Extrema Dreta

Núria Parlon: “Els partits socialdemòcrates sovint no ens hem diferenciat de la dreta neoliberal”

 • Text: Sergi Picazo / Fotos: Jordi Borràs
 • dimarts, 11 juliol 2017

Núria Parlon és una de les veus més d'esquerres dins l'actual panorama del PSC. Va donar suport a Pedro Sánchez, va posicionar-se contra la decisió de deixar governar el PP, defensa els pactes amb Podem, és crítica amb el gir liberal de la socialdemocràcia i es defineix com a feminista. Actualment és alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, és una de les tres catalanes a l'executiva del PSOE i és membre nada de la direcció del PSC. Parlon fa autocrítica del PSC i proposa un nou paradigma per a les esquerres catalanes i espanyoles.

Més informació

Alerta per l’augment d’atacs xenòfobs d’extrema dreta a Catalunya

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dilluns, 12 desembre 2016

La Fiscalia contra els delictes d'odi alerta del creixement de denúncies per atacs i agressions de tipus xenòfob, racista i islamòfob a Catalunya i, sobretot, a l'entorn de la ciutat de Barcelona i a la comarca del Vallès Occidental. El total de fets delictius per discriminació i racisme ha augmentat un 19% aquest 2015 a la província de Barcelona. Avui, Dia Internacional contra la Islamòfobia, se celebra la jornada "Actuar contra la islamofòbia. Propostes per combatre la discriminació".

Més informació

Diccionari de l’extrema dreta a Catalunya, de la A a la Z

 • Jordi Borràs / @jordiborras
 • dimarts, 31 maig 2016

Catalunya, i més concretament Barcelona, ha estat històricament un dels motors clau de l'extrema dreta a l'Estat espanyol, juntament amb Madrid i València. El magma de la constel·lació ultradretana és un laberint. CRÍTIC ofereix una guia de les organitzacions que han tingut més pes a Catalunya els últims anys i de les que encara avui dia segueixen actives. El procés independentista ha estat un revulsiu. La majoria d'organitzacions, partits i entitats estan posicionades dins el nacionalisme espanyol malgrat que també hi ha hagut intents de crear entitats que ocupin un espai polític xenòfob independentista.

Més informació

Jordi Borràs: “Ciutadans o el PP no són fatxes, molt pitjor: són grans imants de l’extrema dreta”

 • Text: Yeray S. Iborra / Fotos: Xavi Herrero
 • dijous, 26 novembre 2015

Jordi Borràs (Barcelona, 1981), il·lustrador i fotoperiodista a CRÍTIC, a 'El Món' o a 'Nació Digital', ha esdevingut la mosca collonera dels moviments d’extrema dreta a Catalunya en els últims temps; sobretot a partir de la publicació de Plus Ultra, una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya', el seu segon llibre, després de 'Warcelona, una història de violència' (2013). Això li ha valgut amenaces i controvèrsia, atacs d’alguns actors que ell relaciona amb el feixisme, el negacionisme o el revisionisme, vinculats a Somatemps o a Societat Civil Catalana (SCC), entre d’altres. Precisament sobre aquesta última organització presenta el llibre 'Desmuntant Societat Civil Catalana. Qui són, què oculten i què fan per impedir la independència de Catalunya' (Saldonar Edicions i Grup Barnils).

Més informació

Quinze exemples de candidats de Ciutadans que van estar vinculats amb l’extrema dreta

 • Jordi Borràs
 • divendres, 22 maig 2015

Durant les últimes setmanes, el partit d'Albert Rivera s'ha vist forçat a expulsar una seixantena de candidats de “perfil dubtós”, entre candidats fantasma, 'ultres' i implicats en casos de corrupció. La relació de militants de C's amb la ultradreta ha tingut força ressò als mitjans, però CRÍTIC ha trobat més candidats amb aquest perfil a Catalunya i també arreu de l'Estat espanyol. I no són pas pocs. Repassem-ne alguns exemples.

Més informació

El neonazi detingut per gihadisme es va manifestar el Dotze d’Octubre a la plaça de Catalunya

 • Jordi Borràs / Roger Palà
 • dimarts, 5 maig 2015

Diego José Frías, l'’ultra' detingut pels Mossos d'Esquadra per la seva suposada vinculació amb un grup gihadista, es va manifestar el passat 12 d’octubre a la plaça de Catalunya. Tres fotografies penjades a les xarxes socials, a les quals ha tingut accés CRÍTIC, mostren Frías rere la pancarta del grup Soberanía y Libertad, un partit d’extrema dreta de nova creació. Tot i això, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va vincular les detencions efectuades en el marc d’aquesta operació amb el sobiranisme i la Fundació Nous Catalans. Ens endinsem en les relacions entre la ultradreta i el gihadisme.

Més informació