Ronda

Extrema Dreta

Diccionari de l’extrema dreta a Catalunya, de la A a la Z

 • Jordi Borràs / @jordiborras
 • dimarts, 31 maig 2016
portada-3

Catalunya, i més concretament Barcelona, ha estat històricament un dels motors clau de l'extrema dreta a l'Estat espanyol, juntament amb Madrid i València. El magma de la constel·lació ultradretana és un laberint. CRÍTIC ofereix una guia de les organitzacions que han tingut més pes a Catalunya els últims anys i de les que encara avui dia segueixen actives. El procés independentista ha estat un revulsiu. La majoria d'organitzacions, partits i entitats estan posicionades dins el nacionalisme espanyol malgrat que també hi ha hagut intents de crear entitats que ocupin un espai polític xenòfob independentista.

Més informació

Jordi Borràs: “Ciutadans o el PP no són fatxes, molt pitjor: són grans imants de l’extrema dreta”

 • Text: Yeray S. Iborra / Fotos: Xavi Herrero
 • dijous, 26 novembre 2015
FOTO: Xavi Herrero

Jordi Borràs (Barcelona, 1981), il·lustrador i fotoperiodista a CRÍTIC, a 'El Món' o a 'Nació Digital', ha esdevingut la mosca collonera dels moviments d’extrema dreta a Catalunya en els últims temps; sobretot a partir de la publicació de Plus Ultra, una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya', el seu segon llibre, després de 'Warcelona, una història de violència' (2013). Això li ha valgut amenaces i controvèrsia, atacs d’alguns actors que ell relaciona amb el feixisme, el negacionisme o el revisionisme, vinculats a Somatemps o a Societat Civil Catalana (SCC), entre d’altres. Precisament sobre aquesta última organització presenta el llibre 'Desmuntant Societat Civil Catalana. Qui són, què oculten i què fan per impedir la independència de Catalunya' (Saldonar Edicions i Grup Barnils).

Més informació

Quinze exemples de candidats de Ciutadans vinculats amb l’extrema dreta

 • Jordi Borràs
 • divendres, 22 maig 2015
portada-2

Durant les últimes setmanes, el partit d'Albert Rivera s'ha vist forçat a expulsar una seixantena de candidats de “perfil dubtós”, entre candidats fantasma, 'ultres' i implicats en casos de corrupció. La relació de militants de C's amb la ultradreta ha tingut força ressò als mitjans, però CRÍTIC ha trobat més candidats amb aquest perfil a Catalunya i també arreu de l'Estat espanyol. I no són pas pocs. Repassem-ne alguns exemples.

Més informació

El neonazi detingut per gihadisme es va manifestar el Dotze d’Octubre a la plaça de Catalunya

 • Jordi Borràs / Roger Palà
 • dimarts, 5 maig 2015
2-2

Diego José Frías, l'’ultra' detingut pels Mossos d'Esquadra per la seva suposada vinculació amb un grup gihadista, es va manifestar el passat 12 d’octubre a la plaça de Catalunya. Tres fotografies penjades a les xarxes socials, a les quals ha tingut accés CRÍTIC, mostren Frías rere la pancarta del grup Soberanía y Libertad, un partit d’extrema dreta de nova creació. Tot i això, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va vincular les detencions efectuades en el marc d’aquesta operació amb el sobiranisme i la Fundació Nous Catalans. Ens endinsem en les relacions entre la ultradreta i el gihadisme.

Més informació

Espanyolisme cívic, ‘ultra’ i policial a la Catalunya sobiranista

 • Jordi Borràs
 • dimarts, 21 abril 2015
5

CRÍTIC avança en primícia per als seus subscriptors una selecció del contingut de ‘Plus Ultra’, el nou llibre del fotoperiodista Jordi Borràs. Una obra a cavall de la fotografia documental i del periodisme d’investigació, en què Borràs posa el focus en el rebrot de l'espanyolisme en ple procés sobiranista català. El llibre indaga en l’anomenat espanyolisme civil i en el rol que hi tenen entitats com Societat Civil Catalana, s’endinsa en el laberint de les organitzacions de l’extrema dreta i aborda l’inquietant “espanyolisme armat”: les expressions d'aquesta mena en l'interior de les forces de seguretat, també als Mossos d’Esquadra.

Més informació

Com influirà la victòria de Syriza en la política catalana?

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • diumenge, 25 gener 2015
Celebració per la victòria de Syriza, ahir a Atenes / ARXIU

La victòria de Syriza sacseja la política catalana i espanyola en els mesos previs a les eleccions municipals, autonòmiques i estatals. El mirall trencat grec marca el futur del sud d'Europa. Podem i ICV-EUiA busquen mimetitzar-se amb l'exitosa Syriza, el PSC intenta fugir de l'ombra d'un PASOK en caiguda lliure i CiU evita parlar de les retallades gregues de la derrotada Nova Democràcia. Catalunya és Grècia? CRÍTIC posa context buscant similituds i diferències.

Més informació
Nadal_Ajuntament