05/11/2020 | 06:00
La nova revista anual en paper de CRÍTIC, amb el títol de ‘Crisi o vida‘, està dedicada a analitzar la situació de crisi social i econòmica que pateix Catalunya —i la resta del món— arran de la pandèmia de la Covid-19 i, en una segona part, proposa una sèrie d’alternatives que posin la vida al centre, i no només el capital. Aquest any 2020 no volem només explicar la visió pessimista sobre la recessió econòmica, social i ambiental que patim… sinó que també donarem veu a possibles solucions i propostes que ja fa anys que es plantegen des de la societat civil i, fins i tot, des d’algunes institucions públiques, i que ara cobren més sentit que mai.
El setè Dossier CRÍTIC, de 150 pàgines, planteja per primer cop qüestions relacionades amb l’economia, els drets socials i les reivindicacions laborals, però alhora proposa alternatives des del punt de vista de l’ecologisme, la defensa de l’Estat del Benestar, el feminisme, el cooperativisme i l’economia social o les cures. La revista compta aquest any amb el suport econòmic i l’assessorament de continguts especial dels advocats del Col·lectiu Ronda i fomentant la intercooperació amb companys de viatge com Alternativas Económicas o la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
La revista s’enviarà cap a finals del mes de novembre a casa de forma gratuïta als 1.600 subscriptors anuals de CRÍTIC —no pas als semestrals; si sou subscriptors semestrals passeu-vos a anuals i la rebreu a casa de forma gratuïta—. Aquest és un dels avantatges principals d’optar per la subscripció per un període d’un any. Encara esteu a temps de fer-vos subscriptors/res i rebre-la a casa de regal durant la primera quinzena de desembre, juntament amb un pack de 8 postals amb frases de pensament crític. A més, tant si sou subscriptors com si no, la podreu comprar a través de la botiga virtual del nostre web i a les principals llibreries de Catalunya (a més, d’alguns punts de venda a València i Palma). Dels últims números de la revista, se n’han arribat a difondre més de 3.000 exemplars.
Algunes de les veus que diuen la seva a ‘Crisi o vida’ són Iannis Varufakis, exministre de finances de la Grècia de Syriza; Yayo Herrero, investigadora i referent de l’ecofeminisme; Xavier Domènech, historiador i antic líder dels Comuns a Catalunya; Genís Roca, arqueòleg i expert en noves tecnologies que lidera el grup d’experts nomenat per la Generalitat de Catalunya per a la reconstrucció social de Catalunya després de la crisi de la Covid-19; i Lourdes Beneria, catedràtica d’Economia i especialitzada en Economia feminista. La revista centra la primera part en les qüestions econòmiques, i aquí confiem en els companys Andreu Missé i Ariadna Trillas, de la revista i cooperativa Alternativas Económicas, i també hem treballat conjuntament amb la revista Nexes de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya en l’entrevista a Varufakis; però també hi fan aportacions Albert Recio, professor d’Economia i expert en qüestions laborals; Ivan Miró, sociòleg i cooperativista a La Ciutat Invisible, i Josep Manuel Busqueta, economista i que va ser diputat efímer de la CUP. A banda, hi apareixen les reflexions d’un grapat d’economistes consultats, com ara la secretària d’Economia de la Generalitat i dirigent d’ERC Natàlia Mas, l’exsecretari general d’Indústria Antoni Soy, el membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa Ramón Boixadera o l’investigador Sergi Cutillas. Per complementar el quadre, cal parlar del problema de fons que té la societat més enllà de la crisi de la Covid-19, és a dir, de l’emergència climàtica: aquí aporta dades el professor i investigador ecologista Joan Buades, i reflexions, la professora de Filosofia i autora del llibre ‘Ecoanimal’ Marta Tafalla.
Per a la segona part del dossier, centrat en les cures, l’ecofeminisme i la idea de posar la vida al centre, a banda de Yayo Herrero, ens ajuden a entendre i fer propostes la investigadora en l’anàlisi feminista decolonial Sara Cuentas i la periodista i coordinadora de la secció de Feminismes de Ctxt, Nuria Alabao, però també hi apareixen entrevistes a Sandra Ezquerra —directora de la càtedra Unesco de Dones, Desenvolupament i Cultura de la Universitat de Vic— i Neus Andreu, facilitadora de la cooperativa Fil a l’Agulla, i la reflexió sobre la renda bàsica de Daniel Raventós. Finalment, parlem de la mort, de la mort i l’esquerra, amb el filòsof Santiago López Petit.
La revista, com cada any, fa una aposta decidida pels mapes i gràfics per entendre la crisi d’una forma senzilla i pedagògica, i explicar a través de la imatge i el disseny la desigualtat social a Catalunya, els problemes laborals dels joves, els efectes de l’emergència climàtica o els reptes del món agrari local.
Aquest any, el director de la revista ha estat el periodista Manu Simarro, acompanyat de Sergi Picazo, i el disseny, com sempre, d’Helena Olcina (Fabrika Gràfika). El projecte compta amb el suport editorial de dos companys de viatge ja habituals: Pol·len Edicions i la distribució de Virus.
Els anteriors números de la nostra revista monogràfica han estat: ‘Justícia Global’ (2019), ‘Ciutats’ (2018), ‘Feminisme(s)’ (2017), ‘Mar Crítica’ (2016), ‘Vell/Nou’ (2015) i ‘Procés’ (2014). Tant ‘Feminisme(s)’ com ‘Mar Crítica’, malauradament estan esgotades (se’n pot comprar la versió en .pdf), mentre que les altres quatre encara es poden comprar i gaudir de la seva lectura en paper.
Llibreries on pots trobar ‘Crisi o vida’
(per ordre alfabètic de poblacions)
- Andorra La Vella: La Puça
- Arenys de Mar: El Set-ciències
- Barcelona: Taifa, La Caníbal, La Central, El Lokal, La Ciutat Invisible, Rocaguinarda, Laie CCCB, Laie Cafè, Documenta, Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell, Obaga Llibreria, Cap i Cua, Llibreria Sant Jordi, La Calders, quiosc de La Rambla de Barcelona
- Calella: La Llopa
- Cardedeu: Badallibres
- Girona: La 22, Les Voltes, Cannet Jocs
- Granollers: La Gralla
- La Garriga: Strogoff
- L’Hospitalet de Llobregat: Llavors
- Mataró: Dòria
- Mollerussa: Dalmases
- Mollet del Vallès: L’Illa
- Palma: Drac Màgic
- Perpinyà: La Catalana
- Reus: Galatea, Gaudí
- Rubí: Racó del llibre
- Sabadell: Llar del Llibre
- Santa Coloma de Gramenet: Carrer Major
- Sant Cugat del Vallès: Alexandria
- Tarragona: La Capona
- Terrassa: Synusia, Temerària
- Tona: Sant Jordi
- Torroella de Montgrí: El Cucut
- València: La Repartidora
- Vic: Forster and Wallace, La Muntanya de Llibres
- Vilafranca del Penedès: L’Odissea, La Cultural
- Vilanova i la Geltrú: La Mulassa, Llorens Llibres