10/06/2025 | 06:00
“La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”, deia Montserrat Roig en una entrevista publicada a Mundo Diario el 29 de desembre de 1978. Roig defensava que la cultura no és només una acumulació de coneixements, sinó una eina política fonamental per a la transformació social.
Aquesta és la cita amb la qual comença el primer capítol d’El pòdcast de l’economia social, una sèrie de videopòdcasts que expliquen, a través dels seus protagonistes, com diferents projectes de l’economia social i solidària i el cooperativisme afronten reptes de present i de futur per mitjà de valors que tenen en compte les persones i el seu l’entorn. El programa, elaborat per CRÍTIC en intercooperació amb la cooperativa Quepo, està impulsat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària de la Generalitat de Catalunya.
En aquest programa descobrirem com la cultura no és només un reflex de la nostra societat, sinó que també ens fa més lliures i més crítics. Com podem sacsejar consciències i transformar col·lectivament la realitat a través de la cultura? Quins reptes i fortaleses tenen aquestes iniciatives dins el marc de l’economia social i solidària?
En parlarem amb Dani Castellano, de la discogràfica Propaganda pel Fet!, un segell discogràfic amb seu a Manresa que fa més de dues dècades que impulsa projectes musicals amb missatge i arrelament al territori. També amb Mar Carrera, editora de Pol·len Edicions, una editorial cooperativa arrelada a Sant Cugat i a Manlleu, al recinte de Can Grau, especialitzada en pensament crític i producció sostenible, que promou discursos transformadors des del món del llibre. I també amb Rosa Cerarols, cofundadora del Konvent, un centre artístic multidisciplinari que neix amb la voluntat d’entendre i practicar la cultura com a part essencial del territori que l’acull, prop de Berga. Acabem amb el toc d’humor i reflexió d’Alba Segarra, la Melocotonera, que ens ajuda a veure la cultura cooperativa amb una altra mirada.