Crític Cerca
Investigació

Els contractes del Govern espanyol durant la crisi del coronavirus

Una empresa catalana sense treballadors ni experiència en el sector de la salut s'ha convertit en l'adjudicatària principal del Ministeri de Sanitat: ha rebut 263 milions d'euros per importar mascaretes, guants i ulleres

04/05/2020 | 08:00

La crisi del coronavirus ha generat un caos enorme en els mercats internacional de productes sanitaris. Des de fa dos mesos, els estats de tot el món pugnen salvatgement per proveir-se de material per fer front a la pandèmia: mascaretes, respiradors, equips de protecció… L’Estat espanyol no n’és una excepció. Quines són les empreses que es beneficien d’aquest moment d’histèria? Qui les gestiona? Quants diners han rebut?

El Govern de Pedro Sánchez va fer pública la setmana passada una llista amb 62 contractes d’emergència adjudicats durant la crisi pel Ministeri de Sanitat, que s’eleven a més de 1.000 milions d’euros. Datadista ha publicat un repositori amb la llista de contractes. CRÍTIC ha analitzat amb detall les adjudicacions principals del Ministeri que encapçala Salvador Illa. De l’anàlisi de les dades se n’extreu que els dos grans contractistes del Govern per fer front a la crisi, que acumulen més de la meitat de la despesa d’emergència, són empreses sense experiència prèvia coneguda en el ram de la salut. I el primer contractista, a més, és una empresa catalana que es dedica a la importació i l’exportació i al màrqueting per a empreses del sector de les begudes alcohòliques de luxe.

Una empresa de Sant Cugat lidera el rànquing de contractistes

El primer contractista de Sanitat és FCS Select Products SL, amb seu a Sant Cugat del Vallès. El Govern li ha adjudicat quatre contractes per la importació de mascaretes, de guants i d’ulleres, per un total de 263,1 milions d’euros. La societat, segons les dades del Registre Mercantil a les quals ha tingut accés CRÍTIC, té un capital social de només 3.100 euros i cap experiència en el sector de la salut: declara que es dedica a la importació i l’exportació de productes del ram de l’alimentació i, en concret, segons consta a la informació facilitada a LinkedIn per l’administradora de la societat, a la fabricació d’articles de màrqueting per a empreses del sector de les begudes ‘premium’.

Els darrers comptes de la companyia, de l’any 2018, certifiquen que en aquell exercici no va tenir treballadors contractats. La seva facturació no va arribar al milió d’euros, però de cop ha passat a facturar 263 vegades més. I, a més, segons va publicar El Independiente’, va sol·licitar al Ministeri de Sanitat cobrar per avançat.

L’administradora d’FSC Select Products va ser investigada pels Mossos d’Esquadra en la trama de Fincas Corral

La virtut de l’empresa és tenir una delegació a Guangzhou i contactes en el mercat asiàtic. Els administradors de la companyia, segons dades del Registre Mercantil, són Mayra Dagà CastilloFelipe Recio Valcárcel. Es dona el cas que Dagà va ser investigada l’any 2010 pels Mossos d’Esquadra en l’operació Onyx, en la qual va ser detingut Josep Xicola, propietari de Fincas Corral. Xicola liderava una xarxa d’estafa en la qual Dagà, segons els Mossos, també hauria pres part. Segons El Confidencial, l’administradora d’FSC Select Products va arribar a un pacte amb la fiscalia per estalviar-se la presó. Sigui com vulgui, a data d’avui, Dagà, a més de ser administradora d’FSC Select Products, és apoderada de la societat Fincas Corral Mediterráneo SL i d’Inversión Patrimonial Carpetania SA, dues societats vinculades al grup d’empreses investigades en aquesta trama.

244 milions a una societat de Hong Kong totalment desconeguda

El segon proveïdor del Govern espanyol en aquesta crisi és una empresa pràcticament desconeguda que opera des de fa només 11 mesos: HongKong Travis Asia Limited. De fet, existeix tan poca informació sobre la societat que fins i tot la resolució d’adjudicació dels contractes al BOE afirma que la direcció de l’empresa és “desconeguda”. La societat ha rebut cinc contractes, per un valor de 244 milions d’euros, pràcticament una quarta part dels 1.000 milions d’euros de contingència mobilitzats per l’executiu de Pedro Sánchez per a la compra de material sanitari d’urgència arran de la crisi del coronavirus. Tres dels contractes han estat per la compra d’un total de 91,7 milions de mascaretes, per un total de 240 milions d’euros. Els altres dos contractes, per un valor de 4,7 milions, han estat per la compra de 120 respiradors.

Empreses xineses sense tradició en el mercat espanyol s’han endut els contractes principals

Altres empreses xineses sense tradició en el mercat espanyol també s’han endut contractes importants. China Meheco Co. Ltd. ha rebut 71 milions d’euros per un lot de 36 milions de mascaretes, un milió de guants i 400.000 ulleres de protecció. La farmacèutica associada a aquest grup va ser investigada per les autoritats xineses després que sortís a la llum que l’empresa havia venut immunoglobulina humana per injecció intravenosa contaminada amb el VIH. Finalment, les autoritats sanitàries xineses ho van descartar.

Pel que fa al material de protecció, China National Instruments Import & Export Group Corporation ha rebut un contracte de 38,9 milions per 2,5 milions de bates, i Hong Jin Medical Science and Technology Service Ltd. ha rebut un contracte de 67,7 milions per subministrar 103 milions de mascaretes i 100 milions de guants.

Mascaretes i tests defectuosos i respiradors que no arriben

Les compres del Ministeri de Sanitat s’han efectuat mitjançant procediments d’emergència i no han estat exemptes d’accidents i imprevistos producte de les presses i de les pressions del mercat. Un exemple: el tercer concessionari en volum és la societat Hangzhou Ruining Trading Co. Ltd., que s’ha endut tres contractes per un valor de 116,3 milions d’euros en concepte de granotes de protecció (5,2 milions d’unitats) i de mascaretes (8,8 milions d’unitats).

Però una part de les mascaretes que va facilitar, segons va publicar El Confidencial, van resultar ser defectuoses. El material que presentava problemes va ser fabricat per la companyia xinesa Garry Galaxy i adquirida a aquesta societat intermediària el 20 de març. En teoria es tractava d’un model FFP2 amb una capacitat de filtració del 92%, però en realitat la capacitat de filtració era molt menor. En total, més de 2 milions de mascaretes defectuoses que van ser distribuïdes però al cap d’un mes es van haver de retirar. La societat, a més, va exigir per contracte cobrar per avançat.

Els tests i les mascaretes defectuosos no han estat els únics problemes del Govern. Sanitat també ha hagut de resoldre un contracte per la compra de 144 respiradors a l’empresa Hyperin Grupo Empresarial SL per un valor de 31 milions d’euros. Finalment, la companyia no va ser capaç de subministrar els dispositius, segons va informar ‘El Confidencial. L’empresa, constituïda fa un any, es dedica formalment a materials de construcció. L’administrador de la societat és José Juan Roncero, un empresari vinculat també al mercat immobiliari.

Un altre contracte que ha generat polèmica va ser subscrit pel Govern per procediment d’emergència amb l’empresa catalana Interpharma SA, per adquirir 659.000 ‘kits’ diagnòstics a la companyia xinesa Bioeasy per un preu de 17,1 milions d’euros. Com va publicar Datadista, els tests van resultar ser defectuosos i es van haver de retornar, tot i que Sanitat va avançar un total de 6,9 milions, que l’empresa va acabar reemborsant el 17 d’abril. Interpharma és un laboratori farmacèutic fundat el 1972 amb fàbrica a Santa Coloma de Gramenet i proveïdor habitual del sistema de salut. L’administrador únic d’aquesta empresa, de 14 treballadors, és John Oliver Staib.

Una empresa militar amb un ex-alt càrrec del PSOE per fabricar respiradors

Un altre contracte rellevant és el que s’ha endut l’empresa espanyola del sector de la defensa Escribano M&E SL: 36 milions d’euros per fabricar 5.000 respiradors. Aquesta societat fabrica, dissenya i produeix sistemes d’alta precisió per al sector aeroespacial i militar i és una de les empreses espanyoles d’armament més rellevants. Es tracta d’una empresa d’origen familiar, tot i que en l’actualitat un 32% del grup està en mans del fons d’inversió sobirà del sultanat d’Oman. Com ha fet notar ‘OK Diario’, en el consell d’administració d’aquesta societat hi trobem des de l’abril del 2018 Miguel Ángel Panduro Panadero, que durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i per designació del ministre de Defensa José Bono va dirigir l’empresa pública Ingeniería de Sistemas para la Defensa de España SA (ISDEFE).

Empreses catalanes serveixen tests ràpids i PCR

On el Ministeri de Sanitat ha tingut més problemes ha estat a l’hora de trobar proveïdors de tests i proves PCR per detectar el coronavirus. La inversió en aquest camp ha estat de 72 milions d’euros, molt inferior si la comparem amb altres àmbits. Dues empreses catalanes s’han endut els contractes més rellevants. El de més volum, de 38 milions d’euros, ha estat per a Hans Biomed Skymedic, una distribuïdora de productes sanitaris amb seu social a Terrassa. Hans Biomed ha adquirit els tests a un fabricant xinès: Guangzhou Wondfo Biotech. La companyia catalana opera en els mercats de la dermatologia, la traumatologia i la medicina estètica i, segons el contracte, hauria facilitat més de cinc milions de tests ràpids per detectar la Covid-19. L’administrador únic de la societat és Sergi Casas Lloveras.

Palex Medical SA és una altra de les companyies catalanes que s’han endut un encàrrec substancial del Govern per combatre el coronavirus. Es tracta d’una empresa amb 65 anys d’experiència i distribueix una àmplia gamma de dispositius mèdics a hospitals públics i privats. El contracte ha estat per distribuir 375.000 tests PCR per un valor total de 8,9 milions d’euros.

Els grans laboratoris farmacèutics suïssos Roche també s’han endut tres contractes per subministrar proves PCR i tests ràpids, però per un import menor: 2,5 milions d’euros.

Telefónica o Globalia també s’enduen una part del pastís

No tots els contractes de la crisi del coronavirus són per l’adquisició directa de material sanitari. Telefónica, per exemple, ha rebut un contracte de 528.528 euros en concepte de “servei de suport al centre de comandament i control”.

En l’àmbit de la logística i del transport, Iberia ha rebut un contracte de 3,9 milions d’euros per operar 12 vols. Però, al marge de l’aerolínia espanyola, dues empreses més han rebut contractes per operar vols, i a preus molt més elevats: el grup danès de transport i logística DSV Air & Sea ha rebut 8,6 milions d’euros per operar 8 vols, i Globalia Broker Services SAU s’ha endut 1,2 milions per gestionar 1 vol. El grup Globalia, propietat de l’empresari Juan José Hidalgo, agrupa companyies com Air Europa o Halcón Viajes. L’any 2015, Hidalgo va ser imputat per frau per l’Audiència Nacional per irregularitats amb els descomptes aplicats a residents als bitllets d’avió, causa de la qual finalment va ser absolt perquè no es va poder esbrinar qui va ordenar la facturació incorrecta de les subvencions.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies