02/10/2023 | 06:00
Grans bancs com CaixaBank o el BBVA. Fons voltor com Cerberus o Blackstone. Empreses històriques del sector immobiliari com Núñez i Navarro o Renta Corporación. I també una sèrie de cognoms destacats de la burgesia catalana com els Sanahuja o els Vaqué. Són els supertenidors de pisos: un selecte grup de 298 empreses, cadascuna de les quals gestiona 50 immobles de lloguer o més.
Aquests supertenidors controlen ells sols 47.734 habitatges. Però… qui hi ha al darrere d’aquestes societats? CRÍTIC ha analitzat mitjançant el Registre Mercantil i la recerca hemerogràfica els administradors, consellers, apoderats i accionistes de les 50 empreses i les seves societats que acumulen més immobles de lloguer a Catalunya, la majoria radicades a la ciutat de Barcelona. El resultat és una primera aproximació a la teranyina dels grans propietaris.
CRÍTIC ha tingut accés a la relació d’aquestes societats mitjançant una petició de dret d’accés a la informació pública efectuada per la Fundació Civio davant de l’Institut Català del Sòl (Incasòl). És un pas més en la recerca que des de fa dos anys està duent a terme aquest mitjà per posar noms i cognoms als grans propietaris d’habitatge. En el marc del premi Montserrat Roig, CRÍTIC publica avui també un cercador on qualsevol ciutadà pot comprovar si el seu propietari és un supertenidor de pisos.
Cal tenir en compte que el retrat encara no és complet: exclou aquelles societats grans tenidores d’habitatge que tenen en poder seu entre 10 i 49 habitatges (la llei preveu que, a partir dels 10 habitatges, una societat es considera gran tenidora). Moltes d’aquestes empreses formen part de grups i hòldings més grans, de manera que el rànquing d’aquest reportatge podria veure’s alterat si s’hi incorporessin la totalitat de societats. En aquest llistat, es recullen les companyies i filials que més habitatges concentren.
Grup CaixaBank: el gran tenidor privat amb més habitatge de lloguer
Nombre de pisos: 5.064
El propietari privat més gran d’habitatges de lloguer a Catalunya és el grup CaixaBank, propietari de Buildingcenter. Presidit per José Ignacio Goirigolzarri Tellaeche, el grup bancari gestiona almenys 5.064 pisos de lloguer a través de 6 societats. En conjunt, són més pisos de lloguer que els que té l’Ajuntament de Barcelona. Cap de les seves tres societats amb més presència en el mercat de lloguer no inclou referències als noms La Caixa o CaixaBank en la seva denominació.
Societats del grup: Buildingcenter SAU (2.059 pisos), Vivienda Asequible Arrendamiento y Servicios SLU (1.667 pisos), Livingcenter Activos Inmobiliarios SAU (889 pisos) i Criteria Caixa SAU (295 pisos).
El fons voltor Cerberus: el tercer que acumula més desnonaments a Barcelona
Nombre de pisos: 2.761
A banda dels immobles de lloguer, el mapa de pisos buits de Catalunya registra gairebé 3.500 habitatges en desús de les diverses societats de Cerberus, i l’informe de l’Observatori DESC titulat Qui desnona a Barcelona situa aquest conglomerat com el tercer amb més desnonaments de la ciutat. Entre les seves filials hi destaca Divarian, una societat creada pel BBVA amb l’objectiu d’agrupar moltes hipoteques impagades del banc. Més tard, Divarian va passar en mans de Cerberus.
Societats del grup: Divarian Propiedad SA (1.868 pisos), Promontoria Macc Marina RE SAU (315 pisos), Promontoria Coliseum Residential SLU (310 pisos), Promontoria Macc RE Socimi SA (151) i Promontoria Coliseum Real Estate SLU (117).
El gegant Blackstone: propietari de 4.200 pisos buits a Catalunya
Nombre de pisos: 2.590
Blackstone apareix en la primera posició en la classificació de l’Observatori DESC sobre els grans desnonadors de Barcelona. Ocupa un lloc destacat en el mapa de pisos buits de Catalunya, i també en el de grans tenidors: posseeix 2.590 pisos a través de 8 empreses al conjunt del país. L’investigador del CIDOB Lorenzo Vidal alerta que l’estratègia d’aquests grups consisteix a “desocupar edificis i mantenir-los buits de forma permanent amb la finalitat de facilitar la seva circulació global com a actius financers”.
Societats del grup: Budmac Investments II SL (1.064 pisos), Budmac Investments SL (572 pisos), Testa Residencial Socimi SA (460 pisos) i Lanusei Investments SL (176 pisos).
Compañía Española de Viviendas en Alquiler SA (CEVASA), controlada per la família Vaqué i Boix
Nombre de pisos: 2.191
Empresa controlada per la família Vaqué i Boix. L’èxit de CEVASA es fonamenta en la promoció d’habitatges de protecció oficial que després passen al mercat lliure. Fundada en el tardofranquisme, els Vaqué i Boix acumulen una fortuna de 125 milions d’euros, segons el rànquing Los Más Ricos de España, elaborat per El Mundo. La majoria dels habitatges (1.180) són a l’avinguda Meridiana de Barcelona, on van construir una gran promoció de lloguer assequible l’any 1975.
Societats del grup: CEVASA, Patrimonio en Alquiler SL (1.602 pisos) i SBD Lloguer Social SA (589 pisos).
BBVA: el grup bancari amb més pisos buits a Catalunya
Nombre de pisos: 2.083
El BBVA és el segon banc més gran d’Espanya. L’any 2022 va obtenir 6.420 milions d’euros de benefici, un 37% més que l’any passat. Més enllà dels pisos que gestiona en el mercat de lloguer, el mapa dels pisos buits de CRÍTIC estimava en 3.468 els immobles en desús del banc a Catalunya.
Societats del grup: BBVA (1.757 pisos), GESCAT Vivendes en Comercialització SL (241 pisos) i Anida Operaciones Singulares SA (85 pisos).
Banc Sabadell, el quart banc més gran d’Espanya
Nombre de pisos: 2.035
El Banc Sabadell és la quarta entitat financera més gran de l’Estat espanyol. Presidit per Josep Oliu Creus, el banc acumula un benefici de 564 milions d’euros en els primers sis mesos del 2023. L’entitat ha acollit almenys nou exdirigents de partits com el PSOE, el PP i CiU en els seus càrrecs directius en casos de portes giratòries.
Societats del grup: Banc Sabadell (1.625 pisos), Sabadell Patrimonio Inmobiliario Socimi SA (256 pisos) i Sabadell Real Estate Development SL (154 pisos).
Azora: el fons immobiliari amb 13.000 pisos a Espanya
Nombre de pisos: 1.190
Azora és un fons immobiliari que gestiona uns 13.000 habitatges al conjunt de l’Estat espanyol. En els darrers anys, ha protagonitzat diversos casos de conflicte amb llogaters. Durant els primers mesos de la pandèmia de la Covid-19, va ser assenyalat pel Sindicat de Llogateres pel fet de voler augmentar fins a un 80% el preu de desenes de lloguers a Barcelona. També ha estat condemnat judicialment per haver inclòs clàusules abusives en el contracte d’una veïna de Granollers.
Societats del grup: BCN Housing Place SL (893 pisos) i Colón Viviendas (297 pisos).
Inmuebles en Renta SA: presidida per l’exdirectiu de l’Espanyol José Suñer
Nombre de pisos: 1.027
Inmuebles en Renta està presidida per José Suñer Humet, que va ser directiu de l’Espanyol. Suñer va ser acusat de defraudar 2,9 milions d’euros a través de les seves empreses en l’IRPF i l’impost sobre el patrimoni, però un error de procediment d’Hisenda va forçar la jutgessa a absoldre’l.
Indicesa l’Illa SL: controlada pels Sanahuja, una de les famílies que més diners deuen a Hisenda
Nombre de pisos: 923
La corporació, controlada per la família Sanahuja, suma 923 habitatges llogats a Catalunya, però el negoci familiar també es basa en el lloguer d’espais comercials, ja que posseeixen el centre comercial de l’Illa Diagonal. Els Sanahuja són una de les famílies que més diners deuen a Hisenda, segons la llista de morosos feta pública per l’Agència Tributària. Roman Sanahuja, de fet, va arribar a confessar un cas de corrupció urbanística vinculat a la construcció de 600 xalets i al partit Unió Mallorquina
Nestar Residencial SII SA: en mans del grup d’inversions immobiliàries més gran del món
Matiu: CBRE
Nombre de pisos: 749
CBRE és l’empresa d’inversions immobiliàries més gran del món, amb presència en més de 100 països. Està dirigida per Bob Sulentic. A Barcelona, ha participat en diverses operacions de compravenda d’oficines a la zona del 22@.
Vivenio Residencial Socimi SA
Matriu: Renta Corporación
Nombre de pisos: 722
Renta Corporación és una socimi presidida per Luis Hernández de Cabanyes. L’empresa va guanyar 3,6 milions d’euros el 2022, però les seves prediccions per al 2023 es basen a duplicar aquesta xifra. A banda dels pisos de lloguer, el grup té empreses filials dedicades al negoci immobiliari de residències de tercera edat i de trasters, entre d’altres.
Societat d’Arrendaments 2007 NN SLU: propietat de l’imperi Núñez i Navarro
Matriu: Núñez i Navarro
Nombre de pisos: 693
Gran immobiliària de Barcelona fundada per l’expresident del Futbol Club Barcelona Josep Lluís Núñez. Núñez va ser condemnat per la seva implicació en la trama de suborns i corrupció coneguda per cas Hisenda. Actualment, l’empresa està dirigida pel seu germà, José María Núñez. A banda dels negocis en el mercat de lloguer, el grup també extreu rendes de 1.300 habitacions d’hotel i diversos pàrquings de la ciutat.
Onix Renta SLU
Matriu: Grupo Icyesa
Nombre de pisos: 636
El Grupo Icyesa es defineix com una “empresa familiar” malgrat comptar amb diferents filials en sectors com l’hoteler, les residències d’estudiants o les finques agrícoles. Està presidit per Gonzalo Llaras Corominas.
Banco Santander: el quart major tenidor de pisos buits a Catalunya
Nombre de pisos: 575
El Banco Santander acumula un total de 575 immobles en règim de lloguer amb les fiances dipositades a l’Institut Català del Sòl (Incasòl). En paral·lel, és el quart major tenidor de pisos buits a Catalunya, per darrere de la Sareb, del BBVA i de CaixaBank: per si sol acumula 1.653 immobles desocupats.
Societats del grup: Banc Santander (322 pisos), Unión de Créditos Inmobiliarios (192 pisos) i Altamira Santander Real Estate SA (61).
Promociones Lladero SA: en mans del gegant bancari Goldman Sachs
Matriu: Goldman Sachs
Nombre de pisos: 548
Goldman Sachs és un banc nord-americà conegut pel seu paper de detonant, juntament amb Lehman Brothers, en la crisi financera global del 2008. El grup va estar a punt de fer fallida, però aquest extrem es va evitar per la intervenció urgent de suport públic de la Reserva Federal. A Espanya, el seu conseller delegat és Olaf Díaz-Pintado. L’any 2022, Goldman Sachs va registrar un benefici de 9.937 milions d’euros.
Fundació Privada Foment de l’Habitatge Social, gestora d’habitatges de lloguer social
Nombre de pisos: 426
La Fundació Foment de l’Habitatge Social és una entitat que s’encarrega de la gestió d’habitatge social en règim de lloguer temporal, així com de les actuacions de condicionament. Segons les dades de l’Incasòl, la fundació posseeix un parc de 426 pisos de lloguer a Catalunya, però el web de l’entitat eleva aquesta xifra a 460.
Alcotas Inmobiliaria SLU, de la família fundadora dels laboratoris Almirall
Matriu: Grupo Corporativo Landon
Nombre de pisos: 359
La família Gallardo, fills i nets del fundador dels Laboratoris Almirall, són arrendadors de 359 habitatges a través del grup Landon. Aquest hòlding va multiplicar per 12 els seus beneficis l’any 2022, fins als 81,4 milions d’euros.
Fundació Família i Benestar Social
Nombre de pisos: 315
Entitat privada sense ànim de lucre que s’ocupa de la promoció d’habitatges socials i la prestació de serveis per a la gent gran. Segons les dades de l’Incasòl, la fundació té en propietat 315 pisos en règim de lloguer social a Catalunya, tot i que al seu web hi consta que sumaria més de 600 habitatges “per a aquelles persones que ho necessitin”.
Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb actius provinents d’“herències i donacions”
Nombre de pisos: 300
Es tracta de l’entitat privada sense ànim de lucre que gestiona l’hospital públic de Sant Pau, a Barcelona. En el seu informe d’activitats, la Fundació detalla que compta amb un total de 554 habitatges, provinents principalment d’herències i de donacions. Ara bé, no tots estan de lloguer: una part del patrimoni es destina “a col·lectius que es troben en diversos graus de vulnerabilitat”, com és el cas dels pisos tutelats per a pacients de salut mental.
Visoren Renta SAU, en mans de l’empresari de les assegurances Jordi Xiol
Nombre de pisos: 274
L’empresari del sector farmacèutic i de les assegurances, Jordi Xiol Quingles, també presideix la immobiliària Visoren, que rep mensualment ingressos de 274 llogaters.
Inmobiliaria IRASA SA
Nombre de pisos: 270
Immobiliària de la família Cabré i Ferré. El seu president, Antonio Cabré i Ferré, també forma part d’altres societats que operen en el mateix sector: és administrador únic de Kenton Center, que s’ocupa de la compravenda de finques rústiques i urbanes, el seu fraccionament, urbanització, promoció i construcció. En paral·lel és administrador mancomunat i apoderat de Tronos del Roque SL, que s’encarrega de la promoció immobiliària, l’execució d’obres de construcció i la prestació de serveis a empreses promotores de pisos, entre d’altres.
PAC SL: presidida pel director del Reial Club de Polo de Barcelona, Daniel García Giró
Nombre de pisos: 248
Aquesta societat titular de 248 pisos està presidida per Daniel García Giró, director del Reial Club de Polo de Barcelona i també conseller d’AC Marca, la multinacional catalana propietària que comercialitza productes de neteja i cura personal com Norit o Sanytol. AC Marca és propietat de la família García Marca. Diversos membres del clan figuren també al Consell d’Administració de PAC, com Ignacio Fernández García Marca, fill del president d’AC Marca, Ignacio Fernández Martorell.
Fundació Privada Nou Lloc Habitatge Social
Nombre de pisos: 237
Entitat sense ànim de lucre que promou habitatge de lloguer social assequible. Presideix la Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social de Catalunya (COHABITC).
Unión Inmobiliaria SA
Nombre de pisos: 234
Aquesta societat immobiliària, juntament amb SA de Propiedad Inmobiliaria, conforma el Grup Patrimonial UISA-SAPI, que s’ocupa del lloguer de patrimoni a tercers. La seva cartera d’actius immobiliaris, ubicats majoritàriament al districte de l’Eixample i als barris de Gràcia, de Sant Antoni i de Sant Gervasi, inclou béns residencials, establiments per a l’ús d’oficines i immobles comercials. Roberto i Gerardo Benuzzi són els administradors i apoderats solidaris de la societat.
Inmobiliaria Gallardo SL: propietària d’una finca de pisos turístics a Barcelona
Nombre de pisos: 224
La immobiliària va ser notícia fa alguns mesos perquè és la propietària d’una finca a Barcelona que es trobava en el procés de reconvertir tots els seus 120 pisos en apartaments turístics. Malgrat que l’any 2014 l’Ajuntament va deixar d’atorgar aquest tipus de llicències a la ciutat, Inmobiliaria Gallardo SL va tramitar la conversió quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la primera versió del pla que limita el creixement dels pisos turístics a Barcelona.
Compañía General de Fomento Inmobiliario SL
Nombre de pisos: 203
Societat especialitzada en el lloguer d’habitatges, de naus industrials i de locals comercials. Sílvia i Montserrat Balagué Zalacain en són les dues apoderades solidàries.
Santiveri Lloguer SLU, amb vincles amb el sector turístic
Matriu: Llumifels SL
Nombre de pisos: 200
Llumifels, radicada a Castelldefels, gestiona 200 immobles. La presideix Carme Gilabert Huguet i el seu conseller delegat és Jaume Santiveri Gilabert. La societat, segons consta al Registre Mercantil, controla directament Santiveri Turisme SL, que gestiona l’Hotel Donna de Castelldefels, Santiveri Lloguer SL i Construcciones Santi SL.
Saga SL
Nombre de pisos: 199
Aquesta societat radicada a Santa Coloma de Gramenet és titular de 199 pisos. Al Registre Mercantil hi consten com a apoderats solidaris Juan Guitart Martínez i Jorge García Rojas. Guitart i García Rojas són també apoderats de Construcciones Guitart i d’Alforja SL, entre altres societats del sector immobiliari.
Inmobiliària Saju SA
Nombre de pisos: 195
Saju es presenta en el seu perfil a Habitaclia com una empresa immobiliària especialitzada en el mercat del Baix Llobregat amb 60 anys d’experiència en el sector. L’administradora única de la societat és Gisela Cortizo Salvador. Al gener del 2020, la PAH va aconseguir aturar un desnonament promogut per Saju a l’Hospitalet de Llobregat.
Graucla SL
Nombre de pisos: 192
Aquesta societat, titular de 192 pisos, té com a administradora única Dolors Grau Claravall. Grau és també presidenta de Grau i Cornellana Serveis Immobiliaris SL i administradora única de Finques Grau SL, que al seu web es presenta com una empresa familiar experta en el sector immobiliari a Barcelona fundada l’any 1943 per Andreu Grau.
Marbori SL: de la família Margenat, amb negocis en el camp de la restauració i l’hostaleria
Nombre de pisos: 190
Marbori SL és una societat radicada a Sant Cugat del Vallès i que té com a accionista i soci únic Francesc Margenat Trias. La família Margenat té negocis en el sector de la restauració, del vi i de l’hostaleria. A través de Marbori, té una participació directa en les societats Heretat Oller del Mas, Golf de l’Oller i Serveis Agrícoles de l’Oller SL. Oller del Mas és una finca de 400 hectàrees amb vistes a Montserrat amb un celler instal·lat en un castell familiar del segle X. Marbori té 190 immobles en propietat en règim de lloguer.
Faceras SLU, hereus de l’expresident falangista del Barça Francesc Miró-Sans
Nombre de pisos: 177
Josep Balcells Morató és el soci únic d’aquesta societat radicada al passeig de Gràcia de Barcelona i controlada per la família Balcells. A la societat hi tenen presència també com a apoderats els seus fills Carlos i Javier Balcells Miró-Sans. Per part de mare, la nissaga dels Miró Sans té membres destacats com el falangista i empresari del tèxtil Francesc Miró-Sans i Casacuberta, que va presidir el Barça durant el franquisme.
Complejo Inmobiliario SAU
Matriu: Melga Finance SL
Nombre de pisos: 175
Jorge Capo Salvans és l’administrador únic d’aquesta societat radicada a Barcelona, i que també té com a apoderat Alfonso Capo Solà. Segons consta al Registre Mercantil, la societat és propietària al 100% de les accions de quatre empreses més del sector immobiliari: Complejo Inmobiliario SA, Baalbeck SA, Ámbito Internacional Inmobiliario SA i Inmobiliaria Solimar SA.
Edificaciones Adriano SA
Nombre de pisos: 172
Edificaciones Adriano, amb seu a Madrid, forma part d’una teranyina societària que s’estén per una cinquantena d’empreses i on destaca el nom de Jorge Alum López, apoderat de la societat amb càrrecs en 45 empreses més del sector immobiliari i de l’automoció.
Inmobiliaria Puigcarbó SA, presidida pel catedràtic de Biomedicina de la UB Jordi Alberch Vié
Nombre de pisos: 171
Puigcarbó és una societat immobiliària radicada a Badalona i administrada per la família Alberch. El president de la societat és des del mes de juny passat el catedràtic del Departament de Biomedicina de la UB Jordi Alberch Vié. Alberch va presidir la Societat Espanyola de Neurociència entre el 2013 i el 2015 i va ser rector interí de la UB durant el període de l’1 d’octubre al 19 de desembre de 2016, per exhaurir el període rectoral de Dídac Ramírez, jubilat al mes de setembre del 2016.
Montserrat SL, administrada per l’antic president del Gremi de Constructors de Mataró, Agustí Brullet Tenas
Nombre de pisos: 170
L’administrador únic d’aquesta societat radicada a Mataró, titular de 170 pisos, és Agustí Brullet Tenas, que durant els anys 2000 va ser president del Gremi de Constructors de Mataró. Brullet és fill de l’arquitecte Miquel Brullet i Monmany, deixeble de Josep Maria Jujol. Brullet va ser tinent d’alcalde franquista de Mataró durant els anys quaranta, i tant des de l’Ajuntament com des del sector privat va participar en la projecció del creixement urbanístic de la capital del Maresme durant la dictadura.
Construcciones Inmobiliarias Petrarca SL
Nombre de pisos: 167
Aquesta societat radicada a Barcelona, amb un capital subscrit d’1,8 milions d’euros segons el Registre Mercantil, és titular de 167 immobles. Els administradors mancomunats de l’empresa són María Carmen Pellejà Munné i Javier Pellejà Iracheta.
Aquest contingut forma part del projecte 'De qui són els pisos a Barcelona', premiat en l'edició de 2022 dels Premis Montserrat Roig de Periodisme i Comunicació Social que atorga l'Ajuntament de Barcelona. El projecte va ser guardonat en la categoria de promoció de la investigació en l’àmbit dels drets socials i l’acció social a Barcelona.