21/11/2018 | 12:51
‘Ciutats‘, el cinquè #DossierCRÍTIC, una revista en paper monogràfica dedicada als problemes i reptes de les ciutats del futur, ja es pot comprar a la Botiga de la web de CRÍTIC i a les principals llibreries del país.
La revista ‘Ciutats’ està dirigida pel periodista Sergi Picazo, que ha assumit el disseny editorial del projecte. Hi ha entrevistes amb tres autors i activistes fonamentals en la reflexió crítica i anticapitalista sobre les ciutats d’avui dia: el geògraf urbà David Harvey, l’activista ambiental i ecofeminista Yayo Herrero i el sociòleg i cooperativista Ivan Miró —amb qui passegem i conversem pels racons més combatius del barri de Sants de Barcelona. La revista, a més, compta amb les idees dels millors pensadors contemporanis catalans sobre problemes i conflictes urbans: la filòsofa Marina Garcés; l’exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras; l’autor del llibre ‘Smart Citizens’, Antoni Gutiérrez-Rubí,; el director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans, Ricard Gomà; el filòleg i historiador Jordi Amat,que reflexiona sobre les polítiques culturals a la Barcelona de Pasqual Maragall; l’arquitecta i feminista Zaida Muxí Martínez; el doctor en Ciència Política Rubén Martínez; la sociòloga i experta en deute Iolanda Fresnillo i els activistes socials Montse Santolino, Jaime Palomera (Sindicat de Llogaters) o Lluc Salellas (regidor de la CUP a Girona), entre d’altres.
El dossier ‘Ciutats’, que s’estructura temàticament a través del lema ‘Pensa global, actua local‘, té una part dedicada a la reflexió i una altra de dedicada a l’acció pràctica per construir ciutats més ecologistes, més feministes i més igualitàries. A través de les seves 148 pàgines, permetrà aprofundir a través de reportatges, entrevistes i articles d’opinió en els nous fenòmens urbans com els problemes relacionats amb l’habitatge, el medi ambient, la desigualtat econòmica o l’accés a la tecnologia. El dossier monogràfic fa aquest cop una aposta per la infografia, els mapes i la fotografia per explicar amb dades i de forma visual els conflictes complexos de les ciutats del futur. Finalment, la publicació inclou un dossier extra per analitzar les eleccions municipals del 2019.
Aquest projecte el fem, com sempre, cooperant. La gent de Pol·len Edicions, sòcies col·laboradores de CRÍTIC, assumeixen la tasca d’edició ecològica i distribució per fer arribar la revista a les principals llibreries de Catalunya. La revista compta amb el suport econòmic en format publicitari de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments de Barcelona i de Palma, a més de Ferrocarrils de la Generalitat, el Col·lectiu Ronda, la Federació de Cooperatives de Catalunya, la cooperativa Integral, els partits polítics Barcelona en Comú i ERC, la Fundació Carulla, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el festival Barnasants o el sindicat UGT.