03/11/2023 | 06:00
Llogar un pis a Catalunya és més car que mai. El preu mitjà d’un arrendament ha pujat a 800 euros el mes arreu del territori, mentre que, a Barcelona, l’ascens ha escalat per sobre de 1.100 euros. No és casual que, l’any passat, Catalunya fos la comunitat amb més desnonaments, la majoria dels quals precisament per impagament de lloguer. Paral·lelament, grans propietaris, immobiliàries i fons voltor com CaixaBank, Cerberus, Blackstone i Cevasa, acaparen cada vegada més pisos. De fet, un grup selecte de 303 empreses privades acumula 49.954 pisos llogats arreu de les comarques catalanes. Davant d’aquesta radiografia, on queda el dret l’habitatge?
Llogar un pis és més car que mai, i moltes vegades hi ha clàusules abusives en els contractes. Volem donar eines per combatre-les
CRÍTIC vol respondre totes aquestes preguntes en una setmana temàtica que, entre el 6 i el 10 de novembre, analitzarà el mercat de lloguer i donarà eines als inquilins per combatre possibles abusos. Publicarem reportatges, entrevistes i anàlisis de dades amb el suport i l’acompanyament del Col·lectiu Ronda, una cooperativa d’advocats i advocades que fa 50 anys que defensa els drets individuals i col·lectius, també en qüestions relacionades amb el dret a l’habitatge.
Passar de pagar 690 euros mensuals de lloguer a pagar-ne gairebé el doble, 1.100 euros. Aquest no és un cas aïllat en el mercat del lloguer i és el que li va passar a una veïna de Granollers amb el seu propietari, el fons voltor Azora, el tercer amb més habitatges a tot l’Estat espanyol, dels quals 13.000 són de lloguer. La inquilina va decidir, a través del Col·lectiu Ronda, demandar el fons per clàusules abusives i… va guanyar. Conèixer la realitat d’aquest cas i el procés judicial que pot marcar un abans i un després en aquells contractes de lloguer de grans tenidors és el leitmotiv del programa especial que hem fet amb El pòdcast de CRÍTIC i que obrirà la setmana monogràfica. Presentat per Laura Aznar, el pòdcast parlarà amb l’advocada que va portar el cas, Montse Serrano, i amb la veïna que va denunciar Azora, Sílvia Torres.
El cas d’Azora no és l’únic exemple d’abús immobiliari. Al llarg de tota la setmana, a CRÍTIC aportarem dades sobre com combatre aquestes clàusules i també posarem el focus en alternatives factibles d’habitatge que no passen ni per la compra ni pel lloguer i analitzarem les llums i les ombres de la darrera Llei d’habitatge, aprovada definitivament el 17 de maig de 2023.
A partir de dilluns, retratarem el mercat immobiliari i parlarem de les alternatives a la compra i al lloguer d’habitatges
Aquesta és la setena vegada que CRÍTIC dedica una setmana a reflexionar i aprofundir en temàtiques que considerem rellevants i que necessiten context. Ho vam fer amb la crisi energètica, per repensar la mobilitat davant l’emergència climàtica, davant l’augment de preus del consum, en la defensa dels drets sexuals i reproductius de les dones enmig de l’auge de l’extrema dreta, per parlar de salut mental en l’àmbit laboral i, fa poques setmanes, per parlar, precisament, de l’opacitat informativa que hi ha al voltant dels grans tenidors.
Això és possible gràcies al suport incondicional de totes les persones subscriptores que formen part de CRÍTIC i ens permeten endinsar-nos en un tema a fons gràcies al seu coixí. Si encara no ho ets i també vols contribuir que CRÍTIC pugui crear aquests espais de reflexió, pots subscriure-t’hi. En aquesta ocasió, al suport dels subscriptors també hi hem de sumar el del Col·lectiu Ronda, que és, a més, soci col·laborador de CRÍTIC i amb qui, regularment, parlem de treball i de justícia en el blog Legítima Defensa.