25/06/2024 | 06:00
La Generalitat de Catalunya ha interposat entre el 2013 i el 2023 un total de 25,9 milions d’euros en multes per contaminació de tota mena a empreses establertes a Catalunya. De les 2.367 sancions registrades, la majoria són de petit abast i tenen relació amb abocaments a l’aigua o amb la mala gestió dels residus, però també hi ha sancions de milers d’euros a companyies papereres, petroquímiques i del sector de la ferralla. Així consta en la informació a la qual ha accedit CRÍTIC a través d’una petició de dret d’accés a la informació pública davant del Departament d’Acció Climàtica, l’Agència Catalana de Residus i l’Agència Catalana de l’Aigua.
Les empreses amonestades per les vulneracions més greus són la planta de calç i derivats Comercial e Industrial Aries, SA (4,8 milions d’euros), les papereres Cogeneración J. Vilaseca (1,8 milions) i Iberboard Mill SL (1,6 milions) i la petroquímica Repsol (500.000 euros). En els tres primers casos, la sanció és pel fet de no complir la normativa europea sobre emissions que generen canvi climàtic, el conegut per mercat de drets d’emissió. En el cas de Repsol, la multa data de 2014 i és per un abocament de 6.000 tones de nafta que va succeir dos anys abans i va contaminar un aqüífer del Baix Francolí.
Pel que fa a l’àmbit dels residus, és l’empresa de reciclatge de ferralla Viuda de Lauro Clariana SL qui ha rebut la penalització més gran: 360.000 euros. I, en contaminació ambiental, la societat amb incompliments més greus ha estat Rexam Beverage Can Iberica, amb seu a la Selva del Camp i 242.000 euros de sanció.
4,8 milions a una fàbrica de calç per la vulneració de la normativa climàtica
La Generalitat ha posat multes per l'incompliment del règim europeu de comerç de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), és a dir, pel fet de vulnerar la normativa sobre els gasos que provoquen canvi climàtic. Són sancions molt poc freqüents, ja que només n’hi ha 10 en 10 anys, però les quanties per sanció són fortes: la suma dels imports és de 8,6 milions d’euros.
Comercial e Industrial Aries, una empresa que fabrica calç, no va entregar els seus drets d'emissió
L’amonestació més important és per a Comercial e Industrial Aries SA (Ciaries), una empresa que treballa calç i productes derivats en unes instal·lacions situades al límit entre l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. L’empresa va incomplir l'obligació d’entregar els seus drets d’emissió. És a dir, no va fer el pagament que pertoca per les emissions que va generar. Només aquest expedient suma 4,8 milions d’euros de sanció, la meitat del total. El cas és de 2021, i, segons les dades entregades per la Generalitat, es troba als tribunals, ja que l’empresa ha recorregut a un judici contenciós administratiu.
Hi ha dues empreses més amb sancions milionàries. Totes dues també van ser amonestades l’any 2021 i formen part del sector del paper i del cartó. La primera és Cogeneración J. Vilaseca (1,8 milions d’euros), filial de la paperera J. Vilaseca, de Capellades, una de les empreses més antigues de l'Estat espanyol (els seus orígens es remunten fins al 1714). La segona és Iberboard Mill SL, l'antiga Abelán Catalana (1,6 milions d’euros), amb seu a Alcover, al Camp de Tarragona.
A Catalunya hi ha 92 grans instal·lacions industrials de sectors contaminants que estan obligades a informar anualment de les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. L’any 2022, aquestes instal·lacions van contaminar un total de 12,8 milions de tones de CO2eq, és a dir, un terç del total d’emissions de Catalunya. En aquest mapa podeu consultar les empreses catalanes que més gasos amb efecte d'hivernacle emeten.
La suma d’aquests tres expedients coincideix amb l’anunci que l’exconsellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà va fer a la COP26 de Glasgow sobre multes a tres empreses pel fet de no complir la normativa de CO₂. En aquell esdeveniment, Jordà va emmarcar les multes en la idea que el Govern seria “inflexible” amb les empreses “que no compleixin les seves obligacions ambientals”.
Més de 1.000 expedients per la contaminació de l’aigua
Les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) mostren força activitat de fiscalització de contaminacions de l’aigua entre el 2013 i el 2023: acumula 1.006 expedients sancionadors per aquest motiu. Cal tenir en compte que no s’hi inclouen les sancions per excés de consum d’aigua, especialment rellevants en temps de sequera, sinó només les que han implicat una contaminació del medi natural. La majoria tenen a veure amb abocaments líquids. Les quanties d’aquestes multes, però, són molt més modestes, i per això el global d’import liquidat en aquestes sancions es queda en 3,3 milions d’euros. Malgrat la petició d'aquest mitjà, l'ACA no ha facilitat a CRÍTIC el nom de les empreses afectades.
Repsol va ser multada amb 500.000 euros per un abocament de nafta que va contaminar un aqüífer al Baix Francolí
A banda, 17 multes de l’ACA també han acabat als tribunals, perquè les societats denunciades hi han recorregut en contra. En aquest cas, l'ACA sí que ha facilitat els noms de les empreses afectades, i el cas més rellevant afecta Repsol Petróleo. L’empresa va ser sancionada per un abocament de nafta l’any 2014 que va contaminar un aqüífer del Baix Francolí. En el seu dia, l'ACA ja va portar l'abocament a la Fiscalia perquè va considerar que es podria haver produït un delicte ambiental. La multa, de 500.000 euros, es va mantenir vigent malgrat el recurs judicial de la petroliera.
Viuda de Lauro Clariana, l’empresa més multada per mala gestió de residus
En l’àmbit dels residus, la informació a la qual ha tingut accés CRÍTIC detalla 1.062 sancions entre el 2013 i el 2023. En total, aquests expedients han suposat 10,84 milions d’euros de multa, malgrat que inicialment els expedients sumaven fins a 12,94 milions. L’òrgan encarregat de fiscalitzar-ho és l’Agència Catalana de Residus. Del total recaptat, 7,21 milions tenen relació amb el fet de tractar residus sense la llicència o l'autorització necessària. A banda, els abocaments il·legals han comportat multes per un valor d'1,68 milions.
L’empresa amb sancions més greus és Viuda de Lauro Clariana SL, de Sant Boi de Llobregat, que es dedica al reciclatge de ferralla i compta amb vuit plantes arreu de Catalunya i una a Aragó. Se l'ha multat amb 360.000 euros, principalment per activitats sense les llicències necessàries. La companyia, fundada el 1956, la presideix com el seu nom indica la vídua del fundador, Francisca Duran Albiol, i ha estat investigada amb anterioritat per danys ambientals: el 2003, segons va publicar Nació Digital, va ser condemnada per abocaments irregulars d'olis i derivats del petroli.
La segueix el Grupo FSM Vertispania, una empresa multiservei que ha estat amonestada amb 300.000 euros per haver incomplert l’autorització ambiental. En tercer lloc, també hi ha una empresa dedicada al reciclatge: és Tecnología Medio Ambiente Grupo F. Sánchez, més coneguda per TMA, amb 240.000 euros de multa pel mateix motiu i per haver transportat residus incomplint la normativa.
Rexam, sancionada per l'incompliment de la llei ambiental
A banda de les sancions d’àmbits específics com els residus o l’aigua, el Departament d’Acció Climàtica ha tramitat, en el mateix període, 289 sancions per contaminació ambiental a empreses establertes a Catalunya. La companyia amb les sancions més greus és Rexam Beverage Can Iberica, una empresa d’empaquetatge situada a la Selva del Camp: ha rebut dues multes, que sumen 242.000 euros pel fet d'incomplir la Llei de prevenció i control ambiental d’activitats.
Schott Ibérica, amb seu a Sant Adrià de Besòs, és la segona empresa més amonestada, ja que acumula 210.000 euros de sanció, també per incompliments de control ambiental. En tercer lloc, hi ha Blister, SA, situada a Bigues i Riells, i en aquest cas va ser amonestada per incompliments en contaminació acústica i d’emissions en l’ús de dissolvents.
Entre les 10 empreses més multades hi ha empreses conegudes per polèmiques relacionades amb el medi ambient: Ercros, propietària de la fàbrica que havia abocat milers de tones de residus tòxics al riu Ebre durant dècades, és sancionada amb 71.000 € pel fet de contaminar l’aire i sobrepassar els límits d’emissió d’alguns elements.
Els expedients sancionadors de contaminació ambiental sumen 4,18 milions d’euros en propostes de multa, però les quantitats definitives són menors i finalment queden en 3,16 milions de multes definitives. De fet, hi ha almenys 220.000 euros que s’han deixat de cobrar per sobreseïments dels expedients.