27/05/2019 | 01:54
A les Illes Balears, en les eleccions autonòmiques i municipals, el Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) ha sigut la formació que ha capitalitzat el vot de l’últim cicle de protestes, igual com ha passat amb el PSOE a l’Estat espanyol. En canvi, l’espai de l’esquerra sobiranista i ecologista de MÉS ha sigut qui ha rebut un càstig més contundent del seu electorat. Els últims mesos semblava que aquest partit, agrupació de PSM i IniciativaVerds, podria augmentar el seu poder en el flanc de les esquerres però els resultats confirmen que els socialistes barren el pas al creixement de MÉS per Mallorca i Menorca.
La baixada dels ecosobiranistes és especialment rellevant a l’àrea metropolitana de Palma i a la mateixa capital. Podia semblar que el lideratge fresc del fins ara alcalde Antoni Noguera aconseguiria evitar la sagnia de MÉS, però no ha estat així. Les seves apostes valentes contra els lobbies i el lloguer turístic no li han evitat un vot de càstig: MÉS a Palma no tindrà alcalde, s’ha quedat amb 3 regidors i ha acabat com a sisena força a l’Ajuntament.
Els resultats de MÉS són un retrocés que, en alguns espais, deixen el seu suport al que tenia el PSM als anys 90 o, si es vol, el 2011, abans del cicle actual. Es mantenen algunes alcaldies rellevants a Mallorca i Menorca, però la davallada que pateix la coalició és massa important per no fer autocrítica després dels pobres resultats que va obtenir ja a les eleccions espanyoles (l’afromallorquí Guillem Balboa va quedar fora del Congrés) i a les mateixes eleccions europees d’avui (on els partits d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont han superat MÉS en vots).
El suport que ha rebut MÉS és menys del previst, però el cert és que des de l’ecologisme i des dels moviments per la llengua – dos dels espais socials més importants del sobiranisme mallorquí- les crítiques a la gestió del govern de progrés s’han fet paleses durant tota la legislatura. És especialment rellevant, però, que el vot de càstig hagi anat a parar de forma preeminent als ecosobiranistes, encara que han acabat sent tercera força en implantació municipal.
En canvi, ni els socialistes ni els ‘podemites’ han sortit tan perjudicats. Una lectura d’aquests resultats és que l’electorat progressista té una visió provinciana i poc autocentrada de les Illes. Els votants aposten per opcions que són sucursals de partits estatals seguint les petjades del que ha passat a l’Estat espanyol.