21/02/2024 | 06:00
La setmana passada us vam explicar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a la Cambra de la Propietat en les accions judicials per evitar que CRÍTIC publiqui els noms de les empreses que tenen més pisos de lloguer a Catalunya. Ha estat un cop i hem perdut una batalla… però no la guerra!
Davant de l’ofensiva de les grans corporacions contra el dret a la informació, hem decidit fer un pas endavant. Avui presentem una nova campanya: Si els pica… #QueEsRasquin. Volem aconseguir 50 noves subscripcions bàsiques per començar a omplir la guardiola d’un nou Fons de Defensa Jurídica que estem dissenyant.
Aquest Fons ens ajudarà a fer front a les despeses legals més bàsiques que es generen quan una gran empresa o una administració porta una investigació nostra als tribunals per paralitzar la publicació d’un article o d’un reportatge. Si voleu sumar-vos a la iniciativa, podeu fer-ho en aquest enllaç seleccionant una subscripció bàsica o solidària!
No podem normalitzar que les grans empreses vulguin limitar la transparència recorrent als tribunals
Amb la suma dels imports d’aquestes 50 noves subscripcions tindrem prou recursos per personar-nos com a observadors al TSJC en un màxim de tres ocasions aquest 2024. Però amb això no en tindrem prou ni de bon tros: serà només una primera fase. El nostre objectiu és que durant els pròxims mesos aquest Fons creixi en recursos econòmics i en complicitats. Volem posar al centre del debat una problemàtica que no afecta només CRÍTIC, sinó molts mitjans de comunicació i periodistes que volen exercir el dret d’accés a la informació pública. No podem normalitzar que les grans empreses vulguin limitar la transparència recorrent als tribunals quan els convé.
Com funcionarà el Fons de Defensa Jurídica de CRÍTIC?
A CRÍTIC exercim de forma habitual el dret d’accés a la informació pública davant de les administracions. Quan aconseguim una resolució favorable a una petició, sovint això pot afectar els interessos d’empreses privades i de grans corporacions. L’estratègia d’aquestes empreses és presentar un recurs al TSJC i demanar al tribunal que paralitzi l’execució de la resolució, per evitar així la publicació de la informació que les afecta. És el que ens ha passat amb el cas de #DeQuiSónElsPisos, que us vam explicar en aquest vídeo.
A partir del moment que una empresa impugna una resolució davant del TSJC, CRÍTIC perd el control del procediment i del procés judicial llevat que es personi en la causa. Això, però, no sempre és possible, perquè implica unes despeses d’advocats i de procuradors que no podem assumir amb facilitat. I si, a més a més, volem exercir el nostre dret de defensa com a codemandats i fer valer els nostres arguments, encara són necessaris més recursos.
Quan el Fons de Defensa estigui operatiu, podrem personar-nos als tribunals i fer valer els nostres arguments
Quan el Fons de Defensa Jurídica de CRÍTIC estigui operatiu, tindrem recursos per, si ho creiem convenient, personar-nos als tribunals, estudiar amb deteniment el cas i valorar si val la pena invertir més esforços en un cas. A més, aquests recursos també seran un primer coixí per fer front a altres possibles demandes i plets pel dret a l’honor que puguin aparèixer, com ja ens va passar ara fa alguns anys amb els contractes a les empreses de la família Sumarroca.
En els últims temps hem vist com cada cop és més habitual que les empreses presentin recursos al TSJC. Ho hem vist amb Amazon, amb la Federació d’Apartaments Turístics (Fedeatur) o amb les empreses comercialitzadores d’energia. És un fenomen a l’alça a escala mundial: en l’argot periodístic parlem de SLAPP, la sigla en anglès per referir-nos als litigis estratègics contra el dret a la informació. Creiem que no podem quedar-nos de braços plegats quan això passa.