30/05/2022 | 06:00

La campanya #DeQuiSónElsPisos, que vam poder tirar endavant gràcies a les aportacions de més de 600 micromecenes durant el Verkami que vam llançar al febrer del 2022, no s’atura. D’una banda, la redacció de CRÍTIC no ha deixat de treballar per ampliar les investigacions sobre habitatge i ja ha establert una bateria de peticions de dret d’accés a la informació pública, tal com ens vam comprometre en el primer dels objectius extres assolits durant el Verkami. D’altra banda, el procediment judicial emprès per la Cambra de la Propietat contra el dret d’accés a la informació sol·licitat per CRÍTIC a l’Administració de la Generalitat continua el seu camí. Us fem a continuació el “minut i resultat” —en l’argot futbolístic— de com tenim ara mateix #DeQuiSónElsPisos.
Ja hem presentat la contestació de la demanda al TSJC
El procediment judicial segueix el seu curs. La setmana passada, la defensa de CRÍTIC va presentar la contestació de la demanda interposada per la Cambra. L’advocada Mariona Torra, del Col·lectiu Ronda, denuncia en el seu escrit que l’objectiu final de la Cambra de la Propietat és “censurar una informació d’interès general” i el recurs contenciós davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és “un exercici abusiu que busca impedir l’accés a la informació de caràcter públic i que és d’interès general”. Ara els jutges hauran d’analitzar els arguments de les dues parts i prendre una decisió, un procediment que podria allargar-se prop d’un any.
El cas l’està analitzant la Secció Cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC. Al mes de març passat, el Tribunal va denegar el recurs interposat per CRÍTIC contra les mesures cautelars sol·licitades per la Cambra de la Propietat, que demanava que no se’ns facilités la informació fins que no hi hagués una sentència ferma. Els jutges, de moment, li han donat la raó, però sense entrar a debatre el fons de l’assumpte. Molt probablement, doncs, no podrem saber si tindrem accés o no a la llista dels grans tenidors fins que no hi hagi una resolució judicial, i tot fa pensar que el procediment podria allargar-se més d’un any.
Bateria de preguntes davant la Generalitat i l’Estat
Pel que fa a la part més periodística, estem treballant via peticions de dret d’accés a la informació pública per obtenir dades relatives a les sancions interposades als grans propietaris que tenen pisos buits o sobre les multes iniciades en contra dels tenidors que van vulnerar la Llei de regulació dels lloguers. Paral·lelament, estem buscant la manera de recollir informació del Departament d’Interior de la Generalitat per fiscalitzar el paper dels Mossos d’Esquadra que intervenen en els desnonaments. Finalment, hem presentat diverses preguntes a la Sareb, la societat publicoprivada de gestió d’actius vinculats al sector immobiliari que es van “rescatar” dels bancs durant la crisi del 2021 i que està sota el control de l’Administració de l’Estat, sobre el parc d’habitatges que gestiona a Catalunya.
Aquesta és la part prèvia i indispensable per poder continuar fent investigacions periodístiques com les que ja vam publicar en el seu moment, com ara el mapa de les cinc empreses (anònimes) que més habitatges acumulen a Catalunya, el mapa municipi a municipi dels grans propietaris de pisos o el reportatge sobre el nombre total d’habitatges concentrats en només 10 grans empreses. Quan obtinguem les dades que hem sol·licitat, ja tenim previstos diversos continguts més sobre la qüestió dels habitatges buits que no serveixen per fer front a l’emergència residencial que tenim, l’escàndol dels grans tenidors privats de pisos i les lluites pel dret a l’habitatge per a tota la ciutadania, que preveiem publicar durant el curs 2022/2023. L’objectiu dels diners recaptats durant el Verkami era també aquest, al marge de poder costejar la nostra presència al procés judicial: disposar de recursos econòmics per dedicar-los a la investigació periodística sobre un conflicte social tan apressant com és el de l’habitatge.