Boi Ruiz

Francesc-Marc Álvaro: “Hi ha molta gent de la CUP que és més de casa bona que jo”

 • Text: Antoni Trobat / Foto: Jordi Borràs
 • dijous, 30 juliol 2015

Francesc-Marc Álvaro (Vilanova i la Geltrú, 1967) és un tipus afable, amb rostre de professor holandès i amb un currículum periodístic envejable. Diuen, alguns, que és un dels pocs que tenen audiència periòdica amb el president Mas. Educat, heterodox i situat políticament a l’espai del sobiranisme liberal, parla a discreció de tot una mica. Mentre esperem per encetar l’entrevista, el biògraf de Jordi Pujol —la seva magnífica 'Ara sí que toca' s’ha reeditat l’any passat—, comenta fets del tot variats: des dels resultats electorals del nacionalisme a Menorca fins a quin ha de ser l’estatus del català i del castellà a la nova República –“Jo no sóc gens ètnic; el culturalisme no fa gaire amb mi”.

Més informació

Boi Ruiz externalitza parcialment la comunicació del Departament de Salut a la productora de Josep Puigbó

 • Marc Font
 • dimecres, 22 juliol 2015

L'empresa beneficiada és Undatia, fundada i dirigida pel periodista Josep Puigbó, que el 2012 va ser proposat per CiU per formar part del consell de govern de la CCMA

Més informació

Desconstruint el conseller Boi Ruiz

 • Text: Laia Altarriba i Piguillem / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimarts, 21 juliol 2015

CRÍTIC posa la lupa sobre Boi Ruiz, un dels consellers del Govern de CiU a la Generalitat de Catalunya que han desfermat més crítiques dins el seu sector al llarg dels dos mandats consecutius que ha estat al capdavant de la conselleria de Salut. L'antic màxim dirigent de la patronal dels hospitals privats ha dirigit el sistema sanitari català en la seva pitjor època de retallades, d'enfrontaments laborals i de conflictes socials. Tanmateix, en els cinc anys que ha pilotat el departament ha anat matisant la retòrica desacomplexada amb què s'hi va estrenar.

Més informació

L’hospital públic que no va poder atendre Enrique Gheron d’un infart acumula retallades per valor de 27 milions d’euros

 • Laia Altarriba
 • dijous, 8 gener 2015

El dia de Nadal, Enrique Gheron va morir a l'ambulància que el traslladava cap a Bellvitge. Havia patit un infart de miocardi i havia acudit al seu hospital de referència, el Joan XXIII, a Tarragona. Però la Unitat d'Hemodinàmica d'aquest centre sanitari on l'haurien hagut d'atendre només obre 12 hores el dia, i era tancada. El pacient va morir. Aquest hospital públic tarragoní acumula unes retallades en el pressupost entre el 2007 i el 2014 d'un 20%, ja que els diners anuals dels quals disposa han passat de 130 a 103 milions d'euros.

Més informació

Boi Ruiz augmenta les subvencions al grup privat IDCsalud mentre retalla un 16% a la sanitat pública

 • Text: Núria Vilà / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimarts, 9 desembre 2014

La sanitat privada avança en temps de retallades. El hòlding sanitari IDCsalud, controlat per un fons de capital de risc, ha augmentat les partides que reben els seus tres hospitals concertats per part del Servei Català de la Salut. Segons dades a les quals ha tingut accés en exclusiva CRÍTIC, ha rebut prop de 300 milions d’euros en els darrers quatre anys. Dels 64 milions del 2010 ha crescut fins als 79 milions el 2013. Mentrestant, el pressupost de CatSalut s’ha reduït en un 16%.

Més informació

Una fundació dirigida per un exalt càrrec de CiU controla l’atenció sanitària a Tarragona

 • Text: Laia Altarriba / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimarts, 14 octubre 2014

Un nou conveni impulsat pel Departament de Salut al qual ha tingut accés CRÍTIC permetrà a la Xarxa de Santa Tecla participar de la gestió del 100% de l'atenció sanitària al Camp de Tarragona. Al capdavant d'aquesta entitat privada hi sobresurt un nom: Joan Maria Adserà, que entre el 1994 i el 2000 va ser gerent de la Regió Sanitària de Tarragona del Servei Català de la Salut i al mateix temps director general de Santa Tecla. La CUP ha denunciat a la Fiscalia l'existència d'un cas de “portes giratòries” i i d'incompatibilitat de càrrecs.

Més informació