Crític Cerca
Opinió
Andreu Escrivà

Andreu Escrivà

Ambientòleg i escriptor

Què puc fer jo per ajudar a frenar el canvi climàtic?

El llibre ‘I ara jo què faig? Com véncer la culpa climàtica i passar a l'acció' proposa una llista d'idees per posar en pràctica l'ecologisme

12/05/2021 | 06:00

Valora la possibilitat d'instal·lar elements d'autoconsum particular o compartit / CHRIS AND JENNI – CC

[Aquest text és l’apèndix del llibre I ara jo què faig? Com véncer la culpa climàtica i passar a l’acció, publicat en català a Sembra Llibres i en castellà a Capitán Swing.]

Aquestes són idees soltes, a manera d’ingredients per a cuinar la teua recepta d’activisme climàtic, acció individual i transformació col·lectiva. Que no et desanimen els errors ni els camins sense eixida; la clau és provar i aprendre, compartir i repetir, construir i proveir un rebost d’eines climàtiques ampli, versàtil i que s’adapte a nosaltres.

  • Pensa en el canvi climàtic. Demostra honestedat. Si vas a algun tipus de teràpia, comparteix també allí què et fa sentir tota la informació que reps sobre el tema.
  • Abans d’actuar, recorda que hem d’aspirar a provocar canvis transformacionals, no incrementals. Que qualsevol acció individual té un valor intrínsec, però que la seua finalitat va més enllà de tu: és construir una acció col·lectiva.
  • Parla’n. No sermoneges, ni imposes, ni dones lliçons acadèmiques. No cal que cada vegada que parles aboques tota la informació de la qual disposes. Pots incloure-hi humor, connectar-ho amb la teua vida, també amb les teues preocupacions. Tracta-ho, sempre que pugues, com un tema de conversa més: t’importa, però no monopolitza la teua vida.
  • Sigues una persona curiosa. Pregunta’t com canviar el que no t’agrada. Aprèn i no et conformes amb l’explicació superficial. Llig, escolta, pregunta. A vegades costa, però sempre val la pena.
  • Prova d’obrar tan proper com pugues als teus valors i al que et defineix com a persona. No et fustigues si fas coses allunyades en el dia a dia, i centra’t en aquelles parcel·les que sí que pots canviar. Tria les teues batalles.
  • Uneix-te a alguna mena d’activisme veïnal, ambiental o de protecció del territori i les de persones. Participa en concentracions i manifestacions. Si hi ha una cosa amb la qual no estigues d’acord, dis-ho de manera respectuosa, aportant propostes o nous enfocaments.
  • Fes costat als joves que es manifesten pel clima, i també a la gent de qualsevol edat, especialment als majors: tenen molt a aportar i nosaltres tenim el deure d’escoltar. No els uses només com a reclam de receptes, trucs per a estalviar o per a estirar el fil d’històries de vides sense plàstic; aprenguem junts.
  • Implica’t en la vida del teu barri, també del teu edifici. Com més dens és l’entramat social, més resistent és als impactes. Necessitem teixir i reforçar la vertadera argamassa de la vida en comú, que no està composta de bombolles, sinó de fils.
  • Promou comportaments ambientalment responsables en la teua empresa. Si en el teu equip voleu per treball, planteja la possibilitat de realitzar trobades i reunions a distància, o busca alternatives a l’avió.
  • Si tens fills o filles en edat escolar, preocupa’t pel seu currículum i exigeix que se’ls oferisca educació ambiental pública i de qualitat, i que no se circumscriga a una visita o un taller. Pregunta com es tracta del tema del canvi climàtic més enllà de la classe de ciències naturals.
  • Si no pots unir-te i participar de manera habitual, o no t’hi sents a gust, sempre pots donar diners, o temps; per exemple, ajudant en la preparació d’accions o materials.
  • Fes-te soci d’algun mitjà de comunicació que informe amb freqüència i rigor de la crisi climàtica. Si ja eres subscriptor o lector habitual d’un mitjà i creus que la cobertura que ofereixen és millorable, fes-ho saber.
  • Intenta moure’t sense motor: guanyaràs en salut, benestar i fins i tot en temps. Si no t’és possible, opta pel transport públic. Si no ho tens disponible al teu voltant, comparteix cotxe i, alhora, exigeix una xarxa suficient que connecte el teu barri amb el teu centre de treball o llocs d’oci. Quan conduïsques, fes-ho de manera eficient: estalviaràs fins al 25% de combustible i disminuiràs el risc d’accidents.
  • Excepte en casos molt excepcionals, i exclosos per descomptat els qui han optat pel veganisme i vegetarianisme, tots podem —i hem de— reduir la ingesta de productes d’origen animal, especialment de carn. Hi ha diferents esquemes: un dia sense carn a la setmana, dieta vegana entre setmana i omnívora els caps de setmana… Tria el que més s’adapte a tu. No t’obsessiones amb seguir una dieta en particular, ni amb ser «flexitarià» o «climatarià». No, no cal que deixes de menjar carn per complet per a salvar el planeta. Menja de forma equilibrada i sigues conscient de l’impacte que generes, per a disminuir-lo quan siga possible. Quan consumisques carn, llet, formatge o ous, i sempre que pugues, informa-te’n sobre l’origen, la proximitat i les condicions de benestar. Espaiar el seu consum, a més, et farà apreciar-los millor.
  • Compra aliments tan poc processats com pugues: disminuiràs la teua petjada de carboni i milloraràs la teua dieta. Fixa’t que siguen de temporada i de proximitat.
  • Rebutja embolcalls superflus i, si el teu supermercat o botiga ho permet (cada vegada són més), compra a granel. Aposta per l’aigua de l’aixeta, perquè, si hi renunciem, estem cedint el control de l’aigua a empreses privades. Si no ens preocupem de l’aigua que arriba a les nostres cases, hi haurà un dia en què perdrem el control sobre la seua qualitat i subministrament.
  • Disminueix al màxim el desaprofitament alimentari. Tirar menjar al fem hauria d’ocórrer només en ocasions excepcionals i molt justificades. Compra amb llista, no cuines més del que necessites, aprofita’n les sobres (o comparteix-les). A més, estalviaràs.
Si has de volar amb avió, cerca primer alternatives amb tren / PHILLIP CAPPER – CC

Informa’t sobre la possibilitat de contractar energia d’origen renovable, especialment si és a través d’una cooperativa

  • Si has de volar amb avió, cerca primer alternatives amb tren. Quan ho faces, considera el temps total, no només el del trajecte: l’espera en l’aeroport, els controls de seguretat, el temps d’embarcar-te, la recollida d’equipatge, el trasllat des de l’aeroport… A més, guanyaràs en comoditat, en espai i en paisatge.
  • Però, abans d’això, planteja’t on vols anar i per què. Investiga sobre destinacions pròximes; és molt possible que t’emportes una sorpresa i descobrisques racons increïbles a un tir de pedra. Té menor impacte climàtic un viatge a un complex turístic de la costa mediterrània, per molt estigmatitzats que estiguen, que a un ecohotel de fusta enmig de la selva a Tailàndia. No et culpabilitzes, però qüestiona’t el teu rol de turista.
  • Estalvia energia. L’objectiu no és l’eficiència, sinó l’estalvi net. Apaga els llums i desendolla els aparells electrònics quan no els uses. Si no pots fer-ho amb tots, almenys sí amb els que uses de forma més esporàdica. Adapta la teua manera de vestir a les condicions de temperatura, i planteja possibles canvis del codi de vestimenta en el treball si cal.
  • Informa’t sobre la possibilitat de contractar energia d’origen renovable, especialment si és a través d’una cooperativa.
  • Valora la possibilitat d’instal·lar elements d’autoconsum particular o compartit, segons siga el teu cas. El cost i la facilitat et poden sorprendre.
  • Fes que la teua casa siga el més eficient possible energèticament, aïllant-la de l’exterior, compartimentant estances i usant solucions tan antigues, simples i decoratives com les cortines.
  • Redueix el teu consum de tot allò que no necessites, del que no usaràs, del que acabaràs tirant i lamentant haver-t’hi gastat els diners. Si volem transitar cap a estructures ecosocials que possibiliten un futur realment sostenible, hem de decréixer en les nostres necessitats materials.
  • Allarga la vida de tot allò que pugues, tot el temps que pugues.
  • En particular, prova de comprar només la roba que t’hages de posar més de deu vegades. Si t’agrada molt, arregla-la.
  • Protegeix-te dels estímuls continus de la publicitat de la moda ràpida.
  • Descarbonitza el teu oci. Caminar, llegir o xarrar tenen una petjada de carboni inapreciable. Necessitaràs temps, és clar.
  • Lluita pel teu temps en tots aquells espais que et siga possible, especialment en el treball. Fes saber que el teu temps és valuós. Primer, convenç-te’n tu.
  • Ganduleja, avorreix-te, dibuixa, comença a llegir un mal llibre, mira’t una sèrie prescindible. Deixa descansar el teu cervell.
  • Vota en conseqüència a les teues idees i valors, i informa’t del programa en matèria climàtica dels partits. Exigeix que implementen les mesures més ambicioses possibles. No esperes a les següents eleccions per a fer-los-ho saber.
  • Defensa allò que t’importa. Cuida petits espais compartits en el barri o la natura pròxima. Planteja’t la possibilitat d’iniciar accions legals per a preservar-los.
  • Cuida’t. Si et prens tot això seriosament, necessitaràs cuidar-te, perquè aquest és un assumpte que pot portar-te a l’obsessió i fatiga contínua. De segur que el canvi climàtic i el teu impacte són només unes d’entre moltes preocupacions amb les quals has de bregar en la teua vida diària. Busca ajuda si ho necessites. Sigues conscient de la importància que té la salut mental: sense ella, no hi ha activisme climàtic possible. Eres una persona, no un robot. Afortunadament.
  • Fes teua i completa aquesta llista, que sempre estarà, per sort, incompleta.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies