30/08/2023 | 06:00
Dimecres vinent, 6 de setembre, a les 17.30 hores, us oferirem una nova edició de l’#AteneuCRÍTIC, el programa d’anàlisi i de debat que fem conjuntament amb la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i que retransmetem en directe al nostre web per streaming des del Palau Robert de Barcelona. En aquesta ocasió, la qüestió a analitzar és el llegat que ens va deixar el líder anarcosindicalista Salvador Seguí, més conegut com el Noi del Sucre, un segle després del seu assassinat a les mans de sicaris de la patronal, en els anys convulsos de la lluita de classes a la capital catalana. Fins aquest diumenge, dia 3 de setembre, encara sou a temps d’acostar-vos al Palau Robert a veure l’exposició sobre Seguí organitzada per la Direcció General de Difusió i pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat i produïda per Abacusidea, a partir de la qual fem el programa.
L’Ateneu comptarà amb tres convidats que tenen un gran coneixement de la trajectòria vital i política de Salvador Seguí i del moviment obrer en general. En primer lloc, el president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, que, al marge del seu càrrec polític, és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic per la Universitat Autònoma de Barcelona i divulgador de la història en diversos mitjans de comunicació. També comptarem amb la presència de Teresa Abelló, doctora en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, assessora científica de l’exposició sobre el Noi del Sucre del Palau Robert. Abelló és considerada una de les expertes principals en el moviment obrer català i espanyol del segle XX, sobre el qual ha publicat diversos llibres. Finalment, ens hi acompanyarà també Sergi Martín, guionista i comissari de l’exposició, coordinador d’exposicions de l’empresa Abacusidea. Moderarà la conversa la periodista de CRÍTIC Laia Soldevila.
Tal com es pot llegir al web de l’exposició Salvador Seguí, el Noi del Sucre, “darrere d’un sobrenom que ens fa pensar en un personatge de ficció, s’hi amaga una personalitat clau per entendre l’origen i l’evolució dels moviments socials al nostre país. A principis del segle XX, en una Barcelona que esclata de misèria i de ràbia, Seguí s’erigeix en el líder natural d’una classe obrera que pren consciència de si mateixa i que s’adona del seu poder. Al capdavant de la CNT, el Noi del Sucre contribueix a l’assoliment de fites inimaginables, com l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores”.
Què és l’Ateneu CRÍTIC?
L’Ateneu CRÍTIC és un programa d’una hora de durada que fem des del Palau Robert de Barcelona, sense públic, i que podeu seguir de diverses maneres: en directe, a través del web de CRÍTIC, de 17.30 a 18.30 hores; en diferit, visionant la gravació íntegra del debat, a partir del moment en què aquest s’acaba, o llegint-ne el resum que publicarem en forma de reportatge escrit al cap d’uns dies. Si voleu recuperar els Ateneus CRÍTIC que hem fet en els últims dos anys, aquí en teniu els enllaços:
- “Sis propostes per aconseguir la revolució verda a les ciutats”, amb la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera (22 de març de 2023)
- “Vuit claus sobre els nous rols a l’atenció primària”, amb el conseller de Salut, Manel Balcells (19 de desembre de 2022)
- “Vuit propostes per millorar la gestió dels residus a Catalunya”, amb la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas (8 de novembre de 2022)
- “Podem erradicar el sensellarisme?”, amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera (9 de maig de 2022)
- “Com cuidem la salut mental”, amb el conseller Josep Maria Argimon (3 de desembre de 2021)
- “Futbol, antiracisme i valors”, amb Lilian Thuram i Oleguer Presas (8 de juny de 2021)
- “Feminista havies de ser”, amb Natza Farré (5 de maig de 2021)
Si voleu recuperar algun Ateneu CRÍTIC més antic, podeu visitar la nostra secció especial sobre aquesta activitat, que compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya.