Cerca
Investigació

Qui són, quin patrimoni tenen i quines empreses controlen els diputats de Vox

Negocis en el sector immobiliari, arrels a la Plataforma per Catalunya i sous que s'eleven fins als 82.000 euros: així són els càrrecs de l'extrema dreta a la cambra catalana

28/11/2022 | 06:30

Ignacio Garriga, líder de Vox a Catalunya, afirma en la seva declaració de béns dipositada al Parlament que només tenia 3.000 euros i un cotxe en rènting en el moment d’adquirir l’acta de diputat. En només nou mesos de legislatura de l’any 2021 del Parlament, Garriga va ingressar, segons les dades de la cambra catalana, 82.780 euros, 27 vegades el seu patrimoni declarat.

El líder de Vox, que havia exercit de diputat al Congrés abans d’arribar a la cambra catalana, és el rostre més conegut de la formació a Catalunya. Tal com va publicar CRÍTIC en aquest perfil del periodista Joan Cantarero, prové d’una nissaga de la burgesia catalana que va impulsar l’empresa Agfa a l’Estat espanyol durant el franquisme. Però l’extrema dreta compta amb nou diputats més al marge de Garriga. Qui són la resta de dirigents ultradretans? Quines empreses tenen i quin patrimoni declaren?

El número dos de Vox al Parlament és de facto Joan Garriga, portaveu del grup i cosí del mateix Ignacio Garriga. Declara tenir una xifra semblant a la del seu parent en comptes corrents: 4.136 euros. Tot i això, és gerent d’una empresa immobiliària, té dos habitatges en propietat, dos cotxes, dues motos, una embarcació i 3.910 euros invertits en un diari digital sobre l’RCD Espanyol avui inoperatiu. Garriga és apoderat de dues empreses més que no menciona a la seva fitxa de diputat, segons les dades recopilades per CRÍTIC al Registre Mercantil. El Reglament del Parlament estableix que és obligatori informar dels béns i dels interessos econòmics, però no hi ha comprovacions posteriors ni sancions previstes en cas d’incompliment.

Vox ha proposat al Parlament suprimir l’Institut Català de les Dones, tancar l’Agència de Ciberseguretat i ampliar la Brigada Mòbil dels Mossos

Una altra de les representants més visibles de Vox és Mónica Lora, exsecretària general de la Plataforma per Catalunya (PxC), que va ser denunciada per un delicte d’odi juntament amb Joan Garriga. També destaca Alberto Tarradas, que va arribar al Parlament amb només 24 anys i ha aprofitat el seu altaveu per fer referències velades a Primo de Rivera o als carlins que lluitaven al bàndol franquista durant la Guerra Civil. Antonio Ramón López Gómez, diputat per Lleida, és administrador de quatre empreses del sector immobiliari, però només en declara una a la fitxa d’interessos econòmics del Parlament.

Ignacio Garriga xiuxiueja amb el portaveu adjunt de Vox al Parlament, Sergio Macián de Greef / IVAN GIMÉNEZ

Vox va accedir a la cambra legislativa catalana fa un any i set mesos. En tot aquest temps, els diputats han proposat coses com el tancament de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’ampliació de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra “a raó de 100 places anuals fins al 2025” o “la supressió de l’Institut Català de les Dones”. En total, 9 proposicions de llei, 217 propostes de resolució i 23 mocions, però el Parlament no ha aprovat cap d’aquestes iniciatives.

Ignacio Garriga, l’odontòleg de Sant Cugat que declara 3.000 euros al compte

Ignacio Garriga és el líder de Vox a Catalunya, però el seu poder va més enllà. Al mes d’octubre passat, Garriga va substituir Javier Ortega Smith com a secretari general del partit, de manera que s’ha convertit en l’home amb més poder a la formació després de Santiago Abascal. La web de Vox concreta que el càrrec implica ser “el responsable màxim de l’organització i el funcionament del partit”, i que li correspon “complir i fer complir les instruccions i acords adoptats pel Comitè Executiu Nacional”. En altres paraules, haurà de fer de mà dreta d’Abascal a l’hora de gestionar conflictes interns de la formació.

Des del seu rol de diputat, Garriga ha fet conferències en locals obertament feixistes, com el Club Empel. Abans de ser el líder del partit al Parlament, Ignacio Garriga va ser diputat al Congrés dels Diputats. Poques setmanes després d’arribar a les Corts espanyoles, va ser felicitat públicament per David Duke, líder històric del Ku Klux Klan als Estats Units.

