10/06/2024 | 10:20
El comunicador digital d’extrema dreta Luis Alvise Pérez ha irromput amb força en les eleccions europees d’aquest diumenge. La seva agrupació d’electors, S’ha Acabat la Festa, ha obtingut un 2,8% dels vots a Catalunya: menys que a Andalusia (6,2%) o al País Valencià (5,8%), però més que a Galícia (2%) o al País Basc (1,7%).
Ara bé, els seus resultats són molt desiguals al territori català: arriba al 5,9% en localitats com Salou, mentre que es limita a l’1% dels suports en municipis com Banyoles (1,1%), Vic (1,2%) o Olot (1,2%). De fet, el mapa d’Alvise mostra semblances amb el que Vox ha obtingut en altres comicis.
Entre els vint municipis més grans de Catalunya, els millors resultats de la formació són a Viladecans (4,3%), a Rubí (4%) i a Terrassa (3,6%). En canvi, Alvise obté molta menys força en feus independentistes com Girona (1,9%) o Manresa (2%).
El resultat de S'ha Acabat la Festa a la ciutat de Barcelona també és un dels més discrets: hi recull un 2% dels vots. En canvi, té molt bons fruits en alguns municipis del Baix Llobregat nord, com ara Vallirana (5,9%) o Cervelló (5,5%), i al Camp de Tarragona, amb un 5,5% dels suports a Vila-seca i un 4,8% a Mont-roig del Camp.
Qui és 'Alvise' Pérez? De Ciutadans a l'agitació 'ultra' a les xarxes
Tot i el seu discurs contra la casta política, Luis Alvise Pérez no és un nouvingut a la política institucional. Va començar a militar a la Unión, Progreso y Democracia de Rosa Díez, i el 2017 va afiliar-se a Ciutadans, on va exercir de cap de gabinet del grup parlamentari que encapçalava Toni Cantó. Com explica aquest article d'El Salto, des del seu paper a la rebotiga de C's influïa en la comunicació del polític i s'anava familiaritzant amb les dinàmiques institucionals i parlamentàries. Després del col·lapse de C's, Alvise es va centrar en la comunicació política a les xarxes i va forjar relacions amb agitadors ultres. Va conduir campanyes de l'organització ultra Hatze Oír.
Alvise és conegut també pel fet de difondre notícies falses contra polítics com Manuela Carmena, José Luis Ábalos o Salvador Illa. Va haver d'indemnitzar l'exalcaldessa de Madrid per haver afirmat a Twitter el 2020 que havia rebut un respirador personal a casa en la pitjor onada de la pandèmia. En l'actualitat, afronta una causa oberta des de fa tres anys per haver difós una falsa PCR de Salvador Illa.