21/07/2022 | 17:05
Una nova tempesta política envolta la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Eldiario.es i Nació Digital han publicat aquesta setmana que el diputat i vicepresident de Junts Francesc de Dalmases, mà dreta de Borràs, va agafar pel canell i va increpar una periodista del programa FAQS, de TV3, recriminant el to de l’entrevista que l’espai acabava de fer a Borràs. L’episodi hauria succeït la nit del 9 de juliol a les instal·lacions de TV3. En un tuit, Dalmases ha negat els fets i ha demanat disculpes a qui s’hagi pogut sentir ofès per la seva actitud. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha obert una investigació i el Col·legi de Periodistes i els comitès professionals dels mitjans públics han condemnat l’actuació del diputat.
Però què va passar al plató del FAQS aquella nit? Quines preguntes van incomodar la presidenta del Parlament i el seu equip fins al punt de generar un episodi de tensió? Pocs dies abans de l’emissió del programa, el 27 de juny, s’havia fet pública la interlocutòria del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que apuntava que Borràs hauria pogut cometre fins a cinc delictes diferents en un cas de suposat fraccionament de contractes durant la seva etapa a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). L’entrevista del FAQS va centrar-se de forma gairebé exclusiva a tractar d’aquest cas, tot i que la mateixa setmana també havia estat notícia la decisió de la Mesa del Parlament sobre el vot del diputat a l’exili Lluís Puig i l’acte de suport a Borràs a l’Ateneu Barcelonès, que s’havia fet el mateix matí de l’entrevista.
Borràs va estar una hora i cinc minuts al plató del FAQS, responent primer les qüestions que li va plantejar la periodista i presentadora de l’espai, Cristina Puig, i després les dels col·laboradors del programa. Aquell dia eren al plató del FAQS Òscar Fernández, de Catalunya Ràdio; Xabier Lapitz, de la cadena pública basca ETB; Agnès Marquès, directora i presentadora del programa No ho sé, de RAC1, i Carla Turró, de la Cadena SER i presentadora del programa El balcó. També va intervenir-hi el periodista del FAQS Jordi de Planell, que va presentar un videowall amb el resum del cas de Borràs.
Borràs talla Cristina Puig: “Vostè té més informació que jo?”
Cristina Puig comença demanant a Borràs una valoració de l’acte a l’Ateneu Barcelonès i pregunta a la presidenta si ha trobat a faltar suports d’ERC o de la CUP. A partir del tercer minut, però, les preguntes se centraran gairebé fins al final de la conversa sobre el cas de fraccionament de contractes. Puig comença preguntant: “Presidenta, vostè està a les portes d’un judici…”, però no pot acabar la frase, perquè Borràs la interromp: “Perdoni, vostè ho sap que estic a les portes d’un judici? Vostè té més informació que jo? Tota la informació judicial m’arriba sempre pels periodistes”, ironitza. Puig especifica tot seguit que amb l’expressió “estar a les portes” no vol dir que el judici s’hagi d’esdevenir necessàriament (en el moment de l’entrevista la Fiscalia encara no havia emès l’escrit d’acusació).
Borràs a Cristina Puig: “Quan avancem escenaris sobre què passarà, es vulnera la presumpció d’innocència”
Tot seguit, la presentadora del FAQS planteja a Borràs si pensa dimitir en cas que s’obri judici oral, però ella la torna a interpel·lar directament: “Vostè té més informació que jo?”, pregunta de nou. “Ara hi ha un jutge que ha tancat una instrucció, i procedimentalment hi ha dues opcions: que s’arxivi o que un fiscal decideixi obrir l’opció d’un judici oral. Quan avancem escenaris sobre què passarà, es vulnera la presumpció d’innocència perquè es pressuposa que una cosa s’ha d’esdevenir necessàriament. Si hi col·laborem, estem afavorint el fet que això passi”, afirma la presidenta del Parlament.
“No sabia que havia vingut a un judici previ”
Un altre moment tens de l’entrevista s’esdevé arran del videowall en què el periodista del FAQS Jordi de Planell relata les acusacions del jutge i posa context al cas a través d’una infografia. En la seva exposició, De Planell cita tant les comunicacions interceptades pels Mossos a Isaías Herrero, el col·laborador de Borràs que hauria cobrat els contractes fraccionats, en què afirma que té “uns trapis” amb l’actual presidenta del Parlament. També esmenta els correus que aquesta li hauria enviat per explicar-li com hauria d’operar per aconseguir l’adjudicació. “El magistrat qüestiona el procés d’adjudicació, diu que va ser arbitrari i va suposar sobrecostos, però no acusa Borràs d’enriquir-se o embutxacar-se diners”, afirma De Planell, que també cita els arguments de la defensa de Borràs.
En acabat del videowall (que Puig qualifica d’“impecable explicació”), Borràs riu. “Intueixo que no li ha agradat”, diu la presentadora. Borràs afirma que “no sabia que havia vingut al judici previ”. “Durant quatre anys he respost totes les preguntes que m’han formulat en totes les entrevistes on he anat, i sempre m’han preguntat per això [els correus]. En el punt on som ara, vinc a defensar amb tot l’orgull i contundència la meva feina a la Institució de les Lletres Catalanes. M’hi vaig deixar la pell”, afirma, al mateix temps que diu que al judici “hi haurà sorpreses”.
“Pensava que venia a una entrevista, no a un interrogatori”
Borràs també comenta que “pensava que venia a una entrevista, no a un interrogatori ni un judici previ”, a la qual cosa Cristina Puig respon: “Em sap greu que digui això; no crec que li hàgim fet un judici previ; hem exposat el cas perquè la gent l’entengui”. Borràs afirma que l’exposició del videowall “ha parlat de sobrecostos, i no hi ha sobrecostos”, a la qual cosa Puig respon que “ho diu el jutge, no Jordi de Planell”.
Borràs a Puig: “Vostè em pregunta per un tema pel qual ja m’he passat quatre anys responent preguntes”
Tot seguit, la periodista pregunta pels correus interceptats que Borràs ha dit que haurien estat manipulats per la Guàrdia Civil, però la presidenta no respon: “Aquesta setmana se’ns ha comunicat una sentència sobre la retirada de dret a vot d’un diputat; vam estar reunits fins a altes hores perquè el Codi penal espanyol amenaça un membre de la Mesa. I vostè m’està preguntant per una interlocutòria sobre un tema del qual ja m’he passat quatre anys responent preguntes; és un cas que no existeix”, respon Borràs.
Puig segueix preguntant a Borràs sobre el suposat fraccionament, i li planteja si dimitirà arran de l’aplicació de l’article del Reglament del Parlament que preveu la suspensió d’un diputat si se li obre un judici oral per corrupció. Borràs explica que, a parer seu, aquest article vulnera la presumpció d’innocència i la seguretat jurídica dels diputats. “Es va incloure al Reglament del Parlament per un acord entre la portaveu de la CUP [en aquell moment, Anna Gabriel] i de Junts pel Sí [Marta Rovira, d’ERC]. És un error molt gran d’un Parlament que hauria de garantir tots els drets. Els serveis jurídics han proposat modificacions”. Borràs afirma que modificant el Reglament “tenim una oportunitat de no col·laborar amb la claveguera. Si dimiteixo, estaré col·laborant amb la claveguera de l’Estat”.
Resposta a Agnès Marquès: “Dir que hi haurà judici és vulnerar la presumpció d’innocència”
Després de l’entrevista, Puig dona pas a les preguntes dels col·laboradors, en què es produeixen diversos moments de tensió. Agnès Marquès comença la seva intervenció amb una reflexió sobre la presumpció d’innocència i el Reglament del Parlament, que al seu parer “no treu la presumpció d’innocència a ningú, sinó que s’enfoca cap a l’ètica política i l’exemplaritat”. Borràs respon a la periodista: “Vostè ha dit que jo tindré un judici. Que això passarà. I això és una possibilitat. Per tant, dir que això passarà és vulnerar la presumpció d’innocència. El cúmul d’afirmacions aparegudes condueix cap a això”.
Segons Borràs, “totes aquestes aparicions de relat donen l’aparença del que no és”. Marquès, però, segueix insistint i formula una pregunta: “Convocarà un ple per modificar l’article 25.4 del Reglament del Parlament”? Borràs respon que “la gent tendeix a pensar que tinc uns poders que no tinc: el Reglament no el modifica la Mesa ni la presidenta; són els grups parlamentaris”.
Resposta a Carla Turró: “Vostè és periodista, no fiscal”
Després de la intervenció de Marquès pren la paraula la periodista de la Cadena SER Carla Turró, que apunta que la investigació del cas de Borràs “poc té a veure amb la policia patriòtica” perquè ha estat pilotada pels Mossos d’Esquadra “durant la immensa majoria del temps”. Turró explica que la prova fonamental són els correus electrònics intervinguts pels Mossos, i fa una sèrie de preguntes a les quals Borràs acaba responent: “Vostè és periodista, no fiscal. No estic discutint amb vostè com si fos fiscal”.
“Les afirmacions que vostè fa no quadren amb les informacions que tenim per via judicial”, va dir la periodista de la Cadena SER
Turró hi respon: “No tinc cap voluntat de discutir amb vostè; com a periodistes el que volem és entendre les coses que passen i que les puguin entendre les persones que ens escolten i veuen, però les afirmacions que vostè fa no quadren amb les informacions que tenim per via judicial”. “He vist les seves entrevistes i continuo sense saber si vostè va escriure o no aquests mails i si són o no falsos”, pregunta Turró. “Segur que vostè té una opinió feta sobre la qüestió. Jo defensaré la meva innocència a capa i espasa. No donaré credibilitat a relats o proves de la Guàrdia Civil”, afirma Borràs.
L’entrevista acaba amb una reflexió de Cris Puig dirigida a Borràs: “La veig enfadada”. I Borràs reflexiona: “És indignació el que sents quan una feina que has dut a terme amb retallades econòmiques tan grans, veus com hi ha voluntat d’enfosquir-la. Em quedo amb la llum que he obtingut en l’acte d’aquest matí”.