Crític Cerca

Disseny: HELENA OLCINA

Investigació

Els negocis de Gerard Piqué

El central blaugrana, qüestionat per haver cobrat comissions de l’Aràbia Saudita, planeja la construcció d’un parc temàtic a Salou i comparteix empreses alimentàries amb un diputat de Junts per Catalunya

09/05/2022 | 06:00

L’activitat empresarial de Gerard Piqué no és habitual entre els jugadors de futbol. Una de les seves grans fites és haver aconseguit organitzar la Copa Davis de tennis, però els negocis van molt més enllà de l’esport. Amb un rol destacat del seu pare, Joan, i del seu germà, Marc, la cartera de la família Piqué inclou l’organització de grans esdeveniments, negocis immobiliaris, empreses de maquinària i fins i tot dues empreses alimentàries amb un diputat de Junts per Catalunya, Salvador Vergés.

En les darreres setmanes, els moviments empresarials de Piqué s’han situat sota el focus mediàtic arran que El Confidencial publiqués els àudios d’una conversa entre el jugador i el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales. En diverses trucades, Piqué negocia una comissió de 24 milions d’euros per a una de les seves empreses, Kosmos, si aconseguia que es jugués la Supercopa de Futbol a l’Aràbia Saudita i suggereix recórrer al rei emèrit espanyol per facilitar-ho. A més, la Cadena SER també ha publicat que el Govern d’Isabel Díaz Ayuso va recórrer a Piqué per desbloquejar la compra de material sanitari per a la Comunitat de Madrid a la Xina durant els pitjors moments de la pandèmia.

Més enllà d’aquestes operacions, Gerard Piqué té càrrecs de forma directa en consells d’administració d’11 empreses en actiu, segons dades del Registre Mercantil consultades per CRÍTIC. Quines són les principals apostes empresarials del futbolista més enllà de la seva carrera esportiva?

L’entramat del grup Kosmos i la nova Copa Davis

L’aparador més conegut dels negocis de Piqué és el grup Kosmos, un entramat de com a mínim sis companyies vinculades als esports, però amb funcions molt variades. Piqué té presència directa en el Consell d’Administració de tres de les societats del grup: Kosmos Global Holding SL, Kosmos Global Tennis SL i Kosmos Global Capital SL.

La matriu del grup és Kosmos Global Holding, radicada al passeig de Gràcia de Barcelona, i n’és president i conseller des del 2018. L’empresa es dedica a “activitats recreatives i d’entreteniment” i el 2018 va tenir unes vendes de 155.648 euros, segons les dades disponibles al Registre Mercantil. En aquesta societat, Piqué comparteix Consell d’Administració amb el fundador de l’empresa japonesa Rakuten, Hiroshi Mikitani. Rakuten ha estat patrocinador del Barça des del 2017 fins al 2022.

La joia de la corona del grup, però, és Kosmos Global Tennis, de la qual Piqué és president i conseller des del 2019. El jugador té els drets per organitzar la Copa Davis, considerat un dels tornejos de tennis per països més importants del món. Kosmos va pagar 2.450 milions d’euros per tenir aquests drets durant 25 anys. Domiciliada al carrer de Beethoven de Barcelona, l’empresa compta amb un capital social de 13.000 €.

Piqué va aconseguir una injecció de 22 milions públics de l’Ajuntament i de la Comunitat de Madrid per la nova Copa Davis

A través de Kosmos, el futbolista ha aprofitat per redissenyar la Copa Davis i crear un nou format de torneig, que en les primeres dues edicions ha portat a Madrid. Segons va detallar El País, l’acord amb la capital espanyola es va tancar amb una injecció de 22 milions d’euros en diners públics a parts iguals entre l’Ajuntament de la capital espanyola –en aquell moment, en mans de Manuela Carmena– i la Comunitat de Madrid, presidida llavors per Ángel Garrido, del Partit Popular. En la presentació d’una nova edició de la Copa, a finals de 2021, Piqué va dir que sentia “enveja” de Madrid “per tot el que està fent”: “És un exemple per a Europa; a Barcelona ens està costant més”.

Piqué també és president de la societat de més nova creació del grup, Kosmos Global Capital SL, fundada el gener de 2022 i radicada a Rubí. L’empresa es dedica a “activitats d’intermediació en operacions amb valors i altres actius”. Segons el diari especialitzat en negocis esportius Palco23, l’objectiu de l’empresa és invertir en més projectes d’esports.

L’entramat de Kosmos es completa amb Kosmos Global Studios, domiciliada al passeig de Gràcia de Barcelona, que produeix continguts audiovisuals com ara un documental sobre el jugador de l’Atlètic de Madrid Antoine Griezmann anomenat The decision i que té com a administrador únic el germà del jugador, Marc Piqué Bernabeu. També hi ha dues societats més: Kosmos Team, anteriorment denominada Kosmos Football, que s’encarrega de gestionar el Club de Futbol Andorra, que juga en una lliga semiprofessional espanyola, i Kosmos Entertainment. Totes dues tenen Alejandro Bardera Echevarría com a administrador.

Un futur parc d’atraccions a Port Aventura de bracet de Javier Tebas

Una de les apostes més recents de Piqué ha estat sumar-se a un projecte de Port Aventura i La Liga per crear un parc d’atraccions al voltant de la Lliga espanyola dins les instal·lacions del resort a Salou. Des del punt de vista empresarial, es tracta d’una joint venture, és a dir, una unió temporal d’empreses amb una finalitat concreta, sota el paraigua de la societat Laliga Entertainment SL, constituïda segons la informació del Registre Mercantil al març del 2021 amb un capital social d’un milió d’euros. El president de la societat és Javier Tebas, president de La Liga i exmembre del partit polític franquista Fuerza Nueva i votant declarat de Vox. Entre els consellers, també hi ha David Garcia, el director general de Port Aventura.

El futbolista del Barça va entrar al mes d’abril passat al Consell d’Administració de la societat, i la seva empresa Kosmos és una de les tres potes de la joint venture. Segons mitjans com Cinco Días, la participació de Kosmos en aquest projecte, domiciliat a Madrid, és d’un 10%.

Piqué durant un acte públic a Qatar / VINOD DIVAKARAN

Els plans de Laliga Entertainment passen per la construcció d’aquest parc temàtic d’aquí a quatre anys. Es tracta d’una idea semblant a Ferrari Land, el parc temàtic dedicat a l’escuderia italiana de Fórmula 1 que existeix des de fa anys a l’interior del complex. Per completar aquesta missió, caldrà una inversió total de 150 milions d’euros, però l’empresa de moment no està en aquesta fase. Per ara, s’ha inaugurat un restaurant temàtic de La Liga a Port Aventura, el TwentyNine’s, i s’ha creat un videojoc enfocat als visitants del parc. El proper pas, segons la mateixa empresa, serà la construcció d’una atracció ambientada en la Lliga espanyola.

Soci d’un diputat polèmic de Junts per fer hamburgueses i begudes

El sector alimentari també ha estat un dels terrenys de joc de Gerard Piqué. A través de la societat Kerad Holding SL, el futbolista té presència al Consell d’Administració de Bas Alimentària SL, empresa que gestiona la marca d’hamburgueses Natrus. En aquesta aposta, un dels dos socis de Piqué és Salvador Vergés, diputat actual de Junts per Catalunya al Parlament i copropietari d’una empresa càrnia a la Vall d’en Bas. Vergés és conseller de la societat i apoderat mancomunat solidari. Bas Alimentària SL registra més de 2 milions d’euros en vendes i al seu Consell d’Administració també hi ha Joan Piqué Rovira, pare del futbolista.

Vergés va exercir de director de l’empresa abans d’entrar al Parlament, i consta com a apoderat de la societat. El tercer soci del projecte és Noel Alimentaria, una empresa on Vergés també va treballar com a director comercial de la divisió de nous negocis. En la declaració d’activitats de Vergés al Parlament no consta que actualment tingui presència al Consell d’Administració de Bas Alimentària.

El diputat gironí era membre de la Crida per la República, partit creat en l’entorn de Puigdemont que acabaria sent embrió de Junts. Vergés va quedar tercer en les primàries de la formació a la província de Girona. Sovint ha expressat opinions polèmiques a les xarxes, com quan va qualificar de “cotorra incendiària” Inés Arrimadas o va afirmar que l’advocat i exlíder de CiU Miquel Roca “estava posseït per Ñordor”.

Des del 2015, la cartera de negocis de Piqué inclou també 426 Miles SL. L’empresa, amb un capital social de 100.000 euros, impulsa una beguda isotònica pensada per hidratar esportistes domiciliada al Parc Tecnològic de la Zona Franca de Barcelona. El producte es va crear en aliança amb l’antic central del Barça Carles Puyol i, de nou, l’empresa càrnia Noel Alimentaria. Segons les dades del Registre Mercantil, Piqué és conseller de la societat, que presideix el seu pare, Joan. En la societat també hi figura com a conseller Josep Xavier Puyol Saforcada, germà de l’excapità del Barça. Segons va publicar La Vanguardia, l’ara diputat Salvador Vergés també tenia una participació d’aquesta empresa, el 5%. Actualment, 426 Miles té el web inoperatiu i no actualitza els comptes de les xarxes socials des del 2017. 

Una SICAV sota el paraigua de Kerad

Sota el nom de Kerad, s’agrupen almenys sis empreses que formen part de l’entramat de Gerard Piqué i del seu pare. El jugador forma part del Consell d’Administració en quatre d’aquestes empreses, i el pare, en totes sis. Aquestes empreses, a la vegada, participen en algunes companyies del grup Kosmos, però també hi ha espai per a altres negocis. L’empresa més longeva és Kerad Project 2006 SL, fundada al juny d’aquell any i dedicada a la promoció immobiliària. La societat està domiciliada a Sant Joan Despí, i Piqué n’és l’administrador solidari.

Joan Piqué té més presència en la xarxa empresarial que el seu fill: 29 càrrecs directius en 22 empreses

Una altra peça important de l’entramat és Kerad 3 Invest, que era fins al 2019 una SICAV. Les SICAV són empreses destinades a la gestió de grans patrimonis que, fins a un canvi legal de l’any passat, només havien de pagar un 1% en l’impost sobre societats. Segons les últimes dades disponibles, també del 2019, Kerad 3 Invest gestionava un patrimoni de 17,3  milions d’euros. El canvi de SICAV a societat limitada va permetre a l’empresa obtenir un crèdit fiscal, ja que en l’últim exercici havia entrat en pèrdues. D’aquesta manera, va poder compensar els beneficis d’altres empreses pròpies amb els números vermells de Kerad 3 Invest a l’hora de pagar impostos.

En altres negocis familiars vinculats al sector immobiliari, el nom del jugador no apareix com a càrrec directiu. És el cas de l’empresa Kerad Eb SL, dedicada a la promoció immobiliària des del 2013 i amb 7 milions d’euros de capital social, en què l’administrador és el seu pare, Joan Piqué Rovira. De fet, Joan Piqué té més presència en la xarxa empresarial que el seu fill: 29 càrrecs directius en 22 empreses. Entre aquestes, hi ha Inversiones BCN Two & Two i Propiedades y Alquileres SA, dedicades al negoci immobiliari i de lloguer de pisos. Els camps de negoci són molt variats: des de Ventas Internacionales SA, enfocada al comerç de maquinària i que factura 17 milions d’euros, fins a la marca d’ulleres de sol Kypers.

Videojocs: un fracàs i noves inversions

En l’àmbit dels videojocs, Piqué primer va provar sort amb Kerad Games, una empresa amb seu a Sant Joan Despí dedicada a dissenyar i comercialitzar jocs en línia. Tanmateix, unes pèrdues superiors al mig milió d’euros van fer que, l’any 2018, el futbolista decidís tancar l’empresa. L’entorn del jugador va explicar a diversos mitjans que la majoria dels 35 treballadors afectats van ser redirigits a altres empreses.

La nova aposta va ser e-Sports Media Rights (EMR), una societat que, segons dades del 2018, va tenir unes vendes d’1,5 milions d’euros i es dedica a organitzar competicions professionals de videojocs com ara eFootball.Pro League. El mateix Piqué és president i conseller de la societat des del 2018. EMR també s’ha encarregat, juntament amb Kosmos, de produir esdeveniments com la copa del món de globus, ideada per l’streamer Ibai Llanos i pel mateix Gerard Piqué, que va aplegar participants de 32 països. Ibai i Piqué també han sumat forces per comprar una plaça per al seu equip, anomenat KOI, en la màxima competició espanyola del videojoc League of Legends.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies