22/04/2024 | 06:00
Va néixer en el marc de l’emergència social que va significar el confinament causat per la pandèmia de la Covid-19; però, passada aquella situació de crisi, el projecte “Alimenta” ha trobat la raó de ser en un canvi de mentalitat respecte a l’alimentació des dels serveis socials municipals: deixar enrere criteris assistencials o de “caritat”, propis d’altres temps, i situar l’alimentació dins la lògica dels drets bàsics de la ciutadania. “És un projecte d’innovació social que posa al centre el dret a l’alimentació, intentant dignificar al màxim la cobertura de la provisió alimentària a la ciutadania que la necessita”, explica Josep Antoni Arroyo, director operatiu d'”Alimenta”.
Aquest projecte, impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), pertanyent a l’Àrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb les entitats del tercer sector de la ciutat, té una estratègia transformadora que busca l’autonomia i la capacitat d’elecció de les persones usuàries. Vol evitar generar efectes d’estigma en les persones que necessiten rebre aliments per part de l’Administració i, per això, potencia la dimensió comunitària d’aquest dret tot creant espais com tallers de reaprofitament alimentari o cuines obertes, on, a més de socialitzar la seva situació, les persones usuàries poden cuinar els seus aliments i endur-se’ls a casa.
Espais Alimenta com a referents d’inclusió social
Els espais on es fan aquestes activitats han estat batejats com a Espais Alimenta. Són equipaments impulsats i gestionats per entitats socials, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, i ubicats en locals ja existents, destinats a afavorir el dret a alimentar-se de les persones, a partir d’aquest model innovador. Ara n’hi ha tres en funcionament: al districte d’Horta-Guinardó, Alimenta Jovent, gestionat per la Fundació Privada Jovent; al de Sant Martí, Alimenta Gregal, gestionat pel Menjador Solidari Gregal, i a Ciutat Vella, Alimenta Roure, gestionat per la Fundació Roure. Totes tres entitats tenen una àmplia experiència en l’àmbit de l’alimentació. En el futur, és previst d’anar ampliant la xarxa fins a aconseguir arribar a tots els districtes de la ciutat.
El director operatiu del projecte, Josep Antoni Arroyo, explica que “els Espais Alimenta posen el seu focus en la provisió alimentària, però aplicant una mirada inclusiva, comunitària i empoderadora, on les persones, més enllà de cobrir els àpats diaris, disposen d’altres activitats que es dissenyen amb la voluntat d’aconseguir-ne la inclusió social o laboral; se les fa molt protagonistes d’aquests processos”. Arroyo hi afegeix que “quan arriben a un d’aquests espais, les persones són acollides per una professional de l’àmbit social; com que venen derivades majoritàriament dels centres de Serveis Socials, porten definit un pla de treball, que la dinamitzadora de l’espai ajuda a desenvolupar i assolir”.
Als tallers de cuina s’apliquen criteris de reaprofitament alimentari i d’estalvi energètic
En les activitats que s’hi organitzen, al voltant de les cuines comunitàries, es fan participar altres veïnes i veïns del barri, sense necessitats alimentàries, per fomentar la inclusió social. Aconseguir amb la mínima despesa possible una alimentació saludable i sostenible és un dels objectius bàsics d’aquests tallers. “També hi ha una guia d’alimentació amb receptes i trucs per poder cuinar amb un cost assumible; en fi, tota una estratègia”, hi afegeix Arroyo, “perquè l’alimentació no sigui vista només com el fet de tenir un plat a taula, sinó com una formació activa per part dels participants”. Als tallers de cuina, també s’apliquen criteris de reaprofitament alimentari i d’economia domèstica i s’incideix també en l’estalvi energètic.
