02/07/2024 | 06:00
7.306 empreses controlen gairebé 25.000 pisos i apartaments turístics arreu de Catalunya. Però… quines són i com es reparteixen les seves propietats? Quines empreses controlen els pisos turístics del teu poble o ciutat? CRÍTIC publica avui un cercador d’utilitat pública on podeu consultar quines empreses propietàries de pisos operen als vostres pobles i ciutats i quants actius immobiliaris tenen en cada municipi.
Aquests 24.000 pisos, però, no representen la totalitat d'habitatges d'ús turístic de Catalunya, sinó una petita porció: el que està en mans de persones jurídiques. L'abril de 2023, segons les dades que va publicar CRÍTIC amb la foto fixa d'aquell moment, hi havia un total de 98.074 pisos amb llicència turística en mans de 71.399 propietaris, fossin empreses o particulars. Per tant, això vol dir que, amb les variacions que hi hagi pogut haver, hi ha vora 64.000 persones físiques que disposen de llicències d'ús turístic per a un o més habitatges. Això sí: les xifres fan referència només als pisos que operen amb llicència i sotmesos a les regulacions legals.
Gairebé dos anys per exercir la Llei de transparència
Les dades que publiquem avui de manera íntegra són el resultat d'un procés de gairebé dos anys per exercir la Llei de transparència. La petició inicial de CRÍTIC data d'octubre de 2022, però va ser desestimada pel Departament d'Empresa de la Generalitat, amb l'argument que difondre els noms de les empreses podia posar en risc la seguretat pública, ja que incentivaria les ocupacions de pisos. Cal tenir en compte que la petició mai no ha tingut com a objecte aconseguir les adreces concretes dels habitatges, sinó saber quantes llicències controla cada empresa a Catalunya.
Després d'un recurs a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) i d'un procediment de mediació que va allargar-se mig any, la Generalitat va facilitar les dades anonimitzades, però va continuar negant-se a facilitar els noms de les empreses. La resolució final de la GAIP, de l'agost de 2023, va desestimar els arguments dels serveis jurídics del Departament d'Empresa i va obligar la Generalitat a facilitar la informació.
La Federació d'Apartaments Turístics va presentar un recurs al TSJC per paralitzar la difusió de les dades
En aquell moment, però, va fer aparició un altre actor: la Federació d'Apartaments Turístics (Fedeatur), que agrupa les principals empreses gestores d'apartaments. La patronal dels pisos turístics va presentar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per impugnar la resolució de la GAIP, i va sol·licitar que es paralitzés la difusió de la informació.
El gener de 2024, però, la Fedeatur va desistir de la seva mesura cautelar, fet que obligava la Generalitat a complir la resolució de la GAIP. En aquell moment, però, el Departament d'Empresa va presentar un incident d'execució amb l'argument que, en els municipis més petits, la difusió dels noms de les societats podia suposar la identificació de l'adreça en concret d'un pis turístic. La GAIP va desestimar la petició, però la informació ha trigat encara sis mesos a arribar a aquest mitjà, que ha hagut d'insistir en dues ocasions més davant del silenci del Departament.