11/11/2024 | 06:00
Avui arrenca la COP29, una nova edició de la Cimera Mundial del Clima, que enguany tindrà lloc a l’Azerbaidjan. Sobre el paper, l’objectiu de les dues setmanes que durarà la convenció és aconseguir que els estats acordin plans per fer front al canvi climàtic, tenint en compte que, fins avui, cap país no ha volgut posar fre als combustibles fòssils.
La COP d’enguany no està lliure de polèmica, fins i tot abans de l’inici. El país amfitrió té un llarg historial en matèria de vulneracions de drets humans, que ha empitjorat des que es va anunciar que seria l’encarregat d’organitzar la cimera. Segons Amnistia Internacional, des de principis d’any, s’han processat més d’una dotzena d’activistes i de periodistes, i s’han silenciat les veus de figures clau en la denúncia de la crisi climàtica.
A més, els combustibles fòssils representen gairebé la meitat de l’economia de l’Azerbaidjan i constitueixen la majoria de les seves exportacions. De fet, aquesta edició de la COP tornarà a acollir lobbistes i presidents dels gegants del petroli amb una agenda que xoca frontalment amb els objectius de la justícia climàtica. Què n’hem d’esperar, d’aquesta cimera? Quines són les contradiccions que envolten la COP de Bakú? Més enllà de la trobada, quins són els temes principals a situar en l’agenda de la lluita contra el canvi climàtic?
En aquest capítol especial d’El pòdcast de CRÍTIC, que fem amb el suport de la Diputació de Barcelona, parlem de tot plegat amb Marc Serra, president d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona; Eva Vilaseca, biòloga i portaveu de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, i Irene Escorihuela, advocada i directora de l’Observatori DESCA. També comptem amb l’anàlisi de Sergi Picazo, codirector de CRÍTIC i periodista especialitzat en qüestions relacionades amb la crisi ecològica i climàtica. Dirigeix i presenta el pòdcast, com és habitual, la també periodista de CRÍTIC Laura Aznar.