10/02/2025 | 06:00
Durant els darrers quatre anys, CaixaBank, el Banc Sabadell, el BBVA, el Banco Santander, Abanca, Bankinter i la Banca March han rebut exactament un total de 175.728.992 euros públics. Gairebé 176 milions d’euros són provinents de l’erari públic només en subvencions i ajudes públiques. Les tres administracions que hi han destinat més recursos són l’Estat, que hi ha aportat 165 milions d’euros, amb el Govern del PSOE en coalició amb Podem i després amb Sumar; seguit de la Generalitat Valenciana, amb quasi 8 milions d’euros, amb els governs, primer, del PSPV amb Compromís i Podem, i, després, del PP amb Vox, i la Xunta de Galícia, que hi ha destinat 1,5 milions, amb el Govern del PP.

CRÍTIC s’ha endinsat en la base de dades del Sistema Nacional de Subvencions i Ajudes Públiques, que facilita el Ministeri d’Hisenda, per identificar quina és la quantitat de diners públics que rep la banca espanyola i a què es destina. La recerca abraça des del gener de 2021 fins al novembre de 2024. En total, aquest mitjà ha localitzat 98 ajuts distribuïts entre els set bancs esmentats, que també són els que tenen més poder i influència en l’àmbit estatal. Tots set consten com a grans beneficiaris de diners públics, amb imports acumulats d’ajudes equivalents, iguals o superiors a 100.000 euros l’any.
Set bancs espanyols han rebut 175 milions d’euros en tres anys de diners públics de l’Estat o de les comunitats autònomes
Podeu consultar totes les ajudes en aquesta taula interactiva elaborada per CRÍTIC:
CaixaBank, l’entitat financera més subvencionada
CaixaBank ha rebut un total de 61.826.457 d’euros en subvencions i ajudes públiques de diferents administracions, tant de l’Estat com de les comunitats autònomes, només en els últims tres anys. Aquest 2024, l’entitat bancària va tancar amb un benefici rècord de 5.787 milions, un 20,2% més que l’any anterior.
El gran gruix de diners rebuts venen del Ministeri d’Indústria i Turisme de l’Estat, dintre de la convocatòria de “Suport oficial en forma de subvenció al tipus d’interès dels crèdits per a la construcció de vaixells”. La resta de les dotacions percebudes pel banc amb seu social a València venen de la Comunitat de Madrid, de la Generalitat Valenciana, de la Regió de Múrcia i de la Diputació Provincial de Palència, i corresponen al manteniment de caixers, a convocatòries contra l’exclusió financera i com a retribucions específiques de productors d’energia elèctrica.
A banda, el març del 2024, Inmo Criteria Caixa, empresa de CaixaBank dedicada a la comercialització d’immobles, va rebre 25.000 euros procedents de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (Acció) de la Generalitat de Catalunya, en el marc d’una convocatòria destinada a “projectes d’innovació oberta i disruptiva”.

Banc Sabadell, ajudes per a la construcció de vaixells
Banc Sabadell és el segon banc més finançat. Durant aquests quatre anys ha rebut 44.433.887 euros per part, exclusivament, del Ministeri d’Indústria i Turisme del Govern central, i tot el finançament percebut està destinat a la mateixa convocatòria per reduir els interessos dels préstecs per a la construcció de vaixells a les drassanes espanyoles. El 2024 també ha estat un any de beneficis històrics per al Sabadell: 1.827 milions d’euros de benefici rècord, que representen un 37,1% més que el 2023.
Destaquen les 62 concessions directes de l’Estat per reduir el cost dels crèdits dels bancs a constructors de vaixells
Com veiem, del total d’ajuts a tota la banca espanyola, destaquen les 62 concessions directes del Govern espanyol destinades a reduir el cost dels crèdits que els bancs proporcionen a propietaris de vaixells, drassanes i a tercers per a la construcció o la transformació de vaixells que es facin a l’Estat espanyol. És a dir: els bancs reben aquestes subvencions per afavorir l’adquisició de crèdits amb uns interessos més baixos, i així realitzar més contractes de construcció o remodelació de vaixells a les drassanes espanyoles.
Subvencions per a vaixells, promoció de l’esport i energia renovable
La tercera entitat financera del rànquing és Abanca. Amb domicili social a Betanzos, Galícia, ha rebut un total de 29.790.979 euros. És el que ha rebut més nombre de subvencions, en concret 40, totes provinents del Govern central i de la Xunta de Galícia. Els diners percebuts corresponen a les mateixes convocatòries per a la construcció de vaixells, i també a convocatòries relacionades amb bons turístics, programes de promoció d’activitats esportives i de dinamització i intervenció de consum a comerços de la comunitat, entre d’altres.
Tant Bankinter com la Banca March, en la quarta i la cinquena posicions com a bancs més finançats amb diners públics, també han rebut finançament exclusiu del Ministeri d’Indústria i Turisme del Govern central, tots els milions destinats, una vegada més, a la reducció d’interessos dels préstecs per a la construcció de vaixells a Espanya. Bankinter ha rebut 19.949.440 euros, i la Banca March, amb domicili social a Palma, a les illes Balears, 11.178.036.
En sisena posició, el Banco Santander ha rebut 7.608.677 euros, per part del Ministeri d’Indústria i Turisme, de la Fundació de l’Energia de la Comunitat de Madrid i de la Conselleria d’Inclusió Social, Joventut, Famílies i Igualtat del Govern de Cantàbria. Les convocatòries de les subvencions corresponen al “foment de treball i millora de competitivitat en cooperatives i societats laborals” i a “ajudes per a l’autoconsum i l’emmagatzematge amb fonts d’energia renovable”. A més, també ha rebut diners per a la reducció dels interessos dels préstecs mencionats anteriorment.
Finalment, el BBVA ha rebut 941.516 euros. El finançament públic rebut ha estat per part de l’Agència Andalusa de l’Energia, la Comunitat de Madrid, i el Ministeri de Treball i Economia Social i el d’Hisenda, del Govern central. En aquest cas, la base de dades mostra que aquests diners s’han percebut en el marc de convocatòries destinades a incentius lligats a l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energies renovables, i a la promoció del treball autònom. Totes les subvencions han estat entregues dineràries sense contraprestació —excepte una que ha rebut el BBVA, que es categoritza com a avantatge fiscal—, i totes es tradueixen com a concessions dineràries directes.

Diners públics per a caixers mòbils de CaixaBank i de la Caixa d’Enginyers
Paral·lelament, la Generalitat de Catalunya ha decidit destinar 990.920 euros anuals a CaixaBank i a la Caixa d’Enginyers perquè ofereixin el servei d’oficines bancàries mòbils a pobles i zones rurals on els bancs no destinen recursos per obrir-hi oficines ni caixers automàtics. En aquest cas, no és una subvenció ni una ajuda pública, sinó un contracte públic amb aquestes dues entitats financeres.
Segons dades recollides per la mateixa Generalitat, durant els últims 14 anys, Catalunya ha perdut un total de 5.961 oficines bancàries. El tancament de sucursals bancàries físiques és una tendència generalitzada arreu d’Europa. A Catalunya, amb un 41% menys d’oficines, el descens és d’un 73%. Per això la Generalitat ha apostat per posar diners públics perquè CaixaBank, que acaba d’anunciar uns beneficis de 5.000 milions d’euros només l’any passat, i la Caixa d’Enginyers ofereixin un servei mínim bancari a una part dels 503 petits pobles que no disposen d’oficina ni de caixer automàtic. El contracte firmat té una durada de dos anys, tot i que és prorrogable.