Ignacio Garriga en un ple del Parlament / IVAN GIMÉNEZ

L’origen de Garriga és adinerat, i va estudiar a La Farga, una escola d’elit vinculada a l’Opus Dei a Sant Cugat del Vallès. Abans de ser diputat, va exercir de metge odontòleg. Les fitxes econòmiques del Congrés dels Diputats i del Parlament reflecteixen, tanmateix, una situació precària. En el moment d’entrar al Congrés, el 2019, Garriga no declara ni un euro en comptes corrents, ni tampoc cap propietat immobiliària. Al mateix document, Garriga sí que concreta haver ingressat 52.853 euros en les activitats econòmiques de l’exercici anterior, però en l’apartat de “dipòsits de comptes corrents o d’estalvi” no hi declara res. Dos anys més tard, quan entra al Parlament, sí que consten diners en comptes corrents: l’import aproximat és de 3.000 euros, i té també en rènting un vehicle Volkswagen.

Joan Garriga, el cosí de la Plataforma per Catalunya

Joan Garriga Doménech és el cosí d’Ignacio Garriga, el portaveu de Vox al Parlament i el president de Vox a la província de Barcelona. Abans de ser diputat, la seva feina era en el sector immobiliari. A la fitxa del Parlament, declara que fa aquesta feina per compte d’altri i també a través de la seva empresa Resource, SL. Tanmateix, les seves declaracions d’activitats i d’interessos econòmics no mencionen res de dues empreses en les quals, segons dades del Registre Mercantil, Garriga és apoderat. Es tracta de Cardenas Inversiones, SL, també del sector immobiliari, i de Mobiliario Interiorismo Via Augusta 71, SL.

Joan Garriga declara 4.136 euros en comptes corrents i 3.910 d’invertits en un web inoperatiu sobre l’Espanyol

D’altra banda, la fitxa del Parlament concreta que Joan Garriga és copropietari d’un diari esportiu que segueix l’actualitat de l’Espanyol: La Contra Deportiva. Garriga va invertir-hi 3.910 euros i té un 17% de l’empresa editora: 1900 Lacontradeportiva, SL. Actualment, la web del mitjà està caiguda. A banda, Garriga afirma tenir dos habitatges, dos garatges, dos cotxes, dues motos i una embarcació. Malgrat totes aquestes propietats, només declara tenir 4.136 euros en comptes corrents. Només l’any 2021, Joan Garriga ha rebut 81.303 euros del Parlament.

Joan Garriga, portaveu de Vox al Parlament, amb la també diputada María Elisa García Fuster / IVAN GIMÉNEZ

Abans del sorgiment de Vox, Joan Garriga va formar part de la Plataforma per Catalunya, el partit ultradretà liderat per Josep Anglada. De fet, Garriga ha estat jutjat juntament amb 11 dirigents més del partit per incitació a l’odi. La denúncia considerava que, en la campanya de les eleccions municipals del 2011, la propaganda electoral de la Plataforma per Catalunya atiava el racisme i la xenofòbia. En les eleccions municipals del 2015, Garriga va ser l’alcaldable de la PxC a Montcada i Reixac. Diversos mitjans recollien, al mes de febrer passat, que Garriga serà el candidat de Vox a l’alcaldia de Barcelona, però la formació encara no ho ha confirmat oficialment.

Mónica Lora, el malson de Josep Anglada

Mónica Lora és ara diputada al Parlament per Vox, però els seus orígens polítics també es remunten a la Plataforma per Catalunya. Lora es va convertir en secretària general de la PxC quan Anglada en va ser expulsat, i regidora a Mataró entre el 2011 i el 2019. També va tenir el càrrec de secretària de les Joventuts Identitàries per Catalunya (JIxC).

Anglada va denunciar la mare i el company de Mónica Lora per amenaces

Lora va ser denunciada per un delicte d’odi quan va vincular la inseguretat i la immigració a les seves xarxes socials quan era regidora, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la va absoldre. Els jutges van considerar que hi havia un “biaix ideològic”, però que no era condemnable, ja que no s’hi suggeria cap “reacció violenta o agressiva” contra les persones migrants.

Malgrat haver compartit partit, les relacions amb Josep Anglada es van deteriorar molt. L’any 2014, Josep Anglada va denunciar als Mossos d’Esquadra suposades amenaces per part de la mare i del company de Mónica Lora, David Parada. Segons Anglada, la mare de Lora va dir-li que el faria “desaparèixer del mapa” i Parada que “tingués cura de la seva esquena” en dues trucades telefòniques. Tot això va passar després que el corrent intern de Lora aconseguís expulsar Anglada del lideratge de la Plataforma per Catalunya. Josep Anglada també va denunciar Mónica Lora al Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Vic per revelació de secrets. L’acusació era que Mónica Lora, Joan Garriga i la resta de la nova cúpula de la Plataforma per Catalunya s’havien apoderat indegudament de les xarxes socials d’Anglada.

La fitxa econòmica del Parlament detalla que Lora va treballar fent atenció al client en el sector tèxtil i que, després d’estudiar Educació Infantil, va impartir classes extraescolars en dues escoles públiques del Maresme. També s’hi explica que ha participat en “diversos negocis familiars”, sense especificar quins són. Amb tot, la declaració de béns és molt major que la dels cosins Garriga en la part monetària: té 132.851 euros en comptes corrents. També posseeix el 50% d’un habitatge, del qual està pagant la hipoteca.

Alberto Tarradas, el ‘GenZ’ que admira Primo de Rivera

Alberto Tarradas és la cara més jove de Vox. De fet, és el diputat més jove de tot el Parlament, i va ser escollit amb només 24 anys. El diputat ha destacat per diverses intervencions fora de to, com valoracions masclistes dels viatges de la consellera Victòria Alsina –afirmant que es dedica a anar “lluint modelets nous”– o referències velades al feixisme.

Alberto Tarradas escoltant el seu auricular en un ple del Parlament / IVAN GIMÉNEZ

Tarradas va felicitar la setmana santa al Parlament utilitzant l’expressió “Viva Cristo Rey!, lema dels sectors carlins que donaven suport al cop d’Estat franquista durant la Guerra Civil. També ha compartit a les xarxes socials la frase “la bandera está alzada”, que és una citació de José Antonio Primo de Rivera encara reivindicada per La Falange Española de las JONS.

El diputat més jove del Parlament ha aprofitat el seu altaveu per difondre lemes franquistes

El 14 d’octubre de 2019, dia en què es feia pública la sentència del Tribunal Suprem en la causa del Procés, Alberto Tarradas va anar fins a la delegació del Govern català a Brussel·les per boicotejar una roda de premsa de Carles Puigdemont. A les portes del local, es va encarar amb Valtònyc, que li va recriminar que “vingués a provocar”. Tarradas li va respondre que “sou vosaltres els que veniu aquí a plorar”. Segons la declaració de béns, Alberto Tarradas tenia 3.000 euros en comptes corrents al moment d’entrar al Parlament. També declara dos cotxes, un Seat Ibiza i un Volkswagen Touran, que, segons declara, va adquirir amb només 27 dies de diferència. Com a diputat, va guanyar 62.689 euros l’any 2021.

López Gómez té empreses immobiliàries no declarades

Antonio Ramón López Gómez, diputat per Lleida, també és empresari immobiliari. Posseeix el 50% de Kiria Ecomix, empresa del sector, tal com declara a la seva fitxa d’interessos econòmics del Parlament. Tanmateix, al Registre Mercantil consta que López Gómez també té càrrecs en altres empreses que no menciona a la seva declaració. El Registre detalla que López Gómez també és administrador únic de Toanruda Betulo, SA, administrador mancomunat de Directa Servex Internacional, SL, i administrador solidari de Finques Casa-Teva Lleida, SL. Totes tres societats són del sector immobiliari.

Antonio Ramón López Gómez aplaudeix amb els seus companys al ple del Parlament / IVAN GIMÉNEZ

Sempre segons dades del Registre Mercantil, López Gómez és també administrador únic de Theslock SA, dedicada a productes electrònics, cosa que tampoc no consta a la seva fitxa de diputat. Malgrat participar en quatre empreses immobiliàries, López Gómez declara que només té 5.000 euros en comptes corrents i un habitatge en propietat valorat en 60.000 euros.

Exdirigents de l’aeroport del Prat i del Col·legi d’Infermeria

Al grup parlamentari de Vox també hi ha exdirigents d’institucions econòmiques i empreses públiques rellevants de Catalunya. Andrés Bello, diputat per Barcelona, era el cap de la divisió econòmica i administrativa de l’aeroport del Prat. Isabel Lázaro Pina, a banda de tenir una empresa del sector de l’hostaleria, també va ser durant 34 anys adjunta a la direcció del Col·legi Oficial d’Infermeria de Tarragona.

Andrés Bello, sol, al ple del Parlament / IVAN GIMÉNEZ

L’actual portaveu adjunt del grup parlamentari, Sergio Macián de Greef, és lletrat de l’Administració de justícia, i al Parlament lidera les iniciatives sobre seguretat. El diputat especialitzat en educació és Manuel Jesús Acosta Elías, que era professor de secundària de l’empresa Doinsa, vinculada a l’Opus Dei i propietària de l’Escola Viaró de Sant Cugat del Vallès. María Elisa García Fuster, diputada per Barcelona, era metgessa de l’Hospital Universitari de Bellvitge i s’ha especialitzat a criticar les polítiques del Govern en drets sexuals i reproductius.

Una mica d'impossible o m'ofego

Agafa aire. Suma't a CRÍTIC ara que fem deu anys!

Subscriu-t'hi!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i un pack de productes de marxandatge

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies