09/04/2024 | 06:00
La campanya de micromecenatge, impulsada per CRÍTIC i Pol·len Edicions, per editar el llibre Contra la neutralitat. Un periodisme de pau i de lluita, de Xavier Giró Martí, està sent tot un èxit. En només una setmana i mitja s’han aconseguit els 8.000 euros del repte inicial, gràcies a més de 250 petites aportacions. Però no ens volen quedar aquí. Ara volem arribar a un segon objectiu econòmic, per al qual demanem 3.500 euros més. Si els aconseguim, farem tres coses: un pòdcast especial (amb àudio i vídeo) amb Xavier Giró on resumirà el més important del llibre; un acte gran a Barcelona per presentar l’obra, organitzat per Pol·len Edicions, i, finalment, augmentarem les pàgines del llibre, amb més capítols i més temes de què tractar, de manera que el llibre tindrà 250 pàgines, i no 150 com s’havia anunciat inicialment.
Contra la neutralitat és un assaig que trenca mites sobre l’anomenat quart poder i desplega les idees clau del periodisme de pau i de lluita, compromès amb una solució justa dels conflictes, que l’autor havia explicat a milers d’alumnes en les seves classes. Xavier Giró va ser professor de Periodisme Polític a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant dècades, però mai fins ara no havia traslladat les seves reflexions a un llibre signat per ell en solitari.
L’obra, elaborada a partir de converses entre el professor Xavier Giró i el periodista de CRÍTIC Sergi Picazo, convida els periodistes i els mitjans a abordar els conflictes sabent que en són part, que en són actors implicats, en la política i en la guerra. El professor hi desmunta termes com ara l’objectivitat, la neutralitat i la imparcialitat, i hi desgrana com es construeix artificialment la credibilitat dels periodistes “professionalistes” o liberals.
Contra la neutralitat també fa una anàlisi crítica del discurs dels mitjans i com ens venen la moto, ens manipulen o tergiversen la realitat a través del llenguatge, tant implícit com explícit, així com la influència dels propietaris dels grans mitjans, la publicitat o les amenaces judicials. L’autor hi interpel·la tant la ciutadania com els mateixos periodistes a analitzar què escriuen i què llegeixen, per no deixar-se enganyar pel fals mite de l’objectivitat. Hi argumenta, en l’assaig, que els mitjans no només trien de què parlen i de què no, sinó que construeixen models o marcs mentals de la realitat (framing) sobre temes i conflictes. Xavier Giró en posa exemples ben propers, com ara els efectes de la Llei d’estrangeria o la cobertura bel·licista de la guerra d’Ucraïna o de Gaza. El llibre, de to divulgatiu, no s’oblida d’introduir alguns elements divertits, com ara la guia per a buròcrates principiants que va elaborar un grup d’estudiants polonesos durant l’època soviètica per evidenciar el llenguatge buit del poder, que els periodistes no haurien de reproduir mai.
La campanya de micromecenatge s’allargarà fins al 19 de maig i busca arribar ara a la xifra òptima d’11.500 euros, després de superar en poc més d’una setmana l’objectiu inicial d’assolir els 8.000 euros. El gruix principal dels fons aconseguits anirà destinat a la producció del llibre en un 80%, mentre que la resta es destinarà a produir i enviar les recompenses. Entre aquestes, destaca la que suposa rebre el llibre signat personalment per Xavier Giró (25 euros), la que permet assistir a un sopar exclusiu amb Xavier Giró per part d’un grup reduït de comensals (75 euros) i la que inclou també una subscripció anual a CRÍTIC, a més del llibre signat (80 euros). Trobareu la relació completa de recompenses aquí. Si tot va com és previst, Contra la neutralitat sortirà publicat al setembre de 2024.