Crític Cerca
Opinió

Els 10 llibres que recomanaríem llegir a Pilar Rahola, a Sílvia Orriols o al president de Mercadona

Quines obres, amb sentit crític i de denúncia social, en català o en castellà, hauríem de regalar aquest Sant Jordi a alguns famosos i per quina raó?

19/04/2024 | 06:00

Pilar Rahola, Sílvia Orriols i Juan Roig / ARXIU

Els membres de la redacció de CRÍTIC tornem a personalitzar les nostres recomanacions literàries per segon Sant Jordi consecutiu. Hem escollit llibres amb sentit crític i de denúncia social, com sempre, ja siguin en català o en castellà, i, a més a més, cada obra està pensada per a alguna persona en concret: la periodista i escriptora Pilar Rahola; l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols; el nou president de l’Argentina, Javier Milei, o el propietari dels supermercats Mercadona, Juan Roig, per exemple, i així fins a 10 personatges coneguts, per diferents raons i de diferents àmbits, als quals adrecem directament la nostra proposta. A la resta de lectores i lectors, us llancem un suggeriment més genèric: aquest any, participeu en el Verkami per fer possible el llibre de Xavier Giró Contra la neutralitat, que editem Pol·len Edicions i CRÍTIC, i busqueu sempre lectures que us facin reflexionar!

  • Laia Soldevila recomana 'Lo mig del món' a Juan Roig, president de Mercadona

    Laia Soldevila recomana 'Lo mig del món' a Juan Roig, president de Mercadona

    El territori només com a negoci. Les persones tan sols com a mà d’obra. Els aliments com a simples béns de mercat. I Mercadona que, aquest 2023 ha trencat la barrera dels 1.000 milions d’euros de benefici. Potser al seu president, Juan Roig, li aniria bé llegir Lo mig del món, de Roser Vernet, per entendre que un territori no és un producte de compravenda. Un territori és un vincle amb la gent que l’habita, que el cuida, que el parla, que el recorda i que el llega a les generacions que faran el mateix l’endemà. Roser Vernet ho explica des del Priorat, però les seves reflexions, apunts i divagacions podrien aplicar-se a tots aquells territoris que malden per (sobre)viure enmig d’individualismes i de grans negocis especulatius.

  • Jordi de Miguel recomana 'Vull estar despert quan em mori' a Pilar Rahola, periodista

    Jordi de Miguel recomana 'Vull estar despert quan em mori' a Pilar Rahola, periodista

    “Alguns nens han inventat una nova i enginyosa manera d’assegurar-se que la seva història sigui explicada, o almenys quedi registrada, fins i tot després d’haver estat esbocinats per un míssil israelià. Perquè els seus cossos siguin reconeguts, han començat a escriure els seus noms amb marcadors a les mans i les cames”. Testimoni en primera persona de la massacre quotidiana que viu el poble palestí (i de la seva infatigable resistència), recomano Vull estar despert quan em mori. Diari d’un genocidi, d’Atef Abu Saif, a Pilar Rahola i a tots aquells que no només deshumanitzen les més de 30.000 víctimes assassinades pel Govern israelià, sinó que donen suport polític i mediàtic a un estat sostingut per l’apartheid més violent.

  • Sergi Picazo recomana '¿Vidas segregadas? Reconstruir fraternidad' a Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana

    Sergi Picazo recomana '¿Vidas segregadas? Reconstruir fraternidad' a Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana

    El codi postal és més important que el codi genètic. El codi postal és més important que el país d’origen. Cal tornar a parlar de classes socials i dels barris trinxats: cal parlar de la segregació entre escola pública i concertada; de qui va al CAP i de qui va a la mútua; de qui pot fer activitats extraescolars i de qui no en pot fer. No ens hem d’equivocar assimilant estrangeria amb pobresa, ajudes socials o delinqüència com fan Vox i Aliança Catalana. El llibre, dirigit per Ricard Gomà i Ismael Blanco, compila una dotzena d’estudis, amb dades sobre la desigualtat en qüestions com la salut, l’educació, l’associacionisme o la participació electoral. “Catalunya té una de les taxes de desigualtat més grans de la Unió Europea”, conclouen.

  • Helena Martín recomana 'Las malas' a Javier Milei, president de l'Argentina

    Helena Martín recomana 'Las malas' a Javier Milei, president de l'Argentina

    A Javier Milei, president de l’Argentina, negacionista de la violència masclista i polític en contra dels drets de les persones LGTBI, li recomano la memòria del seu país a través de les paraules de Camila Sosa. Aquesta novel·la recorre la infància i la joventut d’una noia que arriba a Córdoba i s’uneix a una comunitat de transvestits on creix en l’alegria, la companyia, el dolor, la festa i la fúria transvestida. Un llibre que segur que li recorda que la resistència a la dreta i a l’odi hi era molt abans que ell, posant els colzes encara que fos a les zones fosques dels parcs. Els veïns xilens també poden deixar-li Tengo miedo torero, de Pedro Lemebel, un exemple de la dissidència més poètica durant la dictadura pinochetista.

    • Las malas, de Camila Sosa Villada (Tusquets Editores, 2020)
  • Roger Palà recomana 'Les forces motrius de la revolució' al president Pere Aragonès

    Roger Palà recomana 'Les forces motrius de la revolució' al president Pere Aragonès

    Joaquim Maurín, líder del Bloc Obrer i Camperol i fundador del POUM, és un dels militants i pensadors marxistes dels anys trenta més poc reivindicats. Xavi Milian i Roc Solà el recuperen per primer cop en català en aquest volum de Tigre de Paper, que recull un llibre publicat l’any 1931 i una sèrie d’articles a Lucha Social i La Batalla. Una de les tesis de Maurín és que la transformació social a l’Estat espanyol només pot anar de bracet d’una coalició entre la pagesia, el proletariat i els moviments d’emancipació nacional, el que anomena les tres forces motrius de la revolució. Maurín és un personatge complex i contradictori. Perseguit per l’estalinisme com tots els militants del POUM, passà la segona part de la seva vida exiliat als Estats Units i va fundar una agència periodística de signe conservador, per la qual cosa hi ha qui vol despullar-lo de les seves credencials revolucionàries i apropiar-se’l en clau liberal. La seva obra, original i desacomplexada, ressona encara en els debats d’avui de l’esquerra. Per això la recomano al president Pere Aragonès, d’ERC.

  • Verónica García recomana 'Santificaràs les festes' als qui volen acabar amb l'Alternativa de Manresa

    Verónica García recomana 'Santificaràs les festes' als qui volen acabar amb l'Alternativa de Manresa

    Dels festius marcats pel calendari religiós a les raves que omplen la perifèria cada setmana, cada festa és plena de codis i rituals que la fan ser digna de ser celebrada, i, sobretot, desitjada. A Santificaràs les festes, Maria Garganté repensa com els festius han modelat l’ocupació de l’espai públic, la cultura del treball i l’ordenació del temps lliure, a la vegada que ens ofereix un mapa riquíssim de tradicions i cultures locals catalanes. Ara que està contra les cordes, Santificaràs les festes seria una lectura ideal per a tots els qui volen acabar amb l’Alternativa de Manresa, sense entendre que una festa mai no és només una festa, tot i que potser també n’hi hauria d’haver prou amb això.

  • Manel Riu recomana 'Supersario' a Josep Sánchez Llibre, president de la patronal Foment del Treball

    Manel Riu recomana 'Supersario' a Josep Sánchez Llibre, president de la patronal Foment del Treball

    Supersaurio, de Meryem El Mehdati, és una novel·la que despulla amb ironia la relació entre les joves i el món del treball. Les vivències de la Meryem a Supersaurio —alter ego de la cadena de supermercats canària Hiperdino— són una lectura amena, però hi ha molta xixa entre línies. L’autora fa un retrat molt graciós dels protocols socials absurds que imperen en les oficines d’arreu, però també assenyala altres coses: el racisme quotidià, els excessos del turisme a Gran Canària, com és viure sense expectatives de futur… Tant de bo Josep Sánchez Llibre, president de la gran patronal catalana, se’l llegís i pogués apreciar, almenys lleugerament, com sona de ridícula la cançoneta buida sobre el desenvolupament i els llocs de treball que no para de repetir.

    • Supersaurio, de Meryem El Mehdati (Blackie Books, 2022)
  • Joan Vila i Triadú recomana 'Vicent Andrés Estellés. La veu d'un poble' a Vicente Barrera, extorero i conseller valencià de Cultura (Vox)

    Joan Vila i Triadú recomana 'Vicent Andrés Estellés. La veu d'un poble' a Vicente Barrera, extorero i conseller valencià de Cultura (Vox)

    Enguany se celebra el centenari del seu naixement, però la Generalitat Valenciana, governada pel PP i Vox, ha decidit no participar-hi. El poeta més important del segle XX al País Valencià, Vicent Andrés Estellés, és encara un desconegut per a molta gent, més enllà d’algunes cançons d’Ovidi Montllor. Aquesta biografia, del cantant i filòleg Pau Alabajos, ens apropa la trajectòria vital de l’escriptor de Burjassot a través dels seus versos i ens mostra la vessant més humana d’Estellés, el “poeta que va esdevenir la veu d’un poble”. Entendrà l’extorero i vicepresident valencià en representació de Vox, Vicente Barrera, per què crec que se l’ha de llegir?

  • Laura Aznar recomana 'Estuve aquí y me acordé de nosotros' a Jordi Clos, hoteler i president de Turisme de Barcelona

    Laura Aznar recomana 'Estuve aquí y me acordé de nosotros' a Jordi Clos, hoteler i president de Turisme de Barcelona

    “—Sou recol·lectors de palletes d’or— els diu un dia el Palas. Heu de parlar, preguntar, fingir interès. Com ha anat el vol? D’on venen? Com es diu el seu gos? […] Aquesta és l’experiència del luxe; això és, de fet, el luxe. La curiositat i l’afany del treballador”. En aquesta obra, a cavall entre l’assaig, la crònica i l’observació antropològica, Anna Pacheco radiografia les condicions laborals dels treballadors de tres hotels de luxe de Barcelona i la relació que s’estableix entre la plantilla i els càrrecs directius i intermedis. 140 pàgines mal comptades en què, a partir de les converses amb els empleats i la infiltració en reunions d’equip i trobades d’empresa, l’autora reflexiona sobre la cara amarga del turisme, el luxe, la “cultura de l’atrafegament”, el corporativisme aspiracional o el (no) ressentiment de classe. La recomano a l’hoteler Jordi Clos, que, des del consorci Turisme de Barcelona, ens ven una versió edulcorada del turisme a la capital catalana.

  • Carles Estapé recomana 'Qui no vulgui pols..." a Salvador Illa, líder del PSC

    Carles Estapé recomana 'Qui no vulgui pols…" a Salvador Illa, líder del PSC

    A Qui no vulgui pols…, l’amic Toni Rodon afirma que la confrontació i la polarització política són necessàries. L’autor afirma que la polarització és un concepte que és moda, i que s’utilitza per fer o no fer alguna acció. “Les referències a la tensió política són habituals i parlar bé de la polarització és arriscat, atès que sovint se l’associa a fenòmens com l’elecció de Donald Trump o el procés català”. Rodon defensa que el fet de fer constantment referència a la polarització i que estiguem sempre enfadats per motius polítics és un instrument del poder per mantenir els seus privilegis. El text planteja que la tensió elevada pot ser perjudicial per al sistema polític, i per a la qualitat de les democràcies, però que la manca de polarització és també un mal símptoma. Faria bé de llegir-lo el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que demana “passar pàgina” del Procés perquè va polaritzar la societat catalana.

Periodisme pel dret a l'habitatge

Suma't a CRÍTIC i t'enviem a casa la nova revista 'Habitar'

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i la revista 'Emergència' (2021)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies