit que lidera Inés Arrimadas al Parlament pràcticament no notaria el desgast i se situaria en una forquilla de 23 a 25 diputats.

El PSC retrocediria lleugerament o podria millorar la seva representació, amb una forquilla d’entre 14 i 17 diputats. I el PP, malgrat l’escàndol de Jorge Fernández Díaz, es quedaria igual o milloraria els resultats, amb una forquilla d’entre 11 i 12 diputats. L’enquesta va ser realitzada abans de les eleccions basques i gallegues i de l’esclat de la crisi del PSOE, amb la qual cosa no recull els efectes que aquests esdeveniments haurien pogut tenir.

Oriol Junqueras, líder d'ERC. Foto: Ivan Giménez

Oriol Junqueras, líder d’ERC. Foto: Ivan Giménez

ERC podria ser primera força a les quatre demarcacions

Si mirem el detall de les dades, i sempre segons l’enquesta encarregada pels republicans, ERC estaria en disposició d’esdevenir primera força en les quatre circumscripcions catalanes. Convergència només resistiria bé a Girona, però cauria en la resta de demarcacions, ubicant-se en cinquena posició a Barcelona, en quarta a Tarragona i en segona a Lleida. Ciutadans serien la segona força en totes les províncies a excepció de Girona. La CUP només trauria representació a Barcelona (4-5 diputats) i a Girona (1 diputat), perdent els escons de Lleida i de Tarragona i deixant-se pel camí dos o tres diputats a Barcelona.

Els Comuns doblarien CSQEP

El que perden el Partit Demòcrata i la CUP, però, no ho recupera tot ERC, sinó que acaba a En Comú Podem. Els Comuns, que encara no tenen un nom ni un candidat català, duplicarien els resultats de l’actual confluència de CSQEP. Precisament aquestes setmanes estan preparant el calendari i l’organització per fundar un nou subjecte polític que aglutini a tot Catalunya la gent d’ICV, d’EUiA, de Podem i del nucli impulsor de Barcelona en Comú.

Tot i això, sempre segons l’enquesta interna encarregada per ERC, la formació que lidera Xavier Domènech al Congrés seria lluny ara mateix de guanyar les eleccions catalanes. En aquest sentit, l’enquesta assenyala que es consolidaria la tendència d’un possible nou vot dual entre ERC i els Comuns: és a dir, votar Comuns al Congrés i votar ERC en les catalanes.

Empat tècnic en un referèndum

L’enquesta elaborada per ERC també pronostica que, tot i que no hi hauria majoria absoluta independentista al Parlament, en un referèndum el ‘sí’ i el ‘no’ a la independència se situarien en una posició molt igualada. En cas de celebrar-se, el ‘sí’ a la independència tindria un 50,3% dels vots; però, tenint en compte el marge d’error de l’enquesta (2,5%), la situació és d’empat tècnic. En una altra pregunta sobre preferència de model territorial, el 37% dels enquestats diuen que prefereixen un Estat independent, el 25% un Estat federal, el 25% l’autonomia i un 5% voldrien ser una regió d’Espanya.

L’enquesta va ser encarregada per ERC però realitzada per una empresa durant el mes d’agost a partir de 2.000 qüestionaris ‘online’, ponderats per població i edat. Té un marge d’error del 2,5% i un interval de confiança del 95%. L’univers de l’enquesta és tota la població catalana amb dret a vot, posant focus especialment a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Fe d’errades: el gràfic publicat en la primera versió de la notícia (20 h) no reflectia correctament la proporció dels 5-6 diputats que obtindria la CUP segons l’enquesta d’ERC.

6 comentaris
 • Massana 2 d'octubre de 2016 - 21:12

  Una “enquesta” sonda… Quines coses!
  Per cert el gràfic no està gaire ben fet, oi? Almenys si ens fixem que els 5-6 diputats de la CUP tenen un minúscul tall de pastís, quasi imperceptible, comparat amb el del PP, que amb el doble de diputats té un tall de pastís deu vegades més gran!

  • Fanalet de Fernando 13 d'octubre de 2016 - 12:54

   Per l’exterior és proporcional, el que estan malament són les línies, no són radials al mateix centre.

 • Conxita Campos Devis 2 d'octubre de 2016 - 21:35

  Tot això abans de la desfeta del psoe (que arrastra al PSC)?
  Potser aquest també és un motiu de pes per aprovar la moció de confiança?
  Tot plegat molt complicat.

 • Subscriptor Guillem Galera i Léger 3 d'octubre de 2016 - 6:18

  Benvolguts amics,
  L’enquesta és això, un sondeig intencionat, no?
  Si el comportament electoral és complicat d’interpretar a posteriori, i està sotmès a interessos evidents per part dels seus intèrprets (i dels qui els paguen!), els estudis, tot i les cuines o gràcies a elles, sobre comportament electoral a priori són un reflex de les intencions de qui els encarrega.
  Anit, tots els sondeigs colombians indicaven que el SÍ guanyava. I el resultat és el que és.

  • MSS 4 d'octubre de 2016 - 19:16

   És que els referendums els carrega el diable…
   Contràriament al que sovint es defensa un referendum no és una eina ideal per a la complexitat de la democràcia.

Deixa el teu comentari