08/11/2022 | 06:00
També pots escoltar la conversa amb Joan Benach a Anchor i a iVoox.
Aquest és el quart capítol de La teva salut, en joc, una sèrie de cinc pòdcasts on el periodista Jordi de Miguel entrevista treballadores i activistes de la salut amb el suport de la campanya Salut, Drets, Acció. En els darrers episodis, hem parlat dels efectes de la privatització de la sanitat; dels dèficits que pateix l’atenció primària i de la precarització dels professionals sanitaris. En aquesta ocasió, ens fixem en els determinants socials que influeixen en la salut de la ciutadania. Ho fem amb el professor i investigador Joan Benach, que té molt clar què “el lloc on vivim ens afecta directament i estretament la salut molt més que no pas els factors biomèdics”. Per Benach, no hi ha dubte que “la biomedicina, la genètica, les parts conductuals”, són importants en l’atenció sanitària, però no es poden analitzar de forma aïllada. “La realitat és que tot està molt més integrat”, i això vol dir que “en els nostres cossos, en el nostre cervell, en les nostres conductes, incorporem la societat, factors polítics o factors socials“, segons explica l’investigador.
El context en què vivim també és important, i posa com a exemple la impossibilitat de posar fi a l’atur en una societat capitalista i les nefastes conseqüències que té per a la salut viure aquesta situació. Tot i que cada vegada es parla més dels determinants socials de la salut, moltes vegades es queden només en això i no se n’aborda el vertader significat: “parlar d’habitatge, de precarietat, de serveis socials, de les polítiques que es fan”. Per què? Per Benach, perquè això té a veure amb la política i amb “la distribució del poder: qui decideix què a la societat” i, des de la política, no s’està tenint en compte. Al pòdcast, Benach explica que “el pressupost que se’n va a la salut pública és molt minso” i, en canvi, “necessitem infraestructures” per atendre la gent, com “ja ens ha passat en la pandèmia i ens tornarà a passar” si no hi fem res. “En política no n’hi ha prou a parlar” ni a “escriure en un document que els determinants socials són molt importants”, diu Benach; “necessitem bones anàlisis, invertir, prioritzar, implementar polítiques i avaluar-les”. Si no, conclou investigador, “el paper ho aguanta tot”, però les coses no canvien.
Salut, Drets, Acció és un procés impulsat per Medicusmundi mediterrània i Quepo que aposta per enfortir i acompanyar els moviments socials vinculats al Dret a la Salut. El procés obre espais de col·laboració entre col·lectius locals i internacionals, perquè en puguin sorgir accions unitàries d'incidència política, i un relat transformador que contribueixi a mobilitzar la ciutadania en defensa dels seus drets.