22/07/2024 | 06:00
El 2023, més de 18,5 milions de turistes procedents de fora de l’Estat van visitar Catalunya i la immensa majoria van passar per Barcelona o van recórrer els municipis de la Costa Brava i de la Costa Daurada. La xifra representa un augment del 22% respecte al 2022, quan n’hi van arribar 14,7 milions. De fet, només els primers quatre mesos d’aquest any, i, per tant, en temporada baixa, han passat pel Principat gairebé 5,5 milions de visitants estrangers. Com és el mapa de la massificació turística a Catalunya?
Aquests són els càlculs de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a partir de la informació recopilada pels tres grans operadors de telefonia mòbil a Espanya: Movistar, Vodafone i Orange. Les companyies han monitorat la posició dels dispositius dels turistes residents fora de l’Estat, utilitzant la informació dels mòbils amb targeta SIM d’operadores internacionals que s’han connectat a la xarxa de les operadores espanyoles. Això permet saber la procedència dels turistes i els llocs de destinació dels seus viatges. Un mapa similar al de l'impacte dels pisos turístics arreu del territori.
Barcelona, 2023: 7,2 milions de turistes no residents a Espanya
La destinació estrella dels turistes és Barcelona. Només per aquesta ciutat hi van passar gairebé 7,2 milions de persones residents fora del territori espanyol: un nombre creixent després de la pandèmia, si tenim en compte que l’INE en va comptabilitzar 5,7 milions l’any 2022.
26 milions de turistes estrangers i espanyols van visitar Barcelona i la regió metropolitana
A les xifres assolides el 2023, s'hi ha de sumar també el volum de visitants que viuen a l’Estat espanyol. Segons els càlculs de l’Observatori del Turisme de Barcelona, el total ascendiria fins als 15,6 milions de turistes que van pernoctar en algun allotjament dins la capital catalana. A més, l’Observatori també estudia els moviments dels visitants per tota la regió metropolitana, que inclou 164 municipis i on es van allotjar 10,3 milions de turistes més. D’aquesta manera, la fotografia completa del nombre de residents estrangers i espanyols que van viatjar a la ciutat o a la regió metropolitana per fer-hi turisme s’eleva fins als 26 milions de persones.
El 'top 10' de les destinacions turístiques: els municipis de la Costa Brava i de la Costa Daurada
En el top 10 dels municipis més visitats, la Jonquera se situa en el segon lloc, tot i que a molta distància de Barcelona: va ser la destinació turística principal per a 820.612 residents estrangers. Tanmateix, el fet que hi hagi un pas fronterer amb França podria explicar aquesta afluència de visitants. De fet, segons el grup d'estacions del servei OnTurtle (RedTortuga), hi travessen diàriament més d’11.000 camions.
Tal com s’observa al mapa, la immensa majoria de les ciutats on es concentra un major nombre de turistes s’ubiquen a la zona de la Costa Brava i la Costa Daurada. És en aquestes dues franges del litoral on hi ha quasi tots els municipis que han rebut més de 100.000 turistes provinents de fora de l’Estat.
Quasi tots els municipis de la Costa Brava i de la Costa Daurada han rebut més de 100.000 turistes de fora de l'Estat
L’excepció d'aquesta regla són el Prat de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat, que ocupen el cinquè i el setè lloc del rànquing dels més visitats. El 2023, van ser la destinació principal de 450.000 i 270.000 turistes residents fora d’Espanya, respectivament. De fet, entre les localitats més visitades també s’hi troben d’altres que, geogràficament, s’ubiquen en l’entorn de Barcelona. Aquest és el cas de Sant Cugat del Vallès (118.000 turistes no residents a l’Estat espanyol) i de Badalona (113.000), tot i que les xifres poden ser conseqüència del fet que alguns visitants podrien pernoctar en ciutats properes a la capital catalana per una qüestió de preu o de disponibilitat de places turístiques. També del fet que algunes d'aquestes ciutats metropolitanes s'estan convertint en un pol d'atracció turística en si mateixes i en zones d'inversió dels grups hotelers. L'Hospitalet, per exemple, va tancar l'any passat amb més d'un milió de pernoctacions en hotels, una xifra rècord que s'explica perquè, després que a Barcelona s'aprovés el Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT) per posar fre al creixement de les zones turístiques més saturades, va augmentar el nombre d'inversors que van interessar-se per aquest altre municipi, on se celebren congressos tan importants com el Mobile World Congress.
Per ordre, el tercer municipi amb més afluència turística és Lloret de Mar, amb 642.200 turistes estrangers el 2023, seguit de Salou (557.300). Després del Prat de Llobregat, el sisè lloc l’ocupa Roses (301.500); el vuitè, Castelló d’Empúries (261.300), i tanquen el top 10 Sitges (237.000) i Tarragona (183.500).
El turisme d’esquí i de muntanya
Al marge de les zones de costa, tres de les destinacions preferides dels turistes no residents a Espanya són les zones d’esquí i de muntanya. Les Valls de Valira, el segon municipi més extens de l’Alt Urgell, a tocar d’Andorra, rep gairebé 81.000 visitants.
Un altre dels punts turístics calents al territori són els municipis de la comarca de la Vall d’Aran. Bossòst, que l’any 2023 tenia una població de 1.138 habitants, va rebre un total de 62.602 turistes, mentre que Naut Aran va ser la destinació principal de 34.694 viatgers més, i Vielha, de 28.172 d’addicionals. La comarca sencera va ser visitada per 175.400 turistes.
L’any passat, Lleida va ser la destinació turística de 92.701 persones, fet que la situa en el vint-i-setè lloc en el rànquing dels municipis més visitats per residents fora de l’Estat espanyol. Tanmateix, a les altres capitals de demarcació, l’afluència turística va ser encara major: a banda de Barcelona, la destinació principal amb molta diferència, a Tarragona van ser detectats 183.486 dispositius mòbils amb targetes SIM estrangeres, i a Girona, 124.301.