Crític Cerca
Notícies

Qui són i d’on vénen els 10 diputats de la CUP?

El 27-S, la CUP va triplicar els vots i va créixer de 3 a 10 diputats. La formació de l'esquerra independentista ha passat de no tenir cap pes decisiu en les votacions del Parlament anterior a acaparar l'atenció mediàtica i política perquè té a les seves mans decidir qui presidirà la Generalitat. I, de moment, els dos debats d'investidura celebrats han acabat amb el mateix escenari: un "no" dels cupaires a la reelecció d'Artur Mas, que només ha rebut els 62 vots dels parlamentaris de Junts pel Sí. Però, més enllà d'aquesta votació, i del protagonisme al Parlament que en aquest inici de legislatura tenen Antonio Baños i Anna Gabriel, qui són els escons de la CUP? Quina trajectòria acumulen? Quin patrimoni tenen? CRÍTIC radiografia a fons i amb sentit crític el perfil dels 10 diputats i diputades de la CUP.

17/11/2015 | 00:05

Diputats de la CUP al Parlament / Foto: JORDI BORRÀS
Diputats de la CUP al Parlament / Foto: JORDI BORRÀS

El 27-S, la CUP va triplicar els vots i va créixer de 3 a 10 diputats. La formació de l’esquerra independentista ha passat de no tenir gens de pes decisiu en les votacions del Parlament anterior a acaparar l’atenció mediàtica i política perquè té a les seves mans decidir qui presidirà la Generalitat. I, de moment, els dos debats d’investidura celebrats han acabat amb el mateix escenari: un “no” dels cupaires a la reelecció d’Artur Mas, que només ha rebut els 62 vots dels parlamentaris de Junts pel Sí. Però, més enllà d’aquesta votació, i del protagonisme al Parlament que tenen en aquest inici de legislatura Antonio Baños i Anna Gabriel, qui són els escons de la CUP? Quina trajectòria acumulen? Quin patrimoni tenen? CRÍTIC radiografia a fons i amb sentit crític el perfil dels 10 diputats i diputades de la CUP.

Antonio Baños, el periodista independent i el candidat de consens

Periodista, com David Fernàndez, i membre de Súmate, l’associació independentista de castellanoparlants, s’estrena en la política institucional. Nascut a Barcelona el 1967, en les últimes dues dècades ha col·laborat en multitud de mitjans, com ‘El Periódico’, ‘Público’, TV3, La Sexta, COM Ràdio o la SER. Com va dir en una entrevista passeig publicada a CRÍTIC, és un autèntic català: “És a dir, amb els quatre avis de fora de Catalunya”. Al llibre ‘La rebel·lió catalana’, el Baños analista escrivia: “Vaig celebrar a crits el gol d’Iniesta i vaig plorar d’emoció a la Via Catalana, i em sento membre dels pobles d’Espanya i adversari del Regne d’Espanya. Admiro la literatura espanyola, el periodisme de Camba i Cunqueiro, el cinema de Berlanga i el flamenc de José Mercé”. És independent i no està alineat amb cap dels sectors interns del partit. Això va afavorir que pogués ser escollit com a candidat de consens emulant el perfil equidistant que tenia Fernàndez.

 

Afirma haver passat del federalisme a l’independentisme durant el mandat de José María Aznar. Té 11.000 euros en comptes corrents.

Declaració completa de béns al Parlament

Anna Gabriel, el cervell de la CUP

Foto: Jordi Borràs
Anna Gabriel, en una sessió de fotos per a una entrevista de CRÍTIC / Foto: Jordi Borràs

Al costat de Baños hi haurà Anna Gabriel, nascuda a Sallent fa 40 anys i militant a la CUP des del 2002. Regidora al seu poble entre el 2003 i el 2011, molts dins i fora del partit la situen com el cervell de la CUP, la persona que marca el to i el discurs en l’actualitat. Gabriel sí que està clarament alineada en una de les organitzacions històriques de l’esquerra independentista, ja que milita a Endavant, que aglutina els sectors més marcadament anticapitalistes de la formació. Coneix perfectament les interioritats del Parlament, ja que els últims tres anys ha estat la coordinadora dels diputats cupaires a la cambra. També afiliada al sindicat CGT, el gran públic la va descobrir durant la campanya electoral, sobretot arran de participar en el debat de 8tv. Educadora social i llicenciada en dret, en una entrevista a CRÍTIC exposava la desconfiança que la CUP té envers CDC. El diputat de la formació per Lleida, Ramon Usall, assegurava d’ella a CRÍTIC que “té una serenor que no tenen d’altres dins de la CUP i no és esbojarrada com gran part dels militants”. Té 25.000 euros al banc i un automòbil adquirit fa més de deu anys.

Declaració completa de béns al Parlament

Josep Manuel Busqueta, el referent anticapitalista

Referent anticapitalista de la formació i encarregat de coure’n el discurs econòmic, Josep Manuel Busqueta (Sant Andreu de Llavaneres, 1973) és pastisser d’ofici a Bellpuig, el poble on resideix des dels set anys. Economista de formació, el 2004 va assessorar durant cinc mesos el Govern veneçolà d’Hugo Chávez. En la campanya electoral va ser l’encarregat de fer els discursos relacionats amb la sortida de l’euro i de la Unió Europea i l’impagament del deute públic. Poc després del 27-S, en una conversa amb Benet Salellas a la seu de la CUP, Anna Gabriel afirmava que “en un país normal, Busqueta hauria de ser el conseller d’Economia”. I Salellas li responia, amb certa ironia: “Aleshores no serem un país normal, estarem una mica molt a l’esquerra”.

Milita a la CUP des del 2011, any de la creació de l’assemblea local de Bellpuig, i en la seva vida ha estat activista de múltiples causes, com retrata l’ampli perfil publicat per CRÍTIC. L’any 2013 va heretar un local valorat en 125.000 euros i té 5.000 euros al banc, 3.000 dels quals a la cooperativa de finances ètiques Coop57.

Declaració completa de béns al Parlament

Gabriela Serra, la “mare política” de David Fernàndez

Foto: JORDI BORRÀS
Gabriela Serra, durant una entrevista a CRÍTIC Foto: JORDI BORRÀS

Activista històrica i número quatre de la llista per Barcelona, Gabriela Serra (Mataró, 1951) s’ha implicat tota la vida en política no institucional i va participar en la lluita veïnal dels setanta a Santa Coloma de Gramenet, que és on viu. Als vuitanta va implicar-se en el moviment contra l’OTAN i a les Brigades Internacionals de Pau a l’Amèrica Llatina. Independent, a la CUP se la té com a referent de feminisme, d’anticapitalisme i d’antimilitarisme. No ha estat fins als darrers anys que s’ha involucrat a la formació, com explicava en una entrevista a CRÍTIC. Durant la campanya electoral, quan compartia míting amb David Fernàndez, l’exdiputat la definia com la seva mare política. El número u per Girona, Benet Salellas, assegura, en declaracions a CRÍTIC, que “aportarà experiència a la CUP” i Anna Gabriel creu que “una persona que ve de viure conflictes en països que han estat en guerra aporta la relativització i la mesura de les coses”. En els seus discursos, Serra combina sentit de l’humor amb una retòrica contundent, molt centrada en tot allò relacionat amb la justícia social. Té 60.000 euros en comptes corrents -22.000 euros dels quals són una aportació com a sòcia col·laboradora a Coop57- i un habitatge en propietat.

Declaració completa de béns al Parlament

Albert Botran, el teòric de l’esquerra independentista

Nascut a Molins de Rei el 1984, qui anava de número cinc per Barcelona exerceix de portaveu al Parlament. Té un màster en història comparada i està afiliat al partit des del 2002. Està considerat un dels cervells de la CUP, tal com passa amb Anna Gabriel, però en el seu cas no milita a Endavant, sinó a Poble Lliure, l’altra organització referent de l’esquerra independentista. Quan la CUP tot just començava a ser coneguda pel gran públic gràcies als seus bons resultats en les eleccions municipals del 2011, Botran exercia de portaveu del partit davant els mitjans. Gran coneixedor de la història de l’esquerra independentista, ha publicat els llibres ‘Pensar històricament els Països Catalans’ i ‘Unitat popular: la construcció de la CUP i l’independentisme d’esquerres’. Tot i la seva trajectòria, durant la campanya electoral ha aparegut poc i ha fet més feina des de darrere dels focus, probablement a causa del seu “caràcter afable”, segons diu Anna Gabriel. Té fortalesa en el discurs, però no té el carisma de David Fernàndez, d’Anna Gabriel o de Gabriela Serra. Té 112.000 euros en comptes corrents, 100.000 dels quals són fruit d’una herència familiar.

Declaració completa de béns al Parlament

Eulàlia Reguant, l’activista internacionalista

Una altra independent que s’estrena com a càrrec electe és aquesta llicenciada en matemàtiques, lligada al sector de la cooperació —fins ara treballava a Lafede.cat, antiga Federació Catalana d’ONGD, i va coincidir amb Arcadi Oliveres a Justícia i Pau— i que va néixer a Barcelona el 1979. Anna Gabriel la defineix com “una científica capaç de combinar els ideals amb la capacitat operativa i resolutiva”. Va estar a punt d’entrar al ple de l’Ajuntament de Barcelona, ja que en les darreres eleccions municipals anava de número quatre a la llista que encapçalava María José Lecha, que va aconseguir tres regidors. Centra el seu discurs en la justícia social i en les conseqüències de la crisi econòmica per a les classes populars. Implicada en la lluita del poble kurd, formava part de la delegació catalana que va acudir com a observadora als recents comicis turcs, però la policia va impedir a tots els integrants accedir a cap col·legi electoral. Té uns 11.000 euros d’estalvis i 300 euros com a participacions a Fiare-Banca Ètica.

Declaració completa de béns al Parlament

Julià de Jòdar, l’independentista de primera hora

L’encarregat de pronunciar el discurs d’estrena de la legislatura en el ple de constitució del Parlament va ser aquest escriptor que als 72 anys és el diputat de més edat de la cambra. Diplomat en enginyeria tecnicoquímica, disciplina que va abandonar per estudiar història moderna i contemporània, Julià de Jòdar simbolitza l’intel·lectualisme d’esquerres clàssic dins la CUP. L’any 2012 va publicar el llibre ‘Cop de CUP’, que va escriure a quatre mans amb David Fernàndez. Ja havia figurat en anteriors llistes electorals de la CUP: el 2011, per Barcelona —quan el partit no va obtenir representació— i el 2012 en les eleccions al Parlament, en què va tancar la llista per Barcelona, juntament amb el futbolista Oleguer Presas i l’advocat August Gil Matamala. Anna Gabriel el defineix com un “intel·lectual d’esquerres que mai s’ha venut i mai ha cedit” i posa en valor el fet que està implicat en l’independentisme des de finals dels anys seixanta i que “va fer campanya contra la Constitució espanyola de 1978”. Té 55.800 euros en comptes corrents.

Declaració completa de béns al Parlament

Benet Salellas, el jurista de capçalera de les causes (no) perdudes

L’únic diputat per Girona és Benet Salellas (Girona, 1977). Fill de l’entranyable Sebastià Salellas, l’enyorat advocat de les causes perdudes, el gran de la nissaga Salellas ha seguit el camí del seu pare, consolidant un bufet especialitzat en la defensa dels més febles. Alguns dels casos que han passat per les seves mans són el del ‘comando Dixan’, la crema de les fotos del rei, l’encerclament al Parlament i algunes de les accions de la PAH, com ara l’ocupació d’un bloc de Salt. És militant de la CUP i dins el partit el situen com “una peça clau, com a assessor jurídic” del procés de ruptura amb l’Estat. Segons Anna Gabriel, “ve d’una praxi de combatre l’Estat i donar veu i oportunitats als dèbils i als exclosos”. Està implicat en la lluita ecologista, feminista i pel dret a l’habitatge i va formar part, com a jurista, de la comissió de control del 9-N, a proposta de la CUP. Durant la campanya electoral, va citar els periodistes davant la presó de Figueres, per reivindicar millores per als presos, com ara que es faci efectiu el seu dret a vot. Està pagant la meitat d’una hipoteca de 206.000 euros i uns estalvis d’uns 10.000 euros. Declara tenir, tot i que en diferent grau de percentatge, deu propietats -entre habitatges, finques rústiques (6) i locals (3)- rebudes com a herència familiar.

Declaració completa de béns al Parlament

Ramon Usall, el professor d’història

El representant de Lleida és l’historiador i professor de secundària Ramon Usall (Barcelona, 1977). Llicenciat en sociologia per la UAB i doctor en història per la Universitat de Lleida, gràcies a la tesi doctoral ‘Kosovo. Gènesi i evolució del moviment nacional albanès, de l’autonomia iugoslava a l’Estat kosovar independent’. Ha escrit diversos llibres i col·labora a la revista ‘Sàpiens’ i als diaris ‘El Punt Avui’, ‘La Mañana’ i ‘L’Esportiu’, en què hi barreja l’esport i la història. De fet, el seu llibre ‘Futbol per la llibertat’ explica com, des del seu punt de vista, aquest esport ha contribuït a la independència de països de tot el món.

És militant de la CUP des del 2006 i l’any 2007 ja va ser candidat del partit en les eleccions municipals de Lleida, quan la formació no va obtenir representació, i també en els comicis catalans de 2012. És copropietari de dos habitatges (un al 70% i un altre al 50%), està hipotecat per uns 40.000 euros i disposa de 23.000 euros en comptes corrents.

Declaració completa de béns al Parlament

 

Sergi Saladié, l’activista antinuclear

Sergi Saladié, al costat de Gabriela Serra. En primer terme, Baños i Anna Gabriel / Foto: JORDI BORRÀS
Sergi Saladié, al costat de Gabriela Serra. En primer terme, Baños i Anna Gabriel / Foto: JORDI BORRÀS

Per Tarragona, el diputat de la CUP és el geògraf Sergi Saladié (Vandellòs, 1974). És activista contra les centrals nuclears a casa seva, on n’hi ha una, i també ha plantat cara durant tota la campanya electoral —i promet seguir-ho fent al Parlament— a Barcelona World. Professor associat al Departament de Geografia de la URV, on imparteix docència de planejament territorial en el grau de geografia i ordenació del territori, i de paisatge en el grau d’arquitectura. Ell mateix admet, fins i tot als mítings, que no li agrada parlar en públic, però va exercir de portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). Les seves úniques propietats són dos cotxes de segona mà i uns estalvis d’uns  5.000 euros en comptes corrents.

Declaració completa de béns al Parlament

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies