Crític Cerca
Transparència

Els comptes de CRÍTIC del 2022

Per primera vegada, CRÍTIC ha experimentat un descens dels ingressos de les subscripcions, però ho hem fet revertir gràcies al micromecenatge, a l'increment de la publicitat i als acords amb l'economia social

13/09/2023 | 21:00

Les periodistes de CRÍTIC i de la 'Directa' recollint el Premi Montserrat Roig / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Aquesta setmana fa nou anys del naixement de CRÍTIC. Sembla que fos ahir que vam decidir emprendre l’aventura d’un mitjà que posés el focus en el periodisme lent, d’investigació i amb profunditat, independent i finançat amb aportacions populars. Pocs donaven més d’un duro per nosaltres. Però la realitat és tossuda, i nou anys després aquí seguim, i més forts que mai. Al principi érem només tres periodistes els qui ens vam llançar a l’aventura, i ara som una cooperativa de sis sòcies de treball i tres persones més amb contracte indefinit, a més d’una xarxa estable de col·laboradores, totes remunerades. Tot això no ha passat per art de màgia ni és gens fàcil: us puc assegurar que totes les persones que treballem a CRÍTIC ens hi deixem la pell per fer-ho possible. I, a més, ho fem en un context moltes vegades tòxic, on fer periodisme als marges del poder econòmic i dels grans corrents hegemònics t’aboca a ser al centre de la diana d’uns i altres.

El 2022 vam tancar l’any amb beneficis per setè any consecutiu: l’excedent va ser de 19.066 euros

Avui, però, volem explicar-vos que l’any 2022 vam tancar de nou l’exercici amb un excedent econòmic. Vam ingressar 443.784 euros, un 23% més que l’any anterior, i vam tenir unes despeses de 407.425 euros, un 17% més que en l’exercici del 2021. L’increment de despeses va venir motivat per la incorporació de noves persones a l’equip i per les millores salarials que van aplicar-se tant eals socis i sòcies de treball com als treballadors i treballadores de CRÍTIC. En termes comptables, fetes les periodificacions de subscripcions i diversos ajustos, el resultat després d’impostos és de 19.066 euros. És el setè any consecutiu des de la seva fundació que CRÍTIC tanca en positiu.

Com cada any, l’assemblea general de la cooperativa editora de CRÍTIC, formada pels socis i per les sòcies de treball i per les més de 60 persones i entitats sòcies col·laboradores, ha decidit reinvertir l’excedent íntegrament en el projecte. Si vols fer-te soci o sòcia col·laboradora de la cooperativa, que requereix d’una aportació de capital mínima de 1.000 euros, pots enviar un mail a info@elcritic.cat. La reinversió, com sempre hem fet amb tots els excedents dels anys anteriors, en favor dels treballadors de la cooperativa, ha permès mantenir un complement salarial per a totes per fer front a la forta inflació durant el 2023 i han facilitat la incorporació d’una nova persona encarregada de la Comunitat de Crític i les xarxes socials.

Descens dels ingressos per subscripcions

Malgrat això, no tot són bones notícies. Per primera vegada en la història, CRÍTIC va experimentar un descens dels ingressos derivats de les subscripcions. El 2022, aquesta partida va suposar 78.634 euros, mentre que el 2021 havia estat de 86.622. La minva d’ingressos ha estat causada per un lleuger descens en el nombre de persones subscriptores, però també pel fet que algunes subscriptores que els últims anys s’havien passat a la quota solidària han tornat ara a la quota bàsica anual.

Estrenem una nova àrea al web, La Comunitat de CRÍTIC, per promoure sortejos i actes entre els subscriptors

El descens dels ingressos per subscripcions ens preocupa, i estem preparant diverses accions per fer-hi front, des de campanyes de captació fins a la creació d’una nova àrea del web que avui estrenem, La Comunitat de CRÍTIC, per incentivar la permanència i consolidació de les persones subscrites. Els subscriptors de CRÍTIC, més enllà de l’accés a continguts per avançat i de les revistes en paper, participen periòdicament en sortejos d’entrades d’activitats culturals (teatre, cinema, documental, circ, música…) o de llibres i altres promocions. Amb La Comunitat de CRÍTIC volem reforçar tot aquest espai amb noves iniciatives per mantenir una relació més directa amb tots els subscriptors/es.

Per augmentar els ingressos que provenen de les subscripcions i fer front a la pujada de costos, la cooperativa ha decidit que en les properes setmanes farem una actualització de les quotes de la subscripció bàsica, que només s’havien incrementat un sol cop en els nou anys de vida del mitjà. Els subscriptors amb quota anual passaran de pagar 55 euros a aportar-ne 60, i els de quota semestral passaran de pagar-ne 32 a pagar-ne 35. Us recordem que també hi ha l’opció de la subscripció solidària, en la qual podeu aportar a CRÍTIC 75, 100 o 150 euros anuals, així com una subscripció mensual de 6 euros que no s’incrementa. Si sou subscriptors bàsics, i podeu pujar-vos la quota almenys durant un any, us demanem que canvieu la quota al vostre perfil d’usuari o ens envieu un mail a info@elcritic.cat demanant realitzar el canvi quan us toqui renovar. Les quotes solidàries ens ajuden moltíssim, sobretot en moments en els que alguns lectors estan patint econòmicament i han de cancel·lar la seva subscripció.

El Verkami ‘De qui són els pisos’

Al gener del 2022 vam llançar una campanya de Verkami per fer front al contenciós administratiu plantejat per la Cambra de la Propietat, que vol evitar que CRÍTIC faci públic qui són els grans tenidors d’habitatge de Catalunya. La campanya va ser un èxit, i CRÍTIC va ingressar 21.389 euros d’aquest concepte, una part dels quals va destinar-se al pagament d’advocats i del procés judicial, i una altra part va revertir en la cooperativa, per tal de fer més reportatges i peticions d’informació sobre qui ostenta la propietat de més habitatges a Barcelona i Catalunya. Aquí pots veure tot el que hem publicat en els últims mesos sobre el problema d’accés a l’habitatge.

Un 25% dels ingressos de CRÍTIC provenen directament dels lectors: via subscripcions, micromecenatge i venda de revistes

Si a les subscripcions i als ingressos del micromecenatge hi sumem les vendes de la botiga digital de CRÍTIC i les vendes de revistes en llibreria i quiosc (4.728 euros), veiem que els ingressos provinents directament de la comunitat de lectors, subscriptors i seguidors van representar una quarta part del total dels ingressos del 2022. De fet, tot i el descens d’ingressos per subscripcions, percentualment impliquen més que en altres exercicis.

Més acords amb l’economia social, més publicitat i més projectes

L’any 2022 van seguir a l’alça els acords i convenis de CRÍTIC amb entitats i empreses de l’economia social i solidària. Van representar un 18% dels ingressos, gairebé el mateix que les subscripcions. Aquests acords es tradueixen en l’elaboració d’articles, de reportatges, de pòdcasts o en setmanes temàtiques. En aquesta partida hi trobem acords amb entitats com el Col·lectiu Ronda, amb qui vam desenvolupar una setmana temàtica centrada en la salut mental en el món del treball. O amb Quepo, amb qui vam treballar conjuntament el pòdcast La teva salut, en joc. O amb Sostre Cívic, amb qui vam fer el pòdcast Les claus, sobre habitatge col·laboratiu. O amb l’Institut de Drets Sexuals i Reproductius, que ha finançat una investigació sobre les xarxes i els lobbies contra el dret a l’avortament i amb qui vam impulsar la Setmana dels Drets Sexuals i Reproductius.

També van incrementar-se els ingressos derivats de la publicitat, tant institucional com privada, que representen un 36% dels ingressos del mitjà. CRÍTIC està subjecte a un codi ètic publicitari, i no acceptem patrocinis i acords amb les grans empreses de l’Ibex. Sí que tenim publicitat de diferents administracions públiques (la Generalitat de Catalunya, amb qui impulsem el projecte Ateneu Crític, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’AMB, altres ajuntaments…) i també un gruix important de patrocinadors del sector cultural (museus, teatres, centres culturals, etc.). Si la teva empresa, entitat o organització vol anunciar-se, fer algun tipus de patrocini o col·laborar amb CRÍTIC, només cal que es posi en contacte amb nosaltres.

La partida de projectes, encàrrecs i col·laboracions va representar un 5% del total. El gruix de la partida va venir derivat del projecte Històries de la Model, un còmic periodístic del qual CRÍTIC ha dut a terme la coordinació editorial i que ha publicat Edicions de l’Ajuntament de Barcelona. Dins d’aquesta partida també s’hi inclouen els ingressos derivats de les presentacions d’actes i de conferències en les quals participen membres de CRÍTIC, així com algunes de les participacions dels seus periodistes en mitjans de comunicació.

'El pòdcast de CRÍTIC' / IVAN GIMÉNEZ

Subvencions per projectes i Premi Montserrat Roig

La partida de subvencions s’eleva a un 15%. Per part de la Generalitat, s’hi inclou la subvenció estructural de suport als mitjans en llengua catalana (a la qual poden optar tots els mitjans per editar en català, i la quantia de la qual depèn del nombre de treballadors, del nombre de lectors i altres barems similars) i dues subvencions per projectes per un valor total de 20.000 euros, una per reformar i rellançar la secció de pòdcasts i altra per redissenyar la revista Dossier CRÍTIC.

També vam obtenir l’any 2022 una petita subvenció de 3.000 euros de l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona per a la producció i difusió de l’Escola de Tardor “Així vam salvar el planeta”, i un ajut de 5.000 euros del programa Ocupació + Transformació, per finançar accions de formació dels membres de la cooperativa. Totes les subvencions a les quals ha accedit CRÍTIC van ser adjudicades en convocatòries formals i amb un procés de concurrència pública.

L’any 2022 també vam ser reconeguts amb el Premi Montserrat Roig per desenvolupar un projecte de periodisme d’investigació que veurà la llum aquest 2023, relacionat també amb la crisi residencial i els grans tenidors.

En què ens hem gastat els diners?

En la línia d’altres exercicis, el 69% de la despesa de CRÍTIC s’ha destinat al pagament de sous i la Seguretat Social. Tots els socis i sòcies de treball de CRÍTIC cotitzen al règim general de la Seguretat Social. També s’hi inclouen aquí les retribucions de les treballadores contractades per la cooperativa en àrees periodístiques, tecnològiques o d’administració.

Les despeses d’infraestructura s’han elevat el 2022 fins al 10,3% del total. Aquesta partida inclou en especial el lloguer de l’espai de treball de què disposem al local compartit del Grup ECOS, situat a la ciutat de Barcelona, que l’any passat vam ampliar a conseqüència de l’increment de treballadors i socis. El preu dels lloguers s’està encarint, i aquesta partida podria seguir augmentant en els propers anys si no trobem una solució millor. En aquest apartat, també s’hi inclouen les despeses bancàries, les assegurances… i les modificacions i canvis tecnològiques per mantenir actualitzat el web i els servidors d’internet.

Un altre 13% de les despeses han estat associades a projectes concrets que sempre han repercutit econòmicament en CRÍTIC i que han implicat la contractació puntual de treballadors d’externs per dur a terme els projectes comunicatius que ens encarreguen entitats, ONG i altres empreses. La partida de col·laboradors implica el 8% de la despesa. Ens manca, però, internalitzar serveis com el disseny gràfic, la fotografia o la correcció de català.

Queda, doncs, molta feina per fer. Les despeses de la cooperativa, si l’inflació, els preus dels lloguers o del paper continuen a l’alça com fins ara, poden seguir augmentant en els propers anys. Per tant, ara necessitem tota l’ajuda dels subscriptors i subscriptores. El periodisme, o te’l fas, o te’l fan.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'No puc més' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies