24/03/2021 | 07:00
Durant els últims 10 anys, la Generalitat ha finançat amb diners públics un mínim de 325 formacions i cursos a 185 alts càrrecs del Govern, consellers i personal eventual de confiança. Des del 2010, el cost de tots els estudis sufragats ha ascendit a un total de 510.000 euros. Aquesta xifra inclou des d’entrenaments d’anglès fins a cursos per millorar les habilitats comunicatives. 64 d’aquestes formacions han estat impartides a les escoles de negocis privades ESADE i IESE, incloent-hi 17 màsters en Direcció Pública, i se n’han beneficiat 57 alts càrrecs, principalment secretaris i directors generals del Govern.
Entre els responsables polítics que han cursat formacions pagades amb diners públics hi ha 15 consellers de JxCat i d’ERC. Destaquen l’exconsellera d’Educació Meritxell Ruiz, que va cursar un màster en Direcció Pública a l’ESADE quan era directora general d’aquesta àrea. Ruiz va ser cessada del càrrec al juliol del 2017 i en l’actualitat és cap de l’Àrea de Recursos de l’Escola Pia de Catalunya.
També crida l’atenció el cas de l’exconsellera d’Empresa Àngels Chacón, que va ser candidata del PDECat en les eleccions del 14-F. Chacón, durant el seu pas per Empresa, va rebre una formació en habilitats comunicatives de dos mesos valorada en 8.700 euros. També va cursar un programa de “creixement personal” del denominat “método Silva”, amb el títol “Equilibri intel·ligent”: “Si desitges canviar la teva vida, créixer en valors i incrementar les teves capacitats, inverteix en tu”, explica la web que promociona aquests cursos. La formació va costar 320 euros a l’erari públic. Un altre exconseller que va rebre formació en comunicació és Felip Puig. Al responsable d’Interior durant el primer Govern de Mas se li van sufragar dos cursos de “formació en habilitats de comunicació per intervencions als mitjans” valorats en 2.200 euros cadascun.
En el cas dels consellers d’ERC, els estudis sufragats no són màsters o postgraus, sinó els entrenaments d’anglès que han rebut els responsables d’Exteriors Ernest Maragall i Bernat Solé o l’exconseller de Justícia Carles Mundó. Sí que hi ha, però, alts càrrecs d’ERC que han cursat màsters a l’ESADE. És el cas de Patrícia Gomà, actual secretària general de Justícia, que ha cursat un màster en Direcció Pública de 14 mesos en aquesta escola de negocis valorat en 13.410 euros. Gomà, que també va ser diputada al Parlament, és funcionària del cos superior de la Generalitat de Catalunya.
CRÍTIC ha obtingut les dades sobre formació d’alts càrrecs per mitjà d’una petició de dret d’accés a la informació pública davant del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, encapçalat pel conseller Jordi Puigneró. En la resposta facilitada per la Direcció General de Funció Pública, que va esgotar els terminis legals previstos per la Llei de transparència, la conselleria va facilitar les dades de manera parcial, argumentant que “no tots els departaments disposen de la informació sol·licitada”.
Fons del Govern han explicat a CRÍTIC que durant el mandat actual des de la Direcció General de Funció Pública “s’ha fet un esforç per homogeneïtzar els criteris” pels quals la Generalitat pot sufragar o no formacions a càrrecs polítics. Tot i això, aquestes fonts afirmen que la decisió final “recau en cada Departament”. També afirmen que els cursos “han de tenir a veure amb l’àmbit de Govern” i que “l’Administració n’ha de treure un rendiment”.
El Govern diu que ha fet “un esforç per homogeneïtzar criteris” pels quals finança o no formació a alts càrrecs
Una altra font del sector públic ha explicat a CRÍTIC que la Generalitat “fomenta de manera activa la formació en direcció pública dels alts càrrecs, en especial directors i secretaris generals”, i que això “és positiu i necessari”, ja que en molts casos es tracta de càrrecs polítics que s’incorporen a l’executiu per primer cop i han d’aprofundir en els aspectes més tècnics de la governança. En aquest sentit, aquesta font apunta que existeix una relació fluida amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), que depèn de la Generalitat i que també ofereix un màster en Direcció Pública. Tot i això, només 7 dels 185 alts càrrecs han rebut formació a l’EAPC finançada amb diners públics. És el cas, per exemple, de l’actual portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que va cursar aquest màster quan va ser directora general de Joventut, l’any 2018.
Una altra font d’un organisme públic de la Generalitat consultada per CRÍTIC apunta també que, en el cas dels funcionaris “de carrera” als quals se’ls finança un curs o un màster, s’estableix un compromís que estipula que, en cas que deixin l’Administració durant els dos anys següents, han de retornar a l’erari públic la despesa efectuada. Cal tenir en compte, en aquest sentit, que alguns secretaris i directors generals poden tenir plaça a l’Administració pública i, si cursen un màster, estar sotmesos a aquesta directriu.
Els cursos d’anglès als consellers
Més enllà del màster de Meritxell Ruiz o els cursos de Puig i de Chacón, la majoria de les formacions que han rebut els consellers de la Generalitat durant el període 2010-2020 han estat classes o entrenaments d’anglès. És el cas, per exemple, de l’exconseller de Territori i de Cultura Santi Vila, que al llarg del seu pas pel Govern va rebre cursos d’anglès valorats en 8.692 euros a International House i a Linguarama. La vicepresidenta del Govern d’Artur Mas i exconsellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, va fer un total de 22 formacions en anglès i en francès durant l’exercici del seu càrrec, que van costar 4.440 euros.
També han rebut en menor mesura entrenaments o cursos d’anglès la consellera de Cultura Àngels Ponsa, els consellers d’Exteriors Ernest Maragall i Bernat Solé, l’exconseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget, la de Governació Meritxell Borràs, l’exconseller d’Interior Jordi Jané i el de Justícia Carles Mundó. També va rebre un coaching en llengua anglesa el vicepresident del Govern i candidat actual a la presidència d’ERC Pere Aragonès, valorat en 492 €. En la llista només hi consta un conseller del Govern tripartit, Joan Manuel Tresserras, que va encapçalar el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació del 2006 al 2010.
L’ESADE i l’IESE, els centres més beneficiats
La Blanquerna, la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, l’Abat Oliva, la Universitat de Barcelona, la UVic, l’IESE i l’ESADE són els centres universitaris i especialitzats que han ofert la majoria de les formacions, dels cursos, dels congressos i dels màsters que han fet els alts càrrecs dels diferents executius. Però les principals beneficiades amb diners públics són, amb diferència, l’IESE i l’ESADE. Els darrers 10 anys, la Generalitat ha pagat un total de 154.000 euros a l’ESADE i 53.000 euros a l’IESE a canvi dels seus serveis. Entre totes dues, sumen 207.000 euros, el 41% dels recursos invertits, per bé que han impulsat una seixantena de les 325 formacions impartides (el 20% del total, aproximadament).
Des del 2010, la Generalitat ha pagat 207.000 euros a l’ESADE i a l’IESE a canvi de formació per als seus alts càrrecs
Des del 2010, els diferents governs han finançat la participació de polítics i de personal eventual en jornades anuals organitzades per l’ESADE, sessions de contractació pública en temps de crisi, programes de direcció estratègica i gestió de la col·laboració publicoprivada, cursos d’innovació i de lideratge per a la gestió pública i diversos màsters en direcció pública. Dels màsters de l’ESADE –que la Generalitat ha pagat, o bé íntegrament, o bé algun dels seus cicles– se n’han beneficiat alts càrrecs de l’Administració com l’exdirectora del Gabinet Jurídic de la Generalitat Margarida Gil; Xavier Baiget, cap del Servei de Suport Tècnic i Informació; Víctor Cullell, actual secretari del Govern; Miquel Àngel Escobar, secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, o Susanna Bouis, exdelegada del Govern espanyol del PP a Catalunya i fitxada per Artur Mas el 2011 com a directora general de Funció Pública.
La despesa pública dirigida al pagament d’aquests títols ha oscil·lat entre els 1.625 euros i els 13.000 euros. Però la formació més cara de totes ha estat un màster en Direcció Pública de 15 mesos de durada i que va ascendir a 14.900 euros. El va rebre Jaume Domingo, cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Interior.
Pel que fa a les formacions a l’IESE, la Generalitat n’ha pagat un total de 33 al llarg d’aquest període. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, és un dels alts càrrecs que es van beneficiar dels estudis impartits per aquesta escola de negocis. El 2011, quan era gerent de Planificació del CatSalut, va fer un curs de cinc dies de lideratge per a la gestió pública, que va tenir un cost de 1.500 euros. També van rebre aquesta formació Xavier Martorell, exdirector general d’Anàlisi i Estratègia i de Serveis Penitenciaris, o Jaume Erruz, exsecretari general de Justícia.
La Generalitat ha recorregut, també, a universitats religioses. És el cas, per exemple, de l’Abat Oliva, vinculada a l’Associació Catòlica de Propagandistes. Aquest centre ha impulsat el màster en Comunicació Digital i Noves Tecnologies i el curs de 20 hores de Protecció de Dades que va rebre el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, de Junts per Catalunya.
Les vuit formacions del director del Consell Català de l’Esport
Un cas particular és el d’Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport i militant de Junts per Catalunya, que, a més d’un màster en Direcció d’Empreses a la UVic i d’un programa d’alts càrrecs a l’IESE, s’ha beneficiat també de diversos cursos d’anglès o d’un taller d’habilitats comunicatives. En total, s’han finançat amb diners públics vuit formacions diferents, per un valor de 19.465 euros.
Així mateix, Gerard Martí Figueras, secretari general de l’Esport des del 2016, ha cursat el Master of arts olympic studies de la universitat esportiva alemanya Deutsche Sporthochschule Köln, un màster en Direcció d’Organitzacions Esportives a l’Associació Memos, cursos de francès i també ha participat en un taller d’habilitats comunicatives. Tot plegat ha suposat una despesa de 12.820 euros.
En la llista també hi destaca Núria Balada, l’exdirectora i expresidenta de l’Institut Català de les Dones, la qual va rebre un mestratge en Funció Directiva de 2.800 euros impartit per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya; l’actual gerent de l’Àmbit Metropolità Nord del CatSalut, Anna Aran, que va cursar un màster internacional en Business & Life Coaching quan era gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS), o Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que va participar en un programa en Direcció Estratègica i Gestió de la Col·laboració Publicoprivada impulsat per l’ESADE, que tenia un cost de 1.950 euros.
La llista d’alts càrrecs que han rebut formacions individuals o entrenaments personalitzats en idiomes pagats per la Generalitat inclou també Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat; el director de l’Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya (AVANÇSA), Josep Solà, o Mireia Borrell quan era secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea.