Crític Cerca
Notícies

Qui són i quins negocis tenen els 28 catalans més rics?

Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, encapçala el rànquing de la llista de 'Forbes', amb un patrimoni de 1.900 milions d’euros

02/11/2021 | 22:00

La presidenta de CCEP, Sol Daurella, en una imatge del 2016. ACN

Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, encapçala l’any 2021 el rànquing dels catalans més rics que ha publicat la llista de Forbes, amb un patrimoni de 1.900 milions d’euros. Daurella, que en aquest exercici ha incrementat en 600 milions la valoració de la seva fortuna, ha desbancat l’empresari Manuel Lao, expropietari de l’imperi del joc i de les apostes Cirsa, que cau al número 3 de la llista, per darrere d’Isak Andic, propietari de Mango.

La revista Forbes ha publicat avui el seu rànquing anual, que analitza no solament la riquesa, sinó com aquestes persones gestionen el seu patrimoni i estudia el valor de mercat de les seves empreses i les seves propietats immobiliàries. En el global de l’Estat, les 100 fortunes principals acumulen 153.575 milions d’euros aquest 2021, un 17% més respecte a la dada de l’exercici del 2020, tot i l’impacte que hauria causat la crisi de la Covid.

Les fortunes catalanes sumen en total 19.375 milions d’euros segons el rànquing

Les 28 fortunes catalanes sumen en total 19.375 milions d’euros, segons el rànquing de Forbes. A l’Estat, Madrid és la comunitat amb un major nombre de persones riques, un total de 36. Tot i això, Galícia continua concentrant les xifres més elevades per la presència del fundador d’Inditex, Amancio Ortega (67.000 milions).

Qui són i que tenen en comú els noms catalans que figuren en aquesta llista? En la majoria dels casos, es tracta de nissagues històriques sovint enllaçades entre si. Els Daurella hi són presents a través de Sol Daurella, però també de les seves cosines Carmen, Alicia i Mercedes, o d’Alfonso Líbano Daurella, membre d’una altra branca de la família. Del grup Puig hi figuren el vicepresident, Manuel Puig Rocha, així com representants de dues branques familiars: els germans Marc, Antonio, Daniel i Manel Puig Guasch, i els germans Jorge, Josep i Oriol Puig, de la branca Alsina. Cognoms il·lustres com Godia, Palatchi, Andic o Thyssen-Bornemisza també figuren a la llista. S’estrenen a la llista de Forbes un dels fundadors i accionista de Fluidra, Óscar Serra (600 milions), David, Mar i Arnau Nogareda, propietaris dels Laboratoris Hipra (325 milions), i l’accionista de Wallbox, Marta Santacana (300 milions).

Aquests són els 28 catalans més rics segons la llista de Forbes.

1) Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners: 1.900 milions

L’empresa que presideix Sol Daurella és una de les majors multinacionals del grup i es dedica a la fabricació, l’embotellament i la distribució dels productes de Coca-cola a l’Europa occidental. Daurella també és accionista i consellera independent del Banc Santander, càrrec que havia ocupat al Banc de Sabadell i en empreses com Acciona. També és membre de la Junta del Cercle d’Economia de Barcelona, presidenta del Consell d’Administració del Teatre Nacional de Catalunya i patrona del Palau de la Música Catalana, a banda de formar part d’altres patronats com la fundació ESADE. La seva gestió al capdavant de l’empresa que dirigeix va ser criticada per les seves reticències etiquetar en català. Així i tot, va rebre la Creu de Sant Jordi i l’any 2016 va entrar a formar part del Consell Consultiu del Diplocat. Sol Daurella està casada amb l’exdirectiu del Barça Carles Vilarrubí, persona molt pròxima a la família Pujol.

Isak Andic, propietari de Mango. ACN

2) Isak Andic, propietari de Mango: 1.600 milions

Nascut a Istanbul, Andic va iniciar la seva carrera en el negoci de la moda a principis dels anys setanta i va fundar la firma el 1984. Fora del tèxtil, té una bona part de la seva fortuna invertida en el sector immobiliari: disposa de desenes de locals comercials repartits per Europa, els quals, abans de la pandèmia, estaven valorats en 719 milions d’euros. Ha format part de la Junta del Cercle d’Economia i del Patronat del Museu d’Art de Catalunya o de la Fundació Princesa d’Astúries, entre d’altres.

Manuel Lao / ARXIU

3) Manuel Lao, expropietari de l’imperi del joc Cirsa: 1.300 milions

Manuel Lao va ser un dels fundadors del grup de joc Cirsa, l’imperi de les apostes que té a la pràctica el monopoli del joc a l’Estat espanyol. L’any 2018, va vendre l’empresa al fons d’inversió Blackstone, per 2.235 milions d’euros. Prèviament, el 2007, havia constituït Nortia Corporation (avui, Nortia Capital), un conglomerat empresarial amb activitat en el sector del joc, dels hotels i dels negocis immobiliaris. Actualment, Lao inverteix una part de la seva fortuna a través d’aquesta societat i controla més del 6% de la socimi Merlin Properties.

El fundador del grup Pronovias, Alberto Palatchi, i el soci director de BC Partners, Jean-Baptiste Wautier/ Foto: PRONOVIAS – ACN

4) Alberto Palatchi, expropietari de Pronovias: 1.300 milions

Amb un capital de 1.300 milions d’euros, l’expropietari de Pronovias ocupa el quart lloc entre els catalans més rics. L’any 2017, Alberto Palatchi va vendre el 90% de la firma de moda nupcial al fons de capital risc BC Partners per més de 500 milions d’euros. Actualment, l’empresari canalitza les seves inversions a través del hòlding Galma Grupo Corporativo, el qual agrupa la seva societat immobiliària, la seva galeria d’art i dues de les seves sicavs (Gerprisa i Herprisa), que s’ubiquen entre les més grans del país. 

5) Antonio Gallardo Ballart, accionista de Laboratoris Almirall: 1.000 milions 

Antonio Gallardo i el seu germà Jorge són els principals accionistes individuals dels laboratoris farmacèutics Almirall, a través de la Corporación Genbad i Corporación Zamap, en la qual també participen els seus fills. Antonio Gallardo és el pare de Susana Gallardo, exdona d’Alberto Palatchi. El 2016 va transcendir que els dos germans van beneficiar-se de l’amnistia fiscal del Govern del PP per regularitzar el diner negre que amagaven a Suïssa a través de dues empreses de Panamà. Només van pagar 2,7 milions al fisc, el 2,4% del diner opac que amagaven.  

6) Jorge Gallardo Ballart, president del Grup Almirall: 1.000 milions

Jorge Gallardo presideix actualment el grup farmacèutic Almirall, que des del 2017 fins a l’actualitat ha quasi duplicat el seu valor a la borsa: ha crescut dels 1.444 milions d’euros als 2.600. Gallardo té un patrimoni de 1.000 milions, que s’estructura a través del Grupo Corporativo Landon, el qual també gestiona l’ampli patrimoni immobiliari de la família. En el sector sanitari privat, a més, l’empresari ha comprat el 80% del negoci hospitalari d’Adeslas i ha liderat la construcció del grup Vithas, el segon que opera a l’Estat espanyol per grandària.  

7) Carmen Daurella Aguilera, accionista de Coca-Cola Europacific Partners: 950 milions

La setena major fortuna catalana, que ascendeix a 950 milions d’euros, també forma part del clan Daurella: concretament, correspon a Carmen Daurella, la segona dona amb presència a la llista de Forbes. Carmen, cosina de Sol Daurella (presidenta de Coca-Cola Europacific Partners), és accionista d’aquesta firma a través del hòlding Cobega, el qual aglutina els negocis principals de la família.

El fundador i CEO d'Audax Energia, José Elías / Foto: JORDI PUJOLAR – ACN

8) José Elías, soci majoritari d’Audax Renovables: 900 milions

Amb 900 milions d’euros de patrimoni, José Elías és el vuitè català amb major fortuna. Elías va fundar la companyia dedicada a la producció d’energia Audax Renovables, de la qual és el soci majoritari i president. També controla la firma Audax Green a través de la seva societat Excelsior Times. En paral·lel, l’empresari té accions en els sectors de les telecomunicacions, de les infraestructures o de l’alimentació; concretament en els grups empresarials Ezentis, Aspy, Atrys Health, i en la cadena de supermercats La Sirena.

9) Manuel Puig Rocha, accionista majoritari del grup Puig: 850 milions

Manuel Puig és el vicepresident i el major accionista del grup Puig, una històrica companyia internacional que opera en els sectors de la moda i de la perfumeria. També posseeix el 5% del capital de la multinacional Fluidra, especialitzada en la construcció i el manteniment de piscines. Malgrat la caiguda del 24% dels ingressos que va patir el grup Puig a causa de les restriccions de la Covid, l’empresari acumula un capital de 850 milions d’euros.

10) Thomas Andreas Meyer, propietari de Desigual: 850 milions

Malgrat que Thomas Meyer va néixer a Suïssa, la seva carrera empresarial està lligada a Barcelona, on va fundar la cadena de confecció i moda Desigual, de la qual és propietari. Meyer acumula una fortuna de 850 milions d’euros i el seu imperi factura quasi 700 milions anuals.

11) Ricardo Portabella, accionista històric de Danone: 800 milions

Amb 800 milions d’euros de patrimoni, el propietari d’Anpora Patrimonio i accionista històric de Danone a l’Estat espanyol se situa en l’onzè lloc del rànquing dels catalans amb més capital. L’any 2018, Portabella va decidir traslladar la seu social d’aquest conglomerat empresarial, que havia estat radicat a Barcelona durant 16 anys, cap a Luxemburg. Aquell any, els actius consolidats d’Anpora es comptabilitzaven en aproximadament 900 milions d’euros i les participacions de la firma en altres companyies es valoraven en 312 milions. A banda, Ricardo Portabella també és el major accionista de la companyia de serveis financers Alantra Partners i té accions també a l’empresa Danone França.

Carmen Cervera a l'Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols / Foto: MARINA LÓPEZ – ACN

12) La baronessa Thyssen: 750 milions d’euros

Carmen Cervera, vídua del baró Heinrich Hans August Thyssen-Bornemisza de Kászon, té una fortuna de 750 milions d’euros. És propietària de la col·lecció de pintura exposada al Museu Thyssen de Madrid, que inclou més de 400 quadres. La baronessa, a més, ha aparegut en diverses investigacions periodístiques: el 2013, es va publicar que ella i el seu fill Borja gestionaven les pintures a través de societats offshore, i tres anys més tard apareixia als papers de Panamà com a propietària d’una d’aquestes societats.

13) Óscar Serra Duffo, accionista de piscines Fluidra: 600 milions

Óscar Serra acumula un patrimoni de 600 milions d’euros i se situa en el 13è lloc entre els catalans més rics. Serra és fundador i un dels accionistes principals de l’empresa de construcció de piscines Fluidra, la qual, des del 2017, ha multiplicat per cinc el seu valor a la borsa fins a superar els 7.100 milions d’euros.

14) Tomás Arrufat Pujol, de Proeduca Altus: 550 milions d’euros

El promotor de la societat Proeduca Altus disposa d’un capital de 550 milions d’euros. L’empresa, de la qual Tomás Arrufat és l’accionista principal, gestiona la Universitat Internacional La Rioja (Unir), un centre privat de formació online. A més, des que va sortir a la borsa fa dos anys, Proeduca Altus va duplicar la seva cotització fins als 760 milions d’euros, i des del 2020 manté un acord de col·laboració amb el Banc Santander.

15) Núria Roura Carreras, accionista de Grífols: 550 milions

Núria Roura, vídua de l’empresari Víctor Grífols, és una de les accionistes principals dels Laboratoris Grífols, que aquest setembre va anunciar l’adquisició de la companyia alemanya Biotest per un import de 1.100 milions d’euros. Núria Roura apareix a la llista de Forbes, amb un patrimoni de 550 milions.

16) Alicia i Mercedes Daurella, accionistes de Coca-Cola Europacific Partners: 550 milions

Entre els catalans més rics de la llista de Forbes hi apareixen altres membres de la família de Sol i Carmen Daurella. És el cas de les germanes Alicia i Mercedes, accionistes de la firma Coca-Cola Europacific Partners, que acumulen un patrimoni de 550 milions d’euros. Mercedes Daurella ha estat implicada en un cas de frau fiscal: el 2017 va arribar a un acord amb la Fiscalia en què va acceptar una pena de dos anys de presó pel fet de simular que tenia la seva residència a Mònaco i eludir la fiscalitat espanyola.

17) Mauricio Botton Carasso, net del fundador de Danone: 450 milions

Mauricio Botton és el net d’Isaac Carasso, fundador de la filial espanyola Danone. L’origen de la seva fortuna, que ascendeix a 450 milions d’euros, procedeix de la venda de Danone SA a la matriu francesa. Però, a banda, Botton ha anat incrementant el seu patrimoni amb inversions a través de Germina Finance, empresa dedicada a la compra, la subscripció, la permuta i l’adquisició de valors mobiliaris.

18) Liliana Godia Guardiola, propietària de BCN Godia: 450 milions

Liliana Godia és propietària de la societat BCN Godia i accionista de Naturgy. L’empresària va ser acusada d’haver defraudat més de 120.000 euros en IRPF entre el 2007 i el 2011, però va pactar amb la Fiscalia i amb les acusacions una conformitat per quedar exculpada de delicte fiscal. El seu marit i el seu cosí, en canvi, van acceptar penes de dos anys de presó i una multa de 2,4 milions. Avui, Liliana acumula una fortuna de 450 milions d’euros.

19) Alfonso Líbano Daurella, conseller de Coca-Cola Europacific Partners: 350 milions

El quart membre del clan Daurella que apareix a la llista de Forbes és l’accionista i conseller de Coca-Cola Europacific Partners, Alfonso Líbano, que té un patrimoni de 350 milions d’euros. Líbano és el conseller delegat del hòlding Cobega i també el president de l’European Family Businesses, la federació europea d’empreses familiars.

20) Marc, Antonio, Daniel i Manel Puig Guasch: 325 milions

Els quatre germans són accionistes del grup Puig i acumulen una fortuna de 325 milions d’euros cada un. L’empresa té previst arribar a 4.000 milions d’euros de facturació el 2025 amb la compra de la firma britànica de maquillatge Charlotte Tilbury.

21) David, Mar i Arnau Nogareda, de Laboratoris Hipra: 325 milions cadascun

Els germans Nogareda són els propietaris de Laboratoris Hipra, que està desenvolupant una nova vacuna contra la Covid en col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona. Entre tots tres sumen un patrimoni de 975 euros, 325 cada un.

El conseller delegat de Wallbox, Enric Asunción / Foto: WALLBOX – ACN

22) Enric Asunción, cofundador i accionista de Wallbox: 325 milions

El cofundador i accionista de Wallbox, Enric Asunción, també té un capital que ascendeix a 325 milions d’euros. Wallbox és una start-up per a la recàrrega de vehicles elèctrics que té relació amb empreses com Iberdrola: la multinacional és una de les accionistes principals d’aquest fabricant, amb el qual ha acordat la compra de 1.000 carregadors ràpids. A més, durant el primer semestre d’aquest any ha crescut un 300% i cotitza a la borsa de Nova York amb una valoració de 1.475 milions de dòlars. Enric Asunción, que va posar en marxa Wallbox, té un capital de 325 milions d’euros.

23) J. Luis, Marc, Jorge i Xavier Rubiralta, propietaris de Wertenlife: 300 milions cadascun

Els quatre germans Rubiralta sumen un patrimoni en total superior a 1.200 milions d’euros (300 milions cada un) que provenen, majoritàriament, de l’empresa que tenen en propietat: Werfenlife. La companyia està especialitzada en tecnologia sanitària i té presència en més de 30 països.

24) Marta Santacana, accionista de Wallbox: 300 milions

Marta Santacana és accionista de Wallbox i controla l’empresa Eurofred (especialitzada en climatització i responsable de l’arribada de l’aire condicionat o de les neveres per als gelats) a través del hòlding Anangu Grup. Santacana, que té una fortuna de 300 milions d’euros, té altres societats, entre les quals, també una sicav.

25) Manuel, María, Magdalena i Jordi Canivell, accionistes de Grífols: 300 milions cadascun

Els germans Manuel, María, Jordi i Magdalena Canivell són accionistes de Grífols. La seva fortuna ascendeix a 300 milions d’euros cada un segons la llista de Forbes.

26) Javier Ventura Ferrero, propietari d’Adam Foods: 275 milions

Adam Foods és una escissió de l’antiga Nutrexpa, històrica empresa catalana del sector de l’alimentació creadora del popular ColaCao. Adam Foods i Nestlé col·laboren en l’actualitat en el llançament de productes.

27) Paloma García i Asunción Peña, accionistes d’El Corte Inglés: 275 milions cadascuna

García i Peña són accionistes d’El Corte Inglés a través de Cartera Mancor. Les seves accions provenen de l’herència del seu pare, José Antonio García Miranda, mort l’any 2008, cosí d’Isidoro Álvarez.

28) Jorge, Josep i Oriol Puig, accionistes del grup Puig: 250 milions cadascun

Els germans Jorge, Josep i Oriol representen els Alsina, una de les branques familiars del Grup Puig. La família té, a més del grup de perfums i de moda, interessos a Flamasats, la socimi immobiliària Colonial i són socis d’Adolfo Domínguez i Textil Lonia.

Periodisme pel dret a l'habitatge

Suma't a CRÍTIC i t'enviem a casa la nova revista 'Habitar'

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i la revista 'Emergència' (2021)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies