09/04/2025 | 06:00
A l’Estat espanyol, el pastís de l’electricitat se’l reparteix l’oligopoli format per cinc grans empreses: Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP i Viesgo. Les activitats en què s’estructura el sector elèctric són la generació, el transport, la distribució i la comercialització. La distribució, que connecta les xarxes de transport fins als punts de consum, és l’activitat més lucrativa de totes. Aquesta activitat és una de les menys auditades públicament i la que presenta més obstacles a l’hora de plantejar canvis en el model energètic. A Catalunya, la distribució l’acapara Endesa pràcticament al 100%.
Això vol dir que, vulguis o no, amb la teva factura de la llum, estàs pagant a Endesa. Tant se val quina companyia comercialitzadora tinguis contractada: la distribuïdora de l’energia acaba sent aquesta gran empresa, la qual, a més, no explica a què destina els diners rebuts ni informa sobre quant li costa el manteniment de la xarxa.
En aquest context, l’any 2021 va néixer l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), una entitat sense ànim de lucre que uneix 118 associats, entre municipis i entitats. El seu objectiu és, precisament, impulsar la titularitat pública de la xarxa de distribució.
En aquest capítol especial de El pòdcast de CRÍTIC, us expliquem quines són les conseqüències de la concentració del poder energètic i elèctric en tan poques mans. Ho fem de bracet de Marc Cadevall, director del Programa de transició energètica de Terrassa, i Arnau Comas, coordinador de l’AMEP. La presentació del programa és a càrrec de Laura Aznar.