20/02/2025 | 06:00
En els últims anys ha crescut el nombre de persones que treballen en plataformes digitals, llocs web o aplicacions a través de les quals els clients els demanen els seus serveis. Per mitjà d’un clic, l’usuari fa un encàrrec puntual al treballador, que normalment no forma part de la plantilla de l’empresa que ofereix el servei, fet que obre la porta a la precarització i a l’explotació laboral. L’activitat dels treballadors està coordinada per algoritmes, és a dir, programes informàtics automatitzats que prenen decisions com ara el preu d’un viatge amb cotxe per la ciutat o el servei que s’assigna a un repartidor.
Aquest fenomen, conegut per economia de plataforma, ha proliferat en empreses de repartiment a domicili i de conducció de taxi o VTC (vehicle de transport amb conductor) i des de fa poc temps també en empreses de neteja. Segons les dades de Comissions Obreres, l’Estat espanyol és el cinquè país amb més presència de plataformes de treball després d’Irlanda, Eslovàquia, França i Àustria. En els darrers 12 mesos, de fet, gairebé un 5% dels treballadors han fet feines per mitjà d’aquestes plataformes.
Segurament el cas clàssic que a molts de nosaltres ens ve al cap quan parlem de plataformes on demand és el dels riders de Glovo, de Just Eat o d’Uber Eats. Tanmateix, aquesta pràctica també afecta treballadores domèstiques i de la cura. Per això, al programa també parlarem dels casos d’empreses de neteja i cures com Clintu, MyPoppins o Cuideo que funcionen de la mateixa manera.
En aquest capítol especial d’El pòdcast de CRÍTIC, que fem amb el suport de CCOO Catalunya, parlem de com s’estén cada vegada més l’economia de plataforma en l’àmbit laboral amb Franz Morales, responsable de l’atenció a treballadors de plataformes digitals de Comissions Obreres a Catalunya i la Fany Galeas, responsable de l’àmbit de treballadores de la llar i de les cures de Comissions Obreres de Catalunya. Dirigeix i presenta el pòdcast, com és habitual, la periodista de CRÍTIC Laura Aznar.