21/10/2024 | 06:00
Heu rebut mai un SMS de l’Agència Tributària que diu que poseu les vostres dades al web i us tornaran diners de la declaració de la renda? Us han trucat alguna vegada del vostre banc per demanar-vos dades bancàries i després us han penjat el telèfon? Heu clicat en alguna ocasió en un enllaç de Correus que us demana accés al vostre correu, perquè el vostre paquet s’ha perdut?
Potser us ha passat a vosaltres o teniu algú del vostre entorn a qui li ha passat. Moltes d’aquestes situacions són exemples reals de l’anomenat phishing, una pràctica delictiva que consisteix en l’apropiació de les dades personals i de les claus bancàries per suplantar la identitat de la víctima i atacar el seu patrimoni.
Els últims quatre anys, aquest tipus de situacions han crescut de forma exponencial i s’han sofisticat encara més. Es calcula que, només l’any 2023, més de 300.000 persones ja van patir phishing a l’Estat espanyol, amb conseqüències milionàries. Com a usuaris, podem fer alguna cosa per protegir-nos d’aquestes estafes digitals?
La resposta és que sí i, en molts casos, si el ciberdelicte afecta els nostres comptes bancaris, també el banc hi té la seva part de responsabilitat (tot i que no sempre ho sabem). Per tenir tota la informació per autodefensar-nos, des de CRÍTIC ens hem ajuntat, de nou, amb el Col·lectiu Ronda, la cooperativa d’advocats que fa més de 50 anys que defensa els drets individuals i col·lectius, també en qüestions relacionades amb el dret bancari. Amb ells us presentem, des d’avui dilluns, 21 d’octubre, i fins divendres, 25 d’octubre, una setmana temàtica per l’autodefensa contra les estafes digitals.
Per començar, avui us expliquem millor en què consisteix el phishing amb un episodi d’El pòdcast de CRÍTIC: especial sobre estafes digitals en el qual la periodista Laura Aznar entrevista Òscar Serrano, advocat del Col·lectiu Ronda especialitzat en dret bancari. Us el recomano molt, perquè hi trobareu respostes amenes i molt pràctiques! I estigueu atents al web de CRÍTIC durant tota la setmana perquè us donarem totes les claus per autodefensar-vos davant aquesta mena de delictes, posarem exemples pràctics de casos que s’han guanyat als jutjats i també reflexionarem sobre la seguretat i les dades en el món digital.
Cal donar les gràcies al Col·lectiu Ronda pel fet de donar suport sempre a CRÍTIC i d’acompanyar-nos en les investigacions que ens han permès també parlar de salut mental a la feina, dels drets dels llogaters i de totes aquelles notícies sobre drets laborals que no volem que passin desapercebudes.
Legítima defensa és un lloc dedicat a l'anàlisi, denúncia i reflexió sobre legitimitats i límits legals, per explorar les incertes del sistema i buscar solucions a problemàtiques que afecten a tothom. Un blog impulsat pel Col·lectiu Ronda que vol ser un espai per a l'assessorament jurídic compromès i per a la defensa d'una vida autònoma, lliure i digna.
Col·lectiu Ronda és una cooperativa de professionals dedicats a l'exercici del Dret, entès com un instrument de transformació social i una eina per a la resolució de conflictes, sota la idea de canviar les relacions entre les persones sobre la base del respecte, la dignitat i la cooperació. Entre els valors de Col·lectiu Ronda hi ha la justícia social, la independència política, sindical i econòmica, la democràcia, la cooperació i l'equitat de gènere.