Algunes xifres que permeten entendre les dimensions dels Espais Alimenta són les següents: durant el 2023 s’hi van atendre 406 persones (més que doblant les del 2022, que en van ser 170), amb 15.217 àpats servits i 87 accions de cuines comunitàries. Durant l’any passat van augmentar les baixes per inserció laboral (el 46,1%) i, en canvi, van disminuir a més de la meitat les baixes per absentisme (el 12,1%, respecte al 21,5% del 2022). Pel que fa al gènere de les persones usuàries, hi ha una paritat força gran entre homes (48,8%) i dones (51,2%), mentre que, quant a l’edat, el 41% de les persones participants tenen entre 36 i 54 anys; el 37%, entre 18 i 35 anys, i el 22% restant són més grans de 55 anys.
El projecte “Alimenta” i el programa “Làbora” fan sinergia
Des de l’any passat, les persones usuàries d'”Alimenta” tenen la possibilitat d’accedir també al programa “Làbora”, projecte de foment de l’ocupació de les persones amb especials dificultats d’accés al mercat de treball, liderat per l’IMSS de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Creu Roja, d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i de la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT), així com del teixit empresarial de la ciutat. Aquest programa ha atès des del 2015 més de 55.000 persones, a qui s’ha acompanyat i format per poder reincorporar-se al mercat laboral en un miler d’empreses barcelonines amb una mirada oberta i inclusiva.
“D’aquesta manera actuem de forma triangular”, explica Josep Antoni Arroyo; “la treballadora social, que és qui deriva la persona, la dinamitzadora d”Alimenta’, que és qui vetlla per la seva previsió alimentària, i l’orientadora laboral, des de ‘Làbora’, que s’encarrega de l’acompanyament en la recerca de feina”. En el primer trimestre de 2024, 21 participants del projecte “Alimenta” han estat vinculats al “Làbora” amb l’objectiu d’ajudar-los a aconseguir una ocupació.
Els altres dos eixos d'”Alimenta”
A més dels Espais Alimenta, el projecte “Alimenta” compta amb dos eixos més: el primer s’anomena “Aliments amb sentit”. És un projecte de revisió i simplificació de la gestió dels ajuts per a aliments. Permet definir criteris d’accés a recursos d’alimentació i dissenyar un procediment de prescripció i renovació que garanteixi l’equitat i la coherència en les respostes que es donen des de tots els centres de Serveis Socials a les demandes que arriben de la ciutadania amb necessitats de provisió alimentària.
Les aliances amb operadors del sector volen garantir l’accés a l’aliment fresc i saludable per a tota la ciutadania
El tercer eix és el que s’anomena “Col·laboració publicosocial” i pretén establir aliances amb operadors del sector de l’alimentació (mercats municipals, comerços de proximitat, supermercats, cooperatives alimentàries, etcètera) per tal de garantir l’accés a l’aliment fresc i saludable per part de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social. En aquest sentit, es busca maximitzar els beneficis de la Targeta Barcelona Solidària, una targeta moneder creada per l’Ajuntament de Barcelona per unificar el pagament d’alguns ajuts econòmics que es donen des dels Serveis Socials municipals i que inclou avantatges i ofertes en diversos establiments comercials de la ciutat.
En aquest eix, també es pretén col·laborar a mitjà termini amb els actors del sector del “càtering” de col·lectivitats, per gestionar els excedents alimentaris i reduir-ne el malbaratament que es pugui generar. Queda clar amb això que “Alimenta” no vol actuar des de l’Administració en solitari, sinó de bracet de tot el teixit social relacionat amb el món de l’alimentació.
A l’últim, cal destacar que “Alimenta” es relaciona de manera col·laborativa amb el teixit social de la ciutat mitjançant la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada a Barcelona”, en el marc de l’Acord ciutadà per una Barcelona inclusiva. La Xarxa es planteja dos objectius específics per treballar de manera sinèrgica i coordinada: dur a terme un abordament integral, inclusiu i normalitzat del dret a l’alimentació, que promogui l’autonomia i l’empoderament de les persones, i fer front al malbaratament, tot avançant en la reorientació de les polítiques d’aprofitament alimentari.