Els Sumarroca demanden CRÍTIC per explicar els contractes de Teyco amb la Generalitat

Carles Sumarroca. Foto: Cambra BCN

Teyco, empresa propietat de la família Sumarroca, ha presentat una demanda per danys a l’honor contra CRÍTIC arran d’un article publicat al setembre del 2015. En l’article en qüestió, signat pel periodista Marc Font i titulat “La Generalitat ha adjudicat més de 30 milions als Sumarroca després de l’escorcoll de Teyco”, aquest mitjà explica els nombrosos contractes que el Govern català ha adjudicat a les empreses del Grup Sumarroca. Teyco, una de les societats del grup, està sent investigada en la presumpta trama de corrupció coneguda com el ‘cas 3%’.

El judici se celebrarà el pròxim 25 d’abril davant del Jutjat de Primera Instància núm. 27 de Barcelona. Teyco requereix a CRÍTIC 405.000 euros en concepte d’indemnització per danys a l’honor. CRÍTIC sol·licita la desestimació de la demanda perquè tota la informació publicada és absolutament veraç. De fet, tots els contractes als quals fa referència CRÍTIC són públics i consten degudament acreditats al Registre de Contractes de la Generalitat.

Carme Herranz / Col·lectiu Ronda

El Col·lectiu Ronda assumeix la defensa de CRÍTIC

El Col·lectiu Ronda, cooperativa d’advocats i advocades amb 40 anys d’experiència, ha assumit la defensa de CRÍTIC en el procés impulsat per Teyco. L’advocada de CRÍTIC, Carme Herranz, afirma que la demanda respon únicament a l’estratègia de Teyco de posar “pals a les rodes” al correcte desenvolupament de la feina periodística. “La informació detallada i veraç que ha publicat CRÍTIC en relació amb l’activitat de l’empresa Teyco forma part d’una responsabilitat inherent a tota pràctica periodística per ubicar en l’esfera pública aquells temes d’especial rellevància social i política”, afirma. A més de la desestimació de la demanda, la defensa de CRÍTIC reclama que Teyco es faci càrrec de les costes del procediment.

L’article objecte de la demanda es basa de forma exclusiva en les dades sobre contractació pública disponibles al portal de Transparència de la Generalitat de Catalunya. El reportatge es limita a exposar el fet objectiu que, entre el 26 de juny de 2014, data de l’escorcoll de la seu de Teyco ordenada per un jutjat del Vendrell en el marc del ‘cas Torredembarra’, fins a la data de publicació de l’article, l’1 de setembre de 2015, la Generalitat havia adjudicat a Teyco els contractes esmentats. Una dada absolutament objectivable a partir de la consulta del registre de contractació pública de la Generalitat. I, segons s’explica en la contesta de CRÍTIC de la demanda, “ho fa sense entrar en cap altra consideració sobre aquests contractes”.

Els Sumarroca, una família lligada a CDC

Teyco és propietat dels Sumarroca, una família estretament lligada a Convergència. Cal tenir en compte que la Fiscalia Anticorrupció està investigant l’activitat de Teyco en el marc del denominat ‘cas 3%’. Segons la investigació de la Guàrdia Civil, que van publicar en el seu dia els principals mitjans de comunicació catalans, Teyco hauria pagat comissions a Convergència camuflades a través de donacions a la Fundació CatDem. La Fiscalia assenyala que hi ha indicis que Teyco hauria pagat comissions en aproximadament 30 contractes públics d’uns 15 municipis de Catalunya, la majoria controlats per CiU.

El reportatge de CRÍTIC, però, no se centra en aquesta investigació judicial en curs, sinó que es limita a posar en relleu l’important volum de contractació pública de Teyco amb la Generalitat. El text, com posa en relleu Carme Herranz, advocada de CRÍTIC, “no incorpora cap opinió ni valoració per part de l’autor i compleix de forma escrupolosa els conceptes bàsics del codi deontològic periodístic”. Segons Herranz, “en cap moment l’article estableix cap vincle entre l’adjudicació d’aquests contractes en concret i el pagament de suposades comissions a Convergència”.

El suport dels subscriptors, bàsic per afrontar processos judicials

La implicació dels subscriptors en el projecte de CRÍTIC resulta bàsica per poder fer front als costos que representen processos judicials com el de Teyco. Amb independència que la demanda de Teyco pugui ser desestimada, el procés judicial suposa inevitablement una sèrie de despeses econòmiques que, per a un projecte modest com CRÍTIC, resulten difícils d’afrontar. Creiem, igual que molts altres mitjans independents i cooperatius, que la nostra tasca periodística s’ha de basar en la fiscalització del poder polític i econòmic. Això sovint no agrada a tothom.

És per aquest motiu que les aportacions dels subscriptors i subscriptores –que actualment representen el 40% del finançament del projecte– són fonamentals per afrontar amb seguretat processos com aquest. Si encara no sou subscriptors de CRÍTIC i esteu interessats a fer el pas, aquí us expliquem com fer-ho.

16 comentaris
 • Marisol 18 d'abril de 2017 - 9:37

  Si us cal una aportació especial i puntual, només us cal dir-ho!
  Sou imprescindibles. Gràcies per el vostre compromís

 • Maria L. Sciascia 18 d'abril de 2017 - 10:56

  Ànims! Estarem atents.
  De segur que el resultat només potser rebutjar la demanda .

 • Miquel Reguant Fosas 18 d'abril de 2017 - 11:12

  Partint de la base que tota la informació estigui contrastada, és probable que l’objectiu de la demanda no sigui guanyar-la sinó espantar el personal que fica el nas on no li demanen.
  Ànims!

 • Joan Badia Pujol 18 d'abril de 2017 - 15:18

  D’acord amb el que diuen en Miquel Reguant i els anteriors! Ànims i disposeu!

 • Roger Caballé i Sasot 18 d'abril de 2017 - 16:26

  Per be que esteu en molt bones mans amb el col.lectiu Ronda, si feu un acte, col.lecta, o quelcom que signifiqui un ajut, (el meu sera minso, per jubilat prematur i molt avançada edat,però, hi serà.
  Quina es l’hora i adreça on es farà el judici?

 • Guillem Galera i Léger 19 d'abril de 2017 - 8:20

  Els Sumarroca o els tontos útils del recurs a l’aplicació de la doctrina-morrió emanada de l’ombrívola ment del modèlic funcionari (post)franquista Fernandez-Diaz.
  Judici el 25 d’abril, 43è aniversari de la Revolució Portuguesa. A Portugal sí que occiren el règim. Ací no. Per això us enfrontareu a un sistema judicial hereu de la dictadura i no depurat. Porteu un ram de clavells. Tal vegada serveixi d’inspiració als censuradors.

 • Quico Ràfols 19 d'abril de 2017 - 12:18

  Com a subscriptor de CRÍTIC, teniu tot el meu suport i l’enhorabona per la tasca periodística que feu. Com a periodista, la meva admiració per tirar endavant un projecte tan ambiciós com difícil, tan engrescador com ple de mines que posen els enemics del dret a la informació. N’acabeu de trepitjar una. El meu desig que en sortiu indemnes i més plens de força encara. Ànims!

 • David Domingo 19 d'abril de 2017 - 15:39

  La demanda demostra que la vostra feina és important: el periodisme que va més enllà de declaracions i tweets incomoda els pderosos. Tot el suport i ànims per continuar investigant i qüestionant!

 • Maria Comellas Doñate 19 d'abril de 2017 - 16:46

  Com a subscriptora de Critic teniu tot el meu suport. La vostra tasca es imprescindible.Anims per continuar investigant!

 • Carles Codina 19 d'abril de 2017 - 21:04

  Quin procediment teniu establert per ser subscriptors? Quines quotes demaneu?

  • Crític 19 d'abril de 2017 - 22:07

   Hola Carles! Hi ha dues modalitats de subscripció: anual (52€, amb revista en paper inclosa) i semestral (30€). Ambdues donen accés a tots els continguts digitals en primícia. En aquest link trobaràs tota la informació: http://www.elcritic.cat/usuaris/alta

   Gràcies!

 • Roger Caballe 20 d'abril de 2017 - 11:10

  On es el jutjat de Primera instància nº 27 de Barcelona on es “celebrarà” el judici?
  Ja he anotat el dia, 25 ( vindre amb el “pin” del 25 abril portugués ( hi vaig anar un mes després).

 • DOLORS BOSCH AGUSTÍ 22 de juny de 2017 - 12:05

  He traspassat a tots els meus contactes aquesta injusta demanda. Teniu el meu suport i això denota que les vostres investigacions són vàlides en quan es toquen les brutícies dels que remenen les cireres.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog