Crític Cerca
Investigació

L’AMB ha gastat 5,9 milions en dietes a càrrecs polítics els últims 10 anys

El Parlament va aprovar eliminar-les de la Generalitat l'any 2015, però les retribucions per assistir a reunions es mantenen a l'Àrea Metropolitana, a la Diputació de Barcelona o en alguns consells comarcals

22/12/2020 | 06:00

Un total de 282 regidors i alcaldes de gairebé tots els partits polítics han cobrat 5,9 milions d’euros en concepte de dietes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) els últims 10 anys. Les dietes –tècnicament se les coneix per indemnitzacions per assistència a reunions– són la remuneració que perceben els càrrecs polítics per prendre part en les sessions dels òrgans directius de l’Àrea. El vicepresident executiu de l’AMB, l’alcalde de Cornellà pel PSC, Antoni Balmón, és qui n’ha percebut més durant l’última dècada: en total, 330.000 euros, que ha rebut per assistir a les reunions de la Junta de Govern, del Consell Metropolità de l’AMB i les comissions de l’ens.

Balmón, igual que fan molts altres consellers de l’AMB, ha combinat aquesta remuneració amb el salari d’alcalde del seu municipi. Ada Colau, presidenta de l’Àrea, va renunciar a percebre dietes quan va accedir al càrrec el 2015, igual que la resta dels representants de Barcelona en Comú. L’AMB, històricament un bastió de poder del PSC, agrupa 36 municipis de la conurbació de Barcelona i té competències sobre polítiques de mobilitat, urbanisme o habitatge. En el govern de l’ens hi prenen part els socialistes, els Comuns, ERC i Junts per Catalunya. Si bé Colau n’és la presidenta, la majoria de facto és del PSC, que té gairebé el 50% de representació al Consell Metropolità, màxim òrgan de decisió de l’ens.

Les dietes dels polítics han estat una font de controvèrsia els últims anys. El 2015, el Parlament va aprovar eliminar-les de la Generalitat, però institucions com la mateixa AMB, la Diputació de Barcelona o alguns consells comarcals, entre d’altres, han seguit retribuint els representants polítics amb aquest concepte. CRÍTIC ha tingut accés a les dietes de l’AMB després de realitzar una petició de dret d’accés a la informació pública, perquè fins ara l’Àrea no havia fet constar aquesta informació detallada.

Els Comuns i el PSC van xocar al novembre passat per les dietes de l’AMB. Ada Colau va demanar al vicepresident de l’AMB, Antoni Balmón, una rebaixa substancial en aquest concepte. Les retribucions finalment s’han acabat rebaixant, tot i que no fins al nivell que proposava Barcelona en Comú.

A diferència del que passa en altres institucions, a l’AMB l’import de la indemnització per assistir a una reunió fluctua depenent de la responsabilitat de qui hi assisteix, una circumstància que podria no ajustar-se a la llei: tal com va publicar CRÍTIC, un informe intern de l’AMB alertava al juliol del 2019 que la normativa dels organismes municipals no preveia aquesta opció. És a dir: els càrrecs poden cobrar dietes, però no cobrar diferents imports depenent de quina responsabilitat tenen.

L'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón

El PSC: “Un percentatge es lliura al partit”

Les quantitats que ha percebut Antoni Balmón al llarg dels darrers mandats varien depenent de l’any i del nombre de reunions a les quals ha assistit, però oscil·len entre els 30.000 i els 45.000 euros bruts anuals. Cal tenir en compte que l’AMB ha anat modificant l’import de les dietes des de l’entrada de Barcelona en Comú al govern de l’àrea i, per tant, els imports globals no sempre són iguals. Les indemnitzacions, segons han explicat a CRÍTIC fonts d’aquest organisme, tributen com qualsevol altra retribució. Fonts del PSC consultades per aquest mitjà expliquen també que “un percentatge” del que reben els càrrecs socialistes en concepte de dietes de l’Àrea Metropolitana “es lliura al partit”.

Balmón ha percebut 330.000 euros en dietes els darrers 10 anys, que ha combinat amb el sou d’alcalde

Aquest any 2020, entre els mesos de gener i d’octubre, segons les dades a les quals ha tingut accés CRÍTIC, Balmón ha rebut 36.500 euros en concepte d’indemnitzacions per assistència a reunions, una xifra que ja és superior a la que va percebre l’any 2019, 31.154 euros. El dirigent socialista combina aquesta retribució amb el seu sou d’alcalde de Cornellà de Llobregat, que el mandat actual s’eleva a 71.604,40 euros bruts anuals. En l’última dècada, l’any que més ha cobrat en concepte de dietes, sempre segons les dades facilitades per l’AMB, va ser el 2012, en què va percebre 45.000 euros. 

Més enllà de Balmón, els alcaldes i regidors del PSC són els qui han percebut al llarg dels darrers 10 anys més retribucions en format de dietes de l’AMB, un fet lògic si tenim en compte la majoria que ha tingut històricament el partit en aquest organisme. Darrere de Balmón, Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí, ha cobrat 267.000 euros els últims 10 anys. Poveda també combina les indemnitzacions de l’AMB amb el seu sou d’alcalde, que s’eleva a 58.444 € bruts anuals. Actualment és vicepresident de mobilitat i transport de l’AMB.

Entre els 15 primers càrrecs més ben remunerats els últims 10 anys hi trobem també l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon (152.912 euros entre el 2011 i el 2010). Parlon ha renunciat al sou d’alcaldessa i combina les dietes de l’AMB amb el seu salari com a vicepresidenta de la Diputació de Barcelona (92.000 euros). L’exregidora de Barcelona Assumpta Escarp (130.185 euros del 2011 al 2015), el tinent d’alcaldia actual de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni (84.950 euros del 2015 al 2020), i l’exregidor i exalcalde de Badalona Jordi Serra (78.934 euros del 2011 al 2015) són altres dels càrrecs socialistes que han acumulat més remuneracions al llarg dels anys.

L'exalcalde barceloní Xavier Trias / Foto: CDC

Les retribucions de l’alcalde Trias a l’AMB

Però no solament els càrrecs del PSC han cobrat dietes de l’AMB. També ho han fet la majoria dels partits polítics, de Junts per Catalunya a ERC i del PP als Comuns o a la CUP. Amb particularitats diverses: alguns consellers han renunciat a cobrar-les, i d’altres les donen al partit o a organitzacions sense ànim de lucre. Els consellers de Barcelona en Comú, com la mateixa Colau, o els regidors i també vicepresidents de l’AMB Eloi Badia i Jordi Martí, hi van renunciar de bon principi. Tampoc no en va cobrar el republicà Alfred Bosch quan va ser vicepresident de l’AMB en el mandat anterior, a diferència del que ara fan Ernest Maragall o Elisenda Alamany. Núria Marín, que va ser vicepresidenta de l’AMB del 2011 al 2019 i és la presidenta actual de la Diputació de Barcelona, va deixar de percebre’n l’any 2013.

Càrrecs com Núria Marín (PSC) o Alfred Bosch (ERC) van renunciar a cobrar dietes de l’Àrea Metropolitana

Qui no hi va renunciar, però, va ser Xavier Trias, que va cobrar dietes de l’AMB tant durant el seu període com a alcalde (2011-2015) com durant el mandat següent, quan va ser desbancat de l’alcaldia per Colau, però va seguir mantenint l’acta de regidor a Barcelona. Durant aquests 8 anys, Trias va percebre 142.717 euros en concepte d’indemnitzacions per assistir a reunions. Segons va publicar El País, Trias va combinar el seu sou d’alcalde amb les dietes de dos organismes públics, un dels quals era l’AMB.

Més enllà de Trias, entre els càrrecs de l’antiga CiU que han percebut més remuneració de l’AMB al llarg dels anys hi ha l’exregidora d’Unió a l’Ajuntament de Barcelona Sònia Recasens, que va ser vicepresidenta de Desenvolupament Econòmic de l’ens durant el mandat de Trias. Del 2011 al 2015, Recasens va percebre 124.907 euros en concepte de dietes. Antoni Vives i Joaquim Forn, que van ser regidors a Barcelona durant el mateix període, van percebre 88.720 i 78.473 euros respectivament. Joan Maresma, regidor de CiU a Montcada i Reixac, va rebre 95.599 euros entre el 2011 i el 2015.

Lluís Tejedor, exalcalde del Prat, en una imatge del 2019. Foto: ACN
Jordi Portabella, exregidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, el 2017. Foto: ACN
Anterior Següent

Les dietes dels Comuns i d’ERC

Tot i que Colau i els càrrecs de BComú han renunciat a les dietes, sí que les han cobrat càrrecs de l’antiga ICV o dels Comuns. Lluís Tejedor, l’històric alcalde del Prat de Llobregat pels ecosocialistes fins al 2019 que també va ser vicepresident de l’AMB, va percebre 193.000 euros al llarg de 10 anys, sent el tercer càrrec més remunerat per l’Àrea en concepte de dietes. Tejedor, segons expliquen fonts municipals de l’Ajuntament del Prat, en feia donació al partit.

L’alcalde actual del Prat pels Comuns i vicepresident de l’AMB, Lluís Mijoler, també ha cobrat les dietes fins a aquest desembre. En el seu cas, però, n’ha fet donació a una fundació, tal com s’ha fet constar des de l’inici del mandat a la web de transparència municipal. Fonts de l’Ajuntament, però, expliquen a CRÍTIC que després del debat obert entre els Comuns i el PSC per les retribucions, Mijoler ha decidit deixar de percebre indemnitzacions a partir del mes de gener.

Altres càrrecs d’ICV que han rebut indemnitzacions de l’AMB són l’exalcalde de Sant Feliu Jordi San José (89.829 euros del 2011 al 2019) i l’exregidor de Barcelona Ricard Gomà (77.921 euros del 2011 al 2015). En el cas d’ICV, els càrrecs públics fan una donació d’un percentatge del seu sou al partit, incloent-hi les dietes. El tant per cert de la donació depèn del volum de la remuneració global.

Entre els més remunerats hi figuren també càrrecs d’ERC. Destaca el qui va ser durant anys regidor i tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella. Del 2011 al 2015, Portabella va cobrar 152.000 euros en dietes. En l’actualitat, tots els consellers metropolitans d’ERC a la Junta de Govern de l’AMB perceben dietes.

La Carta financera d’ERC estableix que tots els càrrecs públics amb dedicació exclusiva han de cedir una part dels seus ingressos bruts al partit depenent de la remuneració que percebin. En el cas dels càrrecs que cobrin més de 30.000 euros, la donació ha de ser del 10%. Un altre càrrec municipal d’ERC que ha percebut remuneracions és Joan Borràs, alcalde d’El Papiol i també vicepresidentd e l’AMB (88.193 euros de 2015 a 2020). Ernest Maragall ha cobrat 23.000 euros en els dos anys que fa que és regidor a Barcelona i vicepresident de l’àrea de cooperació de l’ens.

El PP té poc poder municipal; però, tot i això, un dels seus representants figura entre els 15 càrrecs que han cobrat més dietes. Es tracta de Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels entre el 2011 i el 2015, que va cobrar 93.614 euros en dietes durant aquest període. L’alcalde actual de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha cobrat 13.000 euros en el període 2011-2015 i l’any 2020.

Els consellers metropolitans de la CUP i de les seves candidatures també han cobrat dietes de l’AMB; en aquest cas, en quantitats força menors. És el cas de l’alcaldessa de Badalona i candidata actual al Parlament, Dolors Sabater (8.800 euros), l’exregidora per Barcelona i exdiputada Eulàlia Reguant (10.777 euros), l’alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna (30.000 euros), i l’exalcalde de Cerdanyola Carles Escolà (8.530 euros). Fonts de la CUP expliquen a CRÍTIC que l’organització “va arribar a un acord entre les diferents candidatures que participaven en l’AMB sota el paraigua de la CUP segons el qual les persones regidores renunciaven a les dietes i aquestes es donaven als seus nuclis locals”.